Περιφέρεια
Συνάντηση Μέτιου με Μαυρίδη και Γκαράνη για Νυμφαία και τουρισμό
Οι επιπτώσεις στον τουρισμό και στην οικονομία της Περιφέρειας από το κλείσιμο του συνοριακού σταθμού της Νυμφαίας και το πρόσφατο ψήφισμα των Δημάρχων της Περιφέρειας για το θέμα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησης του Περιφερειάρχη ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) ΑΜΘ, Δημάρχους Ορεστιάδας και Κομοτηνής κκ. Βασίλη Μαυρίδη και Γιάννη Γκαράνη. Σε δηλώσεις του ο κ. Μέτιος τόνισε μεταξύ άλλων ότι: με τα μέχρι τώρα επιδημιολογικά δεδομένα, το άνοιγμα της Νυμφαίας δεν αντιμετωπίζεται θετικά ξεκαθαρίζοντας πως δε δέχεται αυτό που λέγεται από ορισμένους, ότι δηλαδή η κυβέρνηση, δήθεν για λόγους οικονομικών συμφερόντων, έκλεισε κάποιες εισόδους της χώρας και άφησε κάποιες άλλες ανοικτές και ότι προσπαθεί να καταστρέψει τον τουρισμό στην περιοχή μας. «Δηλώσεις εντυπωσιασμού και υπερβολής δεν προσφέρουν καμία απολύτως υπηρεσία στον τόπο μας.» τόνισε ο κος Μέτιος προσθέτοντας «Τι θα συμβεί αν σε έναν τουριστικό προορισμό της Περιφέρειάς μας εμφανιστούν ξαφνικά 20, 30, 40 εισαγόμενα κρούσματα; Αν δηλαδή χρειαστεί να μπει σε καραντίνα μέσα στο καλοκαίρι ένα νησί ή μια πόλη;Το πλήγμα θα είναι τεράστιο.» Τέλος, γνωστοποίησε ότι επεξεργάζεται ένα μεγάλο πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων ύψους 25 με 30 εκατομμυρίων ευρώ, με ειδική πρόβλεψη για περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τον κορωνοϊό.

Εργασία – Συνδικαλισμός
Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις
“Να αποσυρθεί ΤΩΡΑ το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις!” ζητούν με κοινή ανακοίνωσή τους η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής, το Σωματείο εργαζομένων στην Diaxon “Ο Σπάρτακος”, το Σωματείο δανειζομένων εργαζομένων στην Diaxon το Σωματείο εργαζομένων ΔΕΥΑΚ και ο Σύλλογος Γυναικών Ροδόπης. «Οι εργαζόμενοι θα ματαιώσουν στην πράξη κάθε προσπάθεια που έχει στόχο να τους βάλει φίμωτρο, να μετατρέψουν τους εργασιακούς χώρους σε γκέτο και την διεκδίκηση σε ποινικό αδίκημα.» τονίζεται στην ανακοίνωση και απευθύνεται κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο σήμερα στις 19.30 στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής.

Καιρικό
Χαλαζόπτωση –βροχόπτωση
Ισχυρή βροχόπτωση συνοδευόμενη από έντονη χαλαζόπτωση διάρκειας είκοσι λεπτών ήταν αρκετή για να προκαλέσει χθες μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες στους δήμους Αρριανών και Μαρωνείας Σαπών. Ήδη κλιμάκιο του ΕΛΓΑ με επικεφαλής τον κ. Αθανάσιο Πανάγο συνοδευόμενο από τους αντιπεριφερειάρχες Αχμέτ Ιμπράμ και Νίκο Τσαλικίδη επισκέφτηκε την περιοχή. Ιδιαίτερα μεγάλες είναι οι ζημιές στις καλλιέργειες των οικισμών: Τσιφλίκι, Μικρό Πιστό, Λύκειο, Φυλλίρα, Πρωτάτο, Άμφια, Αρίσβη και Μύστακα. Πρόκειται κυρίως για:βαμβακοφυτείες, καπνό, μπάμιες, κολοκύθια, ηλίανθους , αλλά και οπωρώνες. Οι αγρότες που έχουν υποστεί ζημιά στις καλλιέργειες τους μπορούν να υποβάλουν δήλωση ζημιάς στους ανταποκριτές ΕΛΓΑ στον Δήμο Αρριανών ως εξής: Στην Φιλλύρα (Δημαρχείο): Ως 23 Ιουλίου 2020 Στα Αρριανά (Δημοτικό Κατάστημα): Ως 21 Ιουλίου 2020 Απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή της δήλωσης: Δήλωση καλλιέργειας έτους 2020, Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας, Αριθμός IBAN τραπεζικού λογαριασμού.
Δήλωση βουλευτή Δημήτρη Χαρίτου
«Να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών και δίκαιη αποζημίωση των παραγωγών, που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα» ζήτησε ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου επικοινωνώντας με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Θράκης. «Εδώ και έναν χρόνο η κυβέρνηση δεν έχει εξοφλήσει το υπόλοιπο 35% των αποζημιώσεων που οφείλει στους πληγέντες αγρότες της Ροδόπης για τις ζημιές της 10ης Ιουλίου 2019. Αυτός ο εμπαιγμός δεν μπορεί να συνεχίζεται, ούτε να γίνεται ανεκτός, όταν ο αγροτικός κόσμος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.» τόνισε ο κος Χαρίτου.

Οικονομία
Εκπτώσεις από την Δευτέρα

Φωτο αρχείου

Αρχίζουν την Δευτέρα , 13 Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν την Δευτέρα , 31 Αυγούστου οι τακτικές θερινές εκπτώσεις. “Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.” τονίζεται σε σημερινή ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής. Για την προτεινόμενη από το νόμο πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των θερινών εκπτώσεων, δηλαδή την Κυριακή 19 Ιουλίου 2020, η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου προς τα μέλη του είναι τα καταστήματα να παραμείνουν κλειστά. Ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής εύχεται να πετύχουν αυτές οι εκπτώσεις και προτρέπει τους καταναλωτές να εκμεταλλευτούν στο μέτρο του δυνατού τις ευκαιρίες που θα υπάρξουν κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων . “Η επιχείρηση και ο καταναλωτής ας είναι δυο χέρια ενωμένα που ενώνουν τις δυνάμεις τους και ενισχύουν την τοπική αγορά.
Κόμματα – Κινήματα
Ανακοίνωση ΤΕ Ροδόπης ΚΚΕ
Στον έναν χρόνο διακυβέρνησης από την ΝΔ αναφέρεται με ανακοίνωση της η ΤΕ του ΚΚΕ Ροδόπης. «Η αποφασιστικότητα της ΝΔ να τελειώσει με τις εκκρεμότητες που της άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η απόδειξη ότι το κράτος και η αντιλαϊκή πολιτική έχει αντιλαϊκή συνέχεια στην ατζέντα του.» τονίζεται στην ανακοίνωση. Και σημειώνεται: «Καλεσμένοι στα κυβερνητικά γενέθλια είναι οι εκπρόσωποι των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, απέναντι στους οποίους η κυβέρνηση της ΝΔ στάθηκε συνεπής στις δεσμεύσεις της όλο αυτό το διάστημα.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ανακοίνωση δημάρχου Μύκης
«Το ολοκληρωτικό κλείσιμο των συνοριακών σταθμών με Τουρκία και Βουλγαρία δεν κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.» υποστηρίζει ο δήμαρχος Μύκης Ντελή Χουσεϊν Ριτβάν. «Τηρώντας αυστηρά τα ευρέως, γνωστά πλέον, μέτρα προφύλαξης που ορίζουν τα πρωτοκολλά, όπως, μάσκα, αποστάσεις και αποφυγή συναθροίσεων, μπορούμε παράλληλα να παλέψουμε τον ιό και να διατηρήσουμε την τουριστική επισκεψιμότητα σε ικανοποιητικά επίπεδα.» υποστηρίζει ο δήμαρχος.

Πρωτογενής Τομέας
Έμπρακτη στήριξη της παράκτιας Αλιείας με 15 εκατ. ευρώ

Τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παράκτιας αλιείας ενεργοποίησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης. Το συνολικό ύψος της αποζημίωσης των πληγέντων αλιέων ανέρχεται στα 15.248.700 ευρώ και δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι πλοιοκτήτες επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) εφ’ όσον τα σκάφη τους διαθέτουν αλιευτική άδεια σε ισχύ κατά το έτος 2020 και δραστηριοποιούνται στην παράκτια αλιεία. Οι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης θα υποβάλλουν το αίτημά τους αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο. Η ψηφιακή πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή για την υποδοχή των αιτημάτων μέχρι και την Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020.
Περιφέρεια
Σύγκλιση του Π/Σ ζητά ο Χ.Τοψίδης
Αίτημα σύγκλισης του Περιφερειακού Συμβουλίου κατέθεσε η περιφερειακή παράταξη του Χριστόδουλου Τοψίδη. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Παράταξης αιτούνται την πραγματοποίηση δια ζώσης συνεδρίασης για να συζητηθεί το θέμα του περιφερειακού σχεδιασμού για την υποστήριξη του τουριστικού κλάδου και το θέμα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε). του έργου Σταθμός Συνδιασμένου Κύκλου (ΑΣΣΚ) της TERNA A.E. με καύσιμο Φ.Α.

Παιδεία
Μαθητεία ΕΠΑ.Λ.: Πρόσκληση για διάθεση θέσεων Μαθητείας στο Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας των ΕΠΑΛ για το 2020-2021

EUROKINISSI

Εκδόθηκε η πρόσκληση για την διάθεση θέσεων Μαθητείας από δημόσιους φορείς και ιδιώτες για την περίοδο 2020-2021. Οι φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα αναλαμβάνουν να παρέχουν στους μαθητευόμενους κατάρτιση στο χώρο εργασίας. Οι κάτοχοι απολυτηρίου Λυκείου και πτυχιούχοι ΕΠΑ.Λ έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης διδασκαλίας στην τάξη και εκπαίδευσης σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον με μισθό, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και αναβάθμιση πτυχίου. Η προθεσμία αποστολής συμμετοχής λήγει αύριο 10 Ιουλίου. Πληροφορίες για τις ειδικότητες του Μεταλυκειακού έτους – Τάξη Μαθητείας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δίνονται από την Υπεύθυνη Μαθητείας ΠΔΕ ΑΜΘ Ευαγγελία Βαβούρα στο τηλέφωνο 2531083516.

Μητρόπολη
Στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Γρατινής θα ιερουργήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κος Παντελεήμων την Κυριακή το πρωί.

 

 

Πολιτισμός – Εκδηλώσεις
Καλοκαίρι με θέα στη Θάλασσα

Συνέντευξη Τύπου προκειμένου να ανακοινωθούν το πρόγραμμα και οι όροι της πραγματοποίησης του φετινού κύκλου εκδηλώσεων «Καλοκαίρι με θέα στη θάλασσα», θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 10 Ιουλίου  στη 1 το μεσημέρι, στο αναψυκτήριο του θερινού Δημοτικού Θεάτρου Κομοτηνής.

 

Θερινό cinema
Η ταινία «Γυναίκες που περάσατε από δω» του Σταύρου Τσιώλη θα προβληθεί στον Θερινό Κινηματογράφο του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κομοτηνής την Κυριακή 12, τη Δευτέρα 13 και την Τρίτη 14 Ιουλίου στις 9:15 το βράδυ.

 

Δωρεές – ευχαριστίες
Ανακοίνωση του Δήμου Κομοτηνής
Ο Δήμος Κομοτηνής ευχαριστεί θερμά την εταιρεία SUNLIGHT, μέλος του Ομίλου Olympia, για τη γενναιόδωρη προσφορά της προς τον Δήμο 54 ηλεκτρικών συσκευών. Επίσης, ο Δήμος Κομοτηνής ευχαριστεί ολόθερμα τον Δημοτικό Σύμβουλο του Αδελφοποιημένου με τον Δήμο Κομοτηνής Δήμο Μέσα Γειτονιάς της Λεμεσού Κύπρου, τον φίλο Ευστάθιο Α. Γρηγορίου, για την πολύτιμη προσφορά 300 ιατρικών μασκών μίας χρήσης για την προστασία από τον κορωνοϊό. «Οι δωρεές αυτές έρχονται να συνεισφέρουν ουσιαστική βοήθεια στην κρίσιμης σημασίας προσπάθεια του Δήμου Κομοτηνής για την επιτυχή αντιμετώπιση των μεγάλων κοινωνικών αναγκών, που έχουν προκύψει ως απόρροια της πανδημίας του κορωνοϊού.» τονίζεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται: «Μας δίνουν κουράγιο να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, σίγουροι ότι υπάρχουν γύρω μας άνθρωποι που αναγνωρίζουν το έργο μας και συμβάλλουν αποφασιστικά στην επιτυχή συνέχισή του με τις πολύτιμες ηθικά και υλικά δωρεές τους.»

Εθελοντισμός
Ραδιομαραθώνιος Υπέρ ενισχύσεως του Γηροκομείου Ξάνθης

Το Διοικητικό Συμβούλιο, οι παππούδες και γιαγιάδες και το προσωπικό του Ιδρύματος –Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Ξάνθης «Ο Μέγας Βασίλειος» εκφράζουν τις θερμές τους ευχαριστίες σε όλους τους πολίτες, τους εθελοντές, τους φορείς, συλλόγους, σωματεία και επιχειρήσεις της Ξανθιώτικης κοινωνίας, οι οποίοι στήριξαν το Ραδιομαραθώνιο Αγάπης 2020. «Η συμπαράσταση και η υποστήριξη, τόσο η οικονομική όσο και η υλική και η ηθική, μας δίνει κουράγιο και ελπίδα να συνεχίσουμε το δύσκολο έργο μας, ώστε η παλαιότερη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων του Νομού μας να συνεχίσει να λειτουργεί και να αντιμετωπίσει με σθένος όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν.» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση και σημειώνεται ότι με τον Ραδιομαραθώνιο Αγάπης συγκεντρώθηκε το ποσό των 25.040,06 € σε χρήματα ενώ αξιοσημείωτες είναι και οι προσφορές σε υλικά και είδη που φέτος εκτιμήθηκαν ότι ξεπέρασαν το ποσό των 1.200,00 € σε αξία.
Αστυνομία
Ενημέρωση σχετικά με νέο ψευδεπίγραφο – απατηλό ηλεκτρονικό μήνυμα που διακινείται ως δήθεν επιστολή της Ελληνικής Αστυνομίας
Εντοπίστηκε νέο καταφανώς ψευδεπίγραφο – απατηλό μήνυμα, που διακινείται ως δήθεν επιστολή της Ελληνικής Αστυνομίας, μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails), από δράστες που επιχειρούν προφανώς να εξαπατήσουν – παραπλανήσουν τους πολίτες. Παρακαλούνται οι πολίτες να διαγράφουν το συγκεκριμένο μήνυμα και «να μην ανοίγουν» τα συνημμένα αρχεία για αποφυγή προσβολής από κακόβουλο λογισμικό.

Αθλητικά
Μένει ο Νεοκλής Λεμονίδης
Ο ΓΑΣ θα έχει στο τιμόνι του και την νέα χρονιά 20-21 τον έμπειρο(γέννημα- θρέμμα της ομάδας)κόουτς Νεοκλή Λεμονίδη. Η συνάντηση του προέδρου και του κόουτς ήταν ολιγόλεπτη και συμφώνησαν σε όλα! Το πλάνο της νέας χρονιάς ήδη σχεδιάζεται για το δύσκολο πρωτάθλημα της Β’εθνικής!Στα σχέδια της διοίκησης η παραμονή και καθιέρωση στην μεγάλη κατηγορία,η προώθηση νεαρών ταλαντούχων Κομοτηναίων αθλητών στην ανδρική ομάδα.

 

 

Ανανέωση συνεργασίας για την ΑΕΚ
Η διοίκηση της Αθλητικής Ένωσης Κομοτηνής ανακοίνωσε την ανανέωση της συνεργασίας με τον προπονητή Κώστα Δεληγιαννιδη στους παίδες και τους εφήβους του Συλλόγου. «Ο Κώστας αποτελεί κεφάλαιο για το βόλεϊ της πολης μας καθώς σαν αθλητής έζησε ευχάριστες αλλα και δύσκολες στιγμές με χαρακτηριστικότερες τις ανόδους στην Α2 το 2014 και στην Volleyleague το 2018.» αναφέρεται σε ανακοίνωση και σημειώνεται ότι «Σαν προπονητής έδειξε ήδη τα διαπιστευτήρια του κατακτώντας την 2η θεση στο πρωτάθλημα εφήβων της ΕΣΠΕΘΡ ΑΝΜΑΚ την σεζον 2018/19 ενώ η αγάπη του για το άθλημα έχει αποτελέσει αφορμή για να ασχοληθούν ακόμα περισσότερα παιδιά με το αθλημα στην Κομοτηνή. Μάλιστα θέλοντας να εμπλουτίσει τις γνώσεις του και να καταρτιστεί πλήρως στο άθλημα, εισήχθη στη ΣΕΦΑΑ του ΔΠΘ θέλοντας να ακολουθήσει την ειδικότητα της Πετοσφαίρισης.»

Καιρός
Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά της δυτικής χώρας όπου είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 4, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Μοιράσου το άρθρο: