Ορεσίβιοι παραγωγοί. Κάτοικοι των ορεινών οικισμών: Οργάνης, Κάτω Δροσίνης, Ομηρικού, Δροσιάς γυρίζουν σελίδα και καλλιεργούν αμπέλια.

Ο Ραμαντάν Νιαζί από την Δρανιά ξεκίνησε πριν εννέα χρόνια να ασχολείται με την αμπελοκαλλιέργεια. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια δρέπει τους καρπούς των κόπων του. «Σιγά- σιγά, χρόνο το χρόνο η ποσότητα σταφυλιών αυξάνεται. Από τα 300 κιλά το στρέμμα, περάσαμε στα 1100 κιλά». Εκείνος και άλλοι έξι συγχωριανοί του παραγκώνισαν για λίγο την καπνοκαλλιέργεια κι αναζήτησαν άλλους δρόμους για να ενισχύσουν το εισόδημά τους μένοντας πάλι κοντά στη γη.

«Είναι πολύ δύσκολη καλλιέργεια. Θέλει πολύ δουλειά, καλό ξεβοτάνισμα και καλό κλάδεμα. Περιποίηση για να δώσει κιλά» δηλώνει ο κος Ραμαντάν Νιαζί που όταν βρίσκεται στο αμπέλι του δεν κοιτά ποτέ το ρολόι. «Κι εγώ και η γυναίκα μου, συνέχεια είμαστε στο αμπέλι» δηλώνει χαρούμενος γι’ αυτό που κάνει. «Ειδικά το κλάδεμα της Άνοιξης θα πρέπει να γίνει σιγά –σιγά. Χρειάζεται προσοχή». Από τα επτά στρέμματα που διαθέτει προβλέπει ότι θα πάρει περίπου έξι τόνους. Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και η υγρασία «δυσκόλεψαν» τα αμπέλια της ορεινής Ροδόπης.

Όσον αφορά στο κόστος καλλιέργειας ο ορεσίβιος αμπελουργός διαπιστώνει ότι είναι υψηλό. «Δυστυχώς κάθε δέκα –δεκαπέντε μέρες θα πρέπει να ραντίζεις, όπως θα πρέπει να ποτίζεις τις ρίζες, όλα αυτά αυξάνουν τις ώρες δουλειάς και το κόστος παραγωγής» δηλώνει. Οι δυσκολίες και στη διάθεση των σταφυλιών δεν λείπουν. Οι αμπελουργοί της Ροδόπης αναλαμβάνουν τον δύσκολο αυτό ρόλο μόνοι τους. «Οι έμποροι θέλουν πάντα να αγοράζουν φθηνά» αποκαλύπτει ο κος Νιαζί σημειώνοντας ότι εκείνος πουλά την παραγωγή του 1,5 ευρώ το κιλό και ο έμπορας τα ζητά 85 λεπτά. «Η διαφορά είναι μεγάλη, οπότε η προσπάθεια της πώλησης συνεχίζεται» δηλώνει ο τίμιος αμπελουργός που όταν δεν είναι στο αμπέλι του και στο χωράφι, είναι στους δρόμους να πουλά την παραγωγή του.

Αξίζει ένας νέος αγρότης να ασχοληθεί με την αμπελοκαλλιέργεια; Ρωτάμε τον ορεσίβιο παραγωγό. «Φυσικά και αξίζει, αρκεί να έχει όρεξη για δουλειά» απαντά και προσθέτει: «Αν αγαπάς τη δουλειά, τότε η αμπελοκαλλιέργεια είναι ιδανική!»
Φώτο:Ραμαντάν Νιαζί, αμπελουργός Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: