Στις εργασίες στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Περιφερειών συμμετείχε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, ο κος Δημήτρης Πέτροβιτς έχοντας έτσι την ευκαιρία να έρθει σε επαφή και να συζητήσει με πολύ σημαντικές παρουσίες από όλη την ΕΕ.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, ο κος Δημήτρης Πέτροβιτς

« Δόθηκε η δυνατότητα να γίνουν επαφές μεταξύ των Περιφερειών και των Πόλεων προκειμένου η τεχνογνωσία μιας περιοχής να μπορέσει να διαχυθεί σε άλλη περιοχή.» δήλωσε ο κος Πέτροβιτς στην ΕΡΤ Κομοτηνής και σημείωσε ότι αυτό δίνει τη δυνατότητα σε όλους, μέσω του Open days, μια εκδήλωση -θεσμικό εργαλείο πια, που φιλοξενείται στις Βρυξέλλες, να μπορέσουν να ανταλλάξουν απόψεις αλλά και εμπειρίες σε ζητήματα που έχουν κοινό παρανομαστή την ανάπτυξη της περιοχής τους, ανάμεσα κυρίως σε πόλεις και περιφέρειες με κοινά χαρακτηριστικά.

«Συμμετείχα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών , καθώς είχαμε την Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία συνεδρίασε επί τριημέρου στις Βρυξέλλες . Είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με φορείς και παράγοντες άλλων περιοχών και να ανταλλάξουμε απόψεις.» σημείωσε ο κος Πέτροβιτς και εξήγησε ότι το σημαντικό είναι αυτό που αποδεικνύεται κυρίαρχα, «ότι η Ευρώπη είναι μια οικογένεια, αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε όλοι και να δούμε με ποιόν μπορούμε να συνεργαστούμε καλύτερα κοιτώντας ποιος έχει κοινά χαρακτηριστικά με τη δική μας περιοχή και να κάνουμε ενέργειες που θα φέρουν ένα αποτέλεσμα και για τις δύο περιοχές ή ανάμεσα σε πόλεις ή ανάμεσα στις περιφέρειες .»
Όπως τονίζει ο κος Πέτροβιτς είναι σημαντικό να βρούμε τα ίδια χρηματοδοτικά εργαλεία κι εκεί υπάρχει μια δυσκολία γιατί ο καθένας θέλει να εξοικονομήσει περισσότερα για τη δική του περιοχή. «Μετά την πρώτη συνάντηση όμως ακολουθούν κι άλλες. Η δική μας περιφέρεια έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά και με Ρουμανικές Περιφέρειες, αλλά και με Περιφέρειες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Είναι ένας διάλογος που συνεχίζεται και είναι διαρκής κι ελπίζουμε στο εγγύτερο μέλλον να έχουμε καλύτερα και πιο ουσιαστικά στοιχεία να τα παρουσιάσουμε.»

Τι γίνεται όμως με την οργάνωση της Περιφέρειας; Είναι σωστά οργανωμένη η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης για να διεκδικεί με επιτυχία αυτού του είδους τα εργαλεία; Ρωτήσαμε τον κο Πέτροβιτς «Θεωρητικά η κάθε Περιφέρεια της ΕΕ έχει όλα τα αναγκαία χαρακτηριστικά, επί του πρακτέου, όμως, υπάρχουν δυσκολίες, που σχετίζονται με τις διαφορετικές λογικές και πρακτικές που ισχύουν σε κάθε περιοχή.» απάντησε επισημαίνοντας πως «Αυτό που επιχειρείται μέσω των συνεργασιών είναι να προτάξουμε τα κοινά χαρακτηριστικά, να αφήσουμε στην άκρη ζητήματα που άπτονται του προσωπικού οφέλους της κάθε περιοχής και στη συνέχεια να αναδείξουμε το κοινό όφελος που μπορεί να έχει η Περιφέρεια. Σ’ αυτή τη λογική γίνονται ενέργειες, το μειονέκτημα είναι ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν έγινε κάτι προς αυτή την κατεύθυνση γιατί δεν εκδηλώθηκε και το ανάλογο ενδιαφέρον, συγχρόνως τα χρηματοδοτικά εργαλεία αλλάζουν. Είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε τους νέους πόρους και πώς αυτούς μπορούμε να τους αξιοποιήσουμε καλύτερα. Είναι μια συζήτηση που ξεκίνησε τώρα και ενδεχομένως το επόμενο διάστημα θα κληθούμε και να τις εξετάσουμε και να τις αξιοποιήσουμε.»
Φώτο: Ο κος Δημήτρης Πέτροβιτς ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: