Τα γωνιακά, γειτονικά καταστήματα που ξεκινούν τη λειτουργία τους νωρίς το πρωί και κατεβάζουν ρολά αργά, πολύ αργά, την νύχτα.

Παντοπωλεία χθες, μπακάλικα για κάποιους, mini market σήμερα. Τα γωνιακά, γειτονικά καταστήματα που ξεκινούν τη λειτουργία τους νωρίς το πρωί και κατεβάζουν ρολά αργά, πολύ αργά, την νύχτα. Όπως κι αν τα πει κανείς, σίγουρα θα παραδεχθεί ότι έχουν αντέξει στην κρίση, μα κυρίως στην μεγάλη «αναμέτρηση» με τα πολυκαταστήματα.

Συναντήσαμε την κα Ειρήνη Καλαϊτζάκη, μέλος του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου της Κομοτηνής να κάνει τις αγορές της σε ένα τέτοιο παντοπωλείο της γειτονιάς. «Εδώ και χρόνια προτιμώ τα μπακάλικα της γειτονιάς, μπακάλικα ή mini super market δεν έχει σημασία πως θα τα πεις, το σημαντικό είναι ότι τα λειτουργούν άνθρωποι που τους γνωρίζω προσωπικά. Η εξυπηρέτηση είναι πολύ καλύτερη από ότι είναι στα μεγάλα μάρκετ. Η ποικιλία νομίζω ότι είναι ανάλογη, η ποιότητα πολύ καλή γιατί πολλοί έχουν τοπικά προϊόντα τα οποία τα προτιμούμε. Και αλήθεια γιατί να μην αφήνουμε τα χρήματά μας σε ντόπιους;» μας είπε έχοντας κάνει την επιλογή της χρόνια τώρα να στηρίζει τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας που διαθέτουν ή εργάζονται σ’ αυτούς τους χώρους.

«Ας κοιτάξουμε γύρω  μας, στη γειτονιά μας, είναι άνθρωποι που μας  λένε όλοι καλημέρα, είναι άνθρωποι «δικοί μας», ας τους στηρίξουμε.»

Το επίσης σημαντικό όπως λέει είναι ότι βρίσκεις τοπικά προϊόντα από μικρούς τοπικούς παραγωγούς της περιοχής. Κάποια λαχανικά για παράδειγμα. «Άλλωστε», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, «γιατί να μην τα προμηθευτούν από τους ντόπιους;»
Παραδέχεται κι εκείνη, όπως όλοι σχεδόν οι καταναλωτές, ότι παρασυρόμενοι από τις προσφορές των Πολυκαταστημάτων ενδεχομένως στο ταμείο να πληρώσεις πολλά περισσότερα, ενώ πηγαίνοντας σε ένα μπακάλικο της γειτονιάς «παίρνεις αυτά που πραγματικά θέλεις. Ακόμη κι όταν προκύπτει ένα και δύο ευρώ διαφορά στο σύνολο δεν νομίζω ότι έχει σημασία, δεν σωνόμαστε όλοι μας.» λέει και σημειώνει ότι εκείνη για την οικογένειά της κατά 80% τις αγορές της τις κάνει στα μπακάλικα της γειτονιάς. «Δεν αρνούμαι ότι πηγαίνω μια φορά το μήνα για κάποια ελάχιστα ψώνια σε κάποια μεγάλα σούπερ μάρκετ, αλλά προτιμώ να κάνω αγορές πιο συχνές, κάθε δύο και τρεις μέρες στα παντοπωλεία της γειτονιάς.» Προσθέτοντας μάλιστα πως ίσως να αυξηθεί έτσι και ο αριθμός των εργαζομένων. «Έχω την εντύπωση ότι ο αριθμός των mini market έχει αυξηθεί.» λέει μην παραλείποντας να στείλει το μήνυμά της: «Ας κοιτάξουμε γύρω  μας, στη γειτονιά μας, είναι άνθρωποι που μας  λένε όλοι καλημέρα, είναι άνθρωποι «δικοί μας», ας τους στηρίξουμε.»
Φώτο: Αγορές στα μπακάλικα της γειτονιάς ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: