95 χρόνια ζωής και λειτουργίας συμπλήρωσε το παλαιότερο συνδικαλιστικό όργανο του Νομού (μαζί με το Εργατικό Κέντρο), η Ομοσπονδία Επαγγελματιών , Βιοτεχνών κι Εμπόρων Νομού Ροδόπης.

28 τα Σωματεία της Ομοσπονδίας, 1300 επιχειρήσεις –μέλη, εθελοντικά γραμμένοι στα Σωματεία, καθώς ο συνδικαλισμός των επαγγελματιών είναι προαιρετικός, αγωνίζονται καθημερινά σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία . «Πρέπει να γράφονται. Η συνδρομή είναι ελάχιστη κοντά σ’ αυτό που μπορούμε να κάνουμε ενωμένοι διεκδικώντας το κοινό καλό. 30- 40% των επιχειρήσεων της περιοχής είναι γραμμένες στο Σωματείο. Υπάρχουν κλάδοι, κυρίως νέα επαγγέλματα, που δεν έχουν καθόλου συνδικαλισμό.» δηλώνει ο κος Ανέστης Βαφειάδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ροδόπης.

Ανέστης Βαφειάδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ροδόπης

Παρουσιάζοντας την σύνθεση της Ομοσπονδίας σημειώνει πως αυτή αποτελείται  από 250 επιχειρήσεις καφέ κι εστίασης, από επιχειρήσεις στον κλάδο ένδυσης κι υπόδησης και μετά όλα τα υπόλοιπα καταστήματα. «Το να μην συνεργαζόμαστε και να μην απαιτούμε είναι χειρότερο. Ειδικά τα χρόνια της κρίσης που μας φέρονται με εχθρότητα άπαντες, με το επιχειρεί ν να βάλλεται» δηλώνει ο κος Βαφειάδης και μιλά για υπερ-φορολόγηση, για υψηλά κόστη και εκροή τζίρων στις όμορες χώρες. «Να ενισχυθούν κάπως οι τοπικές επιχειρήσεις, ίσως με νέο φορολογικό καθεστώς, καλύτερο ασφαλιστικό. Στην περιοχή μας ακόμη και η τουριστική ανάπτυξη είναι ζητούμενο» σημειώνει.

Όσον αφορά στο μέλλον; «Το εμπόριο αρρωσταίνει, αλλά ποτέ δεν πεθαίνει έλεγαν οι παλιοί» υπενθυμίζει και σημειώνει πώς «Πάντα θα υπάρχουν επιχειρήσεις. Είναι ένας πυλώνας ανάπτυξης της περιοχής. Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα οφείλει να στηριχτεί.»

Info:
Κοπή βασιλόπιτας για την Ομοσπονδία

Κοπή βασιλόπιτας της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο 12 Ιανουαρίου στις 8 το βράδυ στο κέντρο Βράχος Νο2. Η εκδήλωση θα γίνει με τη συνοδεία του συγκροτήματος Λαλητάδες Ροδόπης, Κυριάκος Πετράς στο βιολί, Γιάννης Παγκοζίδης στο ούτι, ποντιακή λύρα και τραγούδι, Νίκος Αγγούσης στο κλαρίνο, Γιώργος Παγκοζίδης στα κρουστά, Δρόσος Κουτσοκώστας στο τραγούδι και λαούτο, Νίκος Βερβερίδης στο μπουζούκι, λαούτο και τραγούδι. Τιμή πρόσκλησης 10 ευρώ – φαγητό – ποτό.

Φώτο: Ανέστης Βαφειάδης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: