Αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα. Αγωνιούν για το μέλλον των επιχειρήσεων. Αφουγκράζονται τις αγωνίες των συναδέλφων τους και γίνονται αποδέκτες των παραπόνων και των προτάσεων των Σωματείων που εκπροσωπούν. Έτσι, η συνάντησή τους, η συνάντηση των Ομοσπονδιών Επαγγελματικών Βιοτεχικών κι Εμπορικών Σωματείων της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και των Σερρών είχε ξεχωριστό ενδιαφέρον. «Μια ακόμη συνάντηση» δηλώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ροδόπης, ο κύριος Ανέστης Βαφειάδης και σημειώνει «το κυριότερο πρόβλημα όλων είναι η υπερφορολόγηση, η οποία έχει ως συνέπεια τη μείωση των εσόδων, σύμφωνα και με τελευταία έρευνα, και οδηγεί σε αύξηση της φοροδιαφυγής καθώς διαφορετικά δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις.»

Μείωση της φορολογία
Η δραστική μείωση της υπεροφορολόγησης είναι κύριο αίτημα των επαγγελματιών, κυρίως του ΦΠΑ στην εστίαση. «Να επανέλθει στο 13% για να επανέλθουν οι επιχειρήσεις με τη σειρά τους στην κανονικότητά τους» δηλώνει ο κύριος Βαφειάδης και προσθέτει ότι το 80% του τζίρου πηγαίνει στο κράτος. «Αυτό είναι εξωφρενικό!» Όσον αφορά τον ΕΦΚΑ σημειώνει ότι έγινε μια προσπάθεια προς τη σωστή κατεύθυνση με αποτέλεσμα σε πολλούς επαγγελματίες να έχουν μειωθεί τα ασφάλιστρα υπέρ του ΕΦΚΑ χωρίς, όμως, όπως σημειώνει, να γίνει κάποια μελέτη για τα παλαιότερα χρέη των εμπόρων προς τον πρώην ΟΑΕΕ και τον πρώην ΤΕΒΕ. «Χρειάζεται μια γενναία ρύθμιση και το προτείνουμε στον Πρωθυπουργό» δηλώνει ο κύριος Βαφειάδης σημειώνοντας πως οι επαγγελματίες δεν θέλουν ούτε να χρωστάνε ούτε να τους χρωστούν «οδηγούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση γιατί δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε.»

Τι περιμένουν από την παρουσία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ
Όσον αφορά στην παρουσία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δηλώνει πως υπάρχει προσδοκία ζητήματα που τα έχει εξαγγείλει ήδη ο κύριος Τσίπρας και τα γνωρίζει να αντιμετωπιστούν. «Θα είμαι ευχαριστημένος αν υποσχεθεί εκ νέου όσα υποσχέθηκε πέρσι και τα δούμε σιγά- σιγά αυτά να γίνονται πραγματικά. Φυσικά καλοδεχούμενες είναι οι ευχάριστες εξαγγελίες, τις έχει η οικονομία ανάγκη.»

Ο νομός Σερρών παράδειγμα αντιμετώπισης του παρεμπορίου
Κοινό πρόβλημα όλων των Ομοσπονδιών της Περιφέρειας Αν. Μ. Θράκης και αυτής των Σερρών είναι το παρεμπόριο, που έχει «γονατίσει» τις τοπικές επιχειρήσεις. «Ο Νομός Σερρών, ωστόσο, το έχει αντιμετωπίσει με ελέγχους μεικτών κλιμακίων εντός του Ελληνικού εδάφους μένει κάτι αντίστοιχο να κάνει και η δική μας περιφέρεια.» δηλώνει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ροδόπης και προτείνει ελέγχους στην Ελληνική πλευρά από Ελληνικά κλιμάκια. «Αρκεί να υπάρχει βούληση των τοπικών Αρχών» σημειώνει με νόημα και προσθέτει ότι είναι πολύ μεγάλο θέμα, καθώς αποτελεί «πληγή» η διαφυγή κεφαλαίων προς το εξωτερικό και η μείωση των εσόδων του κράτους.
Φώτο: Ανέστης Βαφειάδης Κείμενο – Φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: