Με το βασιλικό και το δοχείο με τον αγιασμό στο χέρι ιερείς της Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής χρειάστηκε τρεις μέρες να είναι στους δρόμους για να τηρήσουν το έθιμο  περνώντας από πολυκατοικία σε πολυκατοικία και από διαμέρισμα σε διαμέρισμα τηρώντας  έτσι ένα παλιό έθιμο.

Από τη μια η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, από την άλλη τα πολλά διαμερίσματα και σπίτια της πόλης οι ιερείς και να θέλουν δεν μπορούν να προλάβουν να περάσουν από παντού την παραμονή των Φώτων. Έτσι, συνέχισαν και την ημέρα των Φώτων, αλλά και  την χθεσινή ημέρα και όσο ακόμη χρειαστεί για να μην αφήσουν κανέναν παραπονεμένο.

«Βρίσκουμε κόσμο μέσα στα σπίτια, που μας περιμένει» λέει ο πατέρας Παναγιώτης Κουλιουμπής από την ενορία του Μωσαϊκού βρέθηκε στην Κομοτηνή για να βοηθήσει κι εκείνος. Τον συναντήσαμε στο δρόμο με την κόρη του βοηθό και το κρύο «συνοδοιπόρο». «Δεν μας πτοεί το κρύο γιατί είναι κάτι που πρέπει να γίνει. Πραγματικά ο κόσμος ελπίζει στο Θεό, στην Εκκλησία, στην χάρη του αγιασμού και μας περιμένουν κι αυτό μας εμψυχώνει» δηλώνει και στη σημείωσή μας ότι διατυπώνονται παράπονα από ιδιοκτήτες κατοικιών ότι έχει να περάσει πολλά χρόνια ιερέας για να αγιάσει τηρώντας το έθιμο, εκείνος δείχνοντας κατανόηση προσθέτει «Όταν περνάμε από ένα σπίτι και δεν βρίσκονται εκεί τους ιδιοκτήτες φεύγουμε. Επειδή είναι πολλά τα σπίτια δεν ξανα-περνάμε, οπότε κάποια σπίτια μένουν χωρίς να έχει γίνει αγιασμός» δηλώνει ο πατέρας Παναγιώτης.

Οι περιοχές «χωρίζονται» ανάλογα με τους ναούς και κάθε ιερέας αναλαμβάνει συγκεκριμένες γειτονιές. ««Του Αγίου Στυλιανού», «της του Θεού Σοφίας», «του Αγίου Γεωργίου» κ.ο.κ.. Μερικές φορές μου ζητούν από άλλες γειτονιές να πάω και τους λέω ότι λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ, καθώς είναι ευθύνη άλλου ιερέα.»
Παίρνει μερικές ανάσες και με το βλέμμα του «μετρά» τις οικοδομές που του μένουν. «Κουρασμένος;» τον ρωτάμε «Δεν είναι κούραση για μας. Παρά το τσουχτερό κρύο πηγαίνουμε, φωτίζουμε, χαιρόμαστε με τη χαρά του κόσμου. Με τη δύναμη του Θεού, δεν καταλαβαίνουμε ούτε από κρύο ούτε από κούραση.» δηλώνει εκείνος και συνεχίζει.
Ήδη από φέτος ενημερώνει τους πιστούς ποιά μέρα θα περάσει την επόμενη χρονιά ευχόμενος σε όλους «Να είναι υγιείς, να είναι ευτυχισμένοι και να καμαρώνουν τα παιδιά τους έτσι όπως θέλουν.»
Φώτο:Ο πατέρας Παναγιώτης με την κόρη του ρεπορτάζ –κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: