Ο κος Τάκης Δολιανίτης από το Βιβλιοπωλείο «Δημοκρίτειο»

«Παρουσιάζω την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία του Ανδρέα Παπανδρέου, ένα άγνωστο κομμάτι της ζωής του» ανέφερε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο συγγραφέας –οικονομολόγος Νίκος Παπανδρέου μιλώντας για το νέο του βιβλίο: «Ανδρέας Παπανδρέου: ο οικονομολόγος» σημειώνοντας πως αυτά που έλεγε τότε είναι επίκαιρα σήμερα. Ένα βιβλίο που δίνει απάντηση στο ερώτημα: «Τι είδους οικονομολόγος ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου;»

Η παρουσίαση του βιβλίου του έγινε στην Κομοτηνή από τις εκδόσεις Καστανιώτη, το Δημοκρίτειο Βιβλιοπωλείο και την Εφημερίδα «Π.τ.Θ.». Την συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Νατάσα Βαφειάδου ενώ με τον συγγραφέα και το κοινό συνομίλησε ο οικονομολόγος Θάνος Αργυρόπουλος. «Ήταν καλά διαβασμένος προφανώς και ένα από τα διδάγματα είναι ότι πρέπει να είσαι καλά διαβασμένος, να καταλαβαίνεις πώς λειτουργεί το σύστημα και να μην νομίζεις ότι θα χτυπάς  εσύ τα νταούλια και οι αγορές θα χορεύουν» ανέφερε ο συγγραφέας εξηγώντας πως « Οι θεωρίες με τις οποίες ασχολήθηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου  είχαν σχέση με το πώς το κράτος θα παρέμβει για να έχουμε ανάπτυξη. Δηλαδή το κράτος να ευνοεί την ανάπτυξη και όχι να είναι αυτό που λένε σήμερα «φορομπήχτης» και να δημιουργεί τέτοια προβλήματα. Έβλεπε την οικονομία δημιουργικά σε αντίθεση μ’ αυτά που πιστεύει ο κόσμος, πίστευε πώς ένας υγιής καπιταλισμός με ένα κοινωνικό κράτος έχει νόημα.»

Η γνωστή συμβολαιογράφος, κα Κλεοπάτρα Στογιαννίδου.
Η δικηγόρος κα Νόπη Μαρουφίδου με την αντιπρύτανη κα Ζ. Γραβριηλίδου και την κα Νατάσα Λιβεριάδου από το Δήμο Κομοτηνής
Παρόντες και οι υποψήφιοι, ο κος Γ.Μανανάς και ο κος Κ.Σιμιτζής
Η κα Σιμπέλ Μουσταφά Ογλού με το σύζυγό της

«Βρήκατε σημεία στα οποία να έσφαλε; » ρωτήσαμε τον συγγραφέα για να απαντήσει πως «Έχει κάνει τόσα και αν ψάχνουμε λάθη είναι σαν να τα θέλουμε όλα. Είναι σαν να παίρνει κάποιος δύο χρυσά και να του λέμε γιατί δεν πήρε και ένα τρίτο χρυσό. Ίσως δεν μπορούσε να προβλέψει πώς θα γιγαντωθεί το κράτος, το οποίο στη συνέχεια η ΝΔ διπλασίασε σχεδόν και οι σημερινοί κυβερνώντες συνεχίζουν το ίδιο.» Περιοδεύοντας σε όλη τη χώρα, διαπίστωσε όπως λέει ότι έχει ενδιαφέρον αυτή η συζήτηση. Ότι ο κόσμος θέλει να μάθει για τα οικονομικά θέματα, αλλά έχει πιο ενδιαφέρον για τους ίδιους να μαθαίνουν μέσα από τη βιωματική ζωή ενός ανθρώπου, έχει πιο νόημα από την παρουσίαση οικονομικών θεωριών.

Ο συγγραφέας Χρήστος Χαρτοματσίδης με την σύζυγό του

«Σήμερα η Ευρώπη στηρίζεται περισσότερο στις οικονομικές θεωρίες λησμονώντας τους λαούς και την αλληλεγγύη» σημειώσαμε για να συμφωνήσει λέγοντας πως αυτό είναι σίγουρα κάτι που δεν θα ήθελε κανένας. «Ο Αντρέας έκανε την έννοια της συνοχής, την σύμπτυξη του Βορρά με τον Νότο, κάτι που έχει ξεχαστεί σήμερα στο πέρας του χρόνου. Άρα, αυτή η ιδέα να έρθουμε πιο κοντά, να αναπτυχθούμε, όπως οι Βόρειες χώρες της Ευρώπης είναι κάτι που το πάλεψε πάρα πολύ και τότε και σήμερα πάλι το ίδιο πρέπει να κάνουμε.»
Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα μηνύματα που ο ίδιος περνά με το έργο του: Πρώτον, όπως εξήγησε,  το μικρό μήνυμα που περνά είναι ότι: « Είναι καλό να είμαστε διαβασμένοι». Και το μεγάλο μήνυμα είναι ότι: «Χρειαζόμαστε ένα new deal με μεγάλες επενδύσεις από την Ευρώπη προς την Ελλάδα για να ξεπεράσουμε την κρίση.»
Φώτο: Στιγμιότυπα από την εκδήλωση της Βιβλιοπαρουσίασης  (κεντρική φώτο: Το πάνελ της εκδήλωσης: Νατάσα Βαφειάδου, Νίκος Παπανδρέου, Θάνος Αργυρόπουλος) στην Κομοτηνή ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: