Μπορεί η κρίση να έχει αφήσει τα σημάδια της στις ζωές των ανθρώπων, ωστόσο, δεν είναι λίγα τα παραδείγματα με πρωταγωνιστές επιχειρήσεις κι επαγγελματίες που τα κατάφεραν, προσαρμόστηκαν στις νέες απαιτήσεις και έκαναν τα δικά τους ανοίγματα. «Αν δεν δεχτούμε τις αλλαγές, δεν θα τα καταφέρουμε» δηλώνει ο κος Παναγιώτου, εργάτης σπεύδοντας να προσθέσει πως και η κρίση κάνει καλό. «Δημιουργεί νέες ιδέες, ωθεί τους ανθρώπους σε νέα βήματα τα οποία υπό κανονικές συνθήκες δεν θα τα έκαναν.» Όπως σημειώνει ο ίδιος παρατηρεί τους νέους να δέχονται τις αλλαγές, αλλά τους μεγάλους σε ηλικία να δυσκολεύονται να τις ακολουθήσουν.

«Κάθε μέρα προσπαθώ να αλλάξω τον εαυτό μου» αυτό όπως λέει είναι το μυστικό και οι αλλαγές δεν σταματούν εκεί. «Πόσες δουλειές έχετε αλλάξει στη ζωή σας;» ρωτάμε τον κο Παναγιώτου για να απαντήσει χωρίς δεύτερη σκέψη «πολλές» κι εξηγεί «χωρίς να έχω καμία σχέση με τον αγροτικό τομέα έφτασα, στα χρόνια της κρίσης να καλλιεργώ 600 τετραγωνικά μπαξέ για να καλύπτω τις ανάγκες της οικογένειας και να στηρίζω τους φίλους».

Όπως εξηγεί με σωστή διαχείριση ακόμη και τα έξοδα που φαντάζουν βουνό καλύπτονται. «Το 90% των ανθρώπων που έχουν κακή ψυχολογία είναι γιατί παρακολουθούν πολύ τηλεόραση. Εγώ, τα τελευταία σαράντα χρόνια, ακούω μόνο το δημόσιο ραδιόφωνο και νομίζω ότι βγαίνω κερδισμένος.»

Όπως σημειώνει ο κος Παναγιώτου είναι σημαντικό οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη δουλειά τους να μην ξεχνούν ποιο είναι το υπέρτατο δώρο, την ίδια τη ζωή δηλαδή και να αγωνίζονται. «Όλα γίνονται με προσπάθεια. Όλα γίνονται με δουλειά. Έχουμε ανάγκη ο ένας από τον άλλον. Ο ένας θα πρέπει να καθίσει δίπλα στον άλλον κι όχι ο ένας απέναντι από τον άλλο. Στην ομαδικότητα και στην αλληλεγγύη κρίνεται το μέλλον μας και το μέλλον της χώρας.Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε.»
Φώτο:Κομοτηνήμ φωτογραφία από την Λαϊκή Αγορά Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: