Κομοτηνή: Ανησυχία και κίνδυνοι για τα σκευάσματα της κάνναβης που δεν έχουν την έγκριση του ΕΟΦ

Ανησυχία για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την κατανάλωση σκευασμάτων κάνναβης που κυκλοφορούν ευρέως χωρίς όμως να έχουν την έγκριση του Ε.Ο.Φ. εκφράζει ο κος Ηλίας Χαλιγιάννης, μέλος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Κομοτηνή: Ανησυχία και κίνδυνοι για τα σκευάσματα της κάνναβης που δεν έχουν την έγκριση του ΕΟΦΌπως τονίζει μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο Νόμος που ψηφίστηκε για την καλλιέργεια της Κάνναβης το 2018 αφορούσε σ την καλλιέργεια για την παραγωγή αποκλειστικά των τελικών προϊόντων που χρησιμεύουν για τη θεραπευτική της χρήση.

«Ακολουθήθηκε από τον ΕΟΦ η διαδικασία που ισχύει με οποιοδήποτε άλλο φάρμακο που εγκρίνει, σχετικά με την φαρμακολογική δράση, τις φαρμακοτεχνικές μορφές που θα κυκλοφορεί και τις πιθανές τοξικές ενέργειες για να τις αποφύγουν οι ασθενείς στη θεραπευτική. Όμως δεν προέκυψε κάποιο προϊόν μέχρι σήμερα, με την έννοια του φαρμάκου, που θα πωλούνταν από τα φαρμακεία.» Όπως δηλώνει ο κος Χαλιγιάννης, «βλέπουμε πάρα πολλά προϊόντα τα οποία περιέχουν κανναβοειδή αμφιβόλου ποιότητας και σύστασης, κανναβοειδή τα οποία η έρευνα δείχνει ότι μέχρι στιγμής μόνο δύο έχουν φαρμακολογική δράση και κατ’ επέκταση μπορούν να έχουν ένα θεραπευτικό αποτέλεσμα , όλα τα υπόλοιπα κανναβοειδή δεν έχουν εφαρμογή στην θεραπευτική τουλάχιστον μέχρι αυτά που υπάρχουν σήμερα όσον αφορά στη διεθνή βιβλιογραφία.Αυτά τα οποία που μέχρι στιγμής επιτρέπεται να κυκλοφορούν, αυτά τα οποία βρίσκονται μέσα σε κοσμητολιγικής φύσεως σκευάσματα, αυτά τα οποία μπορούν να περιέχουν οποιοδήποτε άλλο συστατικό εκτός από το ψυχοδραστικό συστατικό, τετραυδροκανναβινόλη η οποία χορηγείται για συγκεκριμένες παθήσεις.»
Σύμφωνα με τον κο Χαλιγιάννη κάποιοι εμπορεύονται την κάνναβη έως ένα φάρμακο το οποίο καταπολεμά πάσης φύσεως ασθένειες. Με αποτέλεσμα να υπάρχουν ήδη αναφορές ότι κάποιοι επιτήδειοι κυκλοφορούν μέσα στα Νοσοκομεία πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες και παίζοντας με τον ανθρώπινο πόνο, φυσικά με το αζημίωτο όλα αυτά. «Αυτό το οποίο έχουμε τονίσει ως Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος είναι ότι θέλουμε ένα ελεγχόμενο τοπίο το οποίο να περιχαρακώνει το κομμάτι της κάνναβης. Η κάνναβη στα αυτιά πολλών ακούγεται ως ναρκωτικό. Έχει απασχολήσει τη δικαιοσύνη , τις αστυνομικές αρχές, την φαρμακολογία δεν την έχει απασχολήσει με τον τρόπο που θα θέλαμε. Και τώρα τελευταία ξεκίνησε η διερεύνηση κατά πόσο μπορεί αυτή να εφαρμοστεί στη Θεραπευτική» τονίζει ο κος Χαλιγιάννης και προσθέτει ότι «Το ότι μπορεί η κάνναβη να λειτουργήσει επικουρικά με την κλασσική θεραπεία ναι κάποιες έρευνες κάποιες μελέτες το δείχνουν, δείχνουν ότι μπορεί να ωφελήσει επικουρικά ως μονοθεραπεία όμως σε καμία περίπτωση. Αυτοί οι ασθενείς οι οποίοι λαμβάνουν αυτά τα σκευάσματα, δεν τα λαμβάνουν σύμφωνα με τις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών, δεν τα λαμβάνουν σύμφωνα με την καταγραφή τους ως θεραπεία την οποία μπορεί να δει οποιοσδήποτε ότι παίρνουν, αλλά σύμφωνα με τις οδηγίες περιπλανόμενων μάγων και μαθητευόμενων μάγων, οι οποίοι πουλάνε αυτά τα σκευάσματα και πείθουν τον κόσμο ότι αυτά μπορούν να λειτουργήσουν για κάθε ασθένεια.»

Όπως επισημαίνει αυτό το οποίο θα πρέπει να έχουν υπόψιν τους είναι ότι τέτοιου είδους σκευάσματα δεν κυκλοφορούν εκτός της έγκρισης του ΕΟΦ κι αυτά τα σκευάσματα χορηγούνται αποκλειστικά από το Φαρμακείο μέσα από το κρατικό μονοπώλιο των ναρκωτικών. «Από εκεί και έπειτα οποιοδήποτε άλλο σκεύασμα έρχεται επειδή “θεραπεύει τα πάντα” σ’ αυτό θα πρέπει να είναι αρνητικοί άμεσα και καλό είναι να ενημερώνουν και τις αρμόδιες αρχές για τέτοιου είδους σκευάσματα τα οποία πωλούνται παραπλεύρως.»
Φώτο: Ηλίας Χαλιγιάννης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος