Κομοτηνή: Αντιδράσεις για τις μοριοδοτήσεις των σχολικών μονάδων

Την έκπληξη του δηλώνει για την απόφαση του Υπουργού Παιδείας, του κ. Κ. Γαβρόγλου για τις μοριοδοτήσεις των σχολικών μονάδων και τον ορισμό των δυσπρόσιτων στην Περιφέρειά, αλλά και ειδικότερα στον Νομό Ροδόπης, ο κος Μιχάλης Βασιλειάδης, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ροδόπης. Μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής σημείωσε πως παρά τα αντίθετα λεγόμενά του στη βουλή των Ελλήνων ο Υπουργός διέψευσε ο ίδιος τον εαυτό του αποχαρακτηρίζοντας όλα τα δυσπρόσιτα και υποβαθμίζοντας τις μοριοδοτήσεις σε όλες τις σχολικές μονάδες στην Θράκη ειδικά, αλλά και στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης γενικότερα.

« Αυτό», όπως υποστήριξε, «θα έχει ως αποτέλεσμα στον ελάχιστο αριθμό των ολιγομελή τμημάτων. Για παράδειγμα από τα 7 μόρια το σχολείο της Ξυλαγανής, περνά στα 3, αυτό σημαίνει ότι για να λειτουργήσει ένα τμήμα θα πρέπει να έχει 18 άτομα, οπότε πολλά παιδιά θα αναγκαστούν να πηγαίνουν στην Κομοτηνή ή να αλλάξουν τομείς. Η πρόταση είναι ταξική χτυπιέται η αγροτική οικογένεια, είναι ένα σκληρό μέτρο εναντίον των εκπαιδευτικών και των μαθητών.»
.
Ο κος Βασιλειάδης άφησε αιχμές και για την στάση της Δ.Ο.Ε., τις προτάσεις της οποίας έκανε αποδεκτές, όπως είπε, ο κος Γαβρόγλου. Μάλιστα αποκάλυψε ότι είχε προειδοποιήσει τους συναδέλφους της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΟΕ Ξάνθης) λέγοντας τους ότι αυτό που κάνουν είναι πολύ επικίνδυνο, καθώς θα οδηγήσει σε κατάργηση των σχολικών μονάδων. Ειδικότερα για την Ροδόπη, όπως υποστήριξε ο κος Βασιλειάδης, ο κ. Γαβρόγλου δεν έλαβε υπόψη του τα χαρακτηριστικά της περιοχή μας, καθώς η Ροδόπη βρίσκεται σε μια παραμεθόρια περιοχή. «Η σύνθεση του πληθυσμού της Ροδόπης έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δημιουργούν και ιδιαίτερες συνθήκες στις σχολικές μονάδες.» σημείωσε για να αναφέρει και το πρόβλημα της μεγάλης σχολικής διαρροής.

«Το μαθητικό δυναμικό, στα σχολεία εκτός πόλης, αποτελείται σε ποσοστό 80% από Μουσουλμανόπαιδες. Αλλά και στα σχολεία της πόλης υπάρχει σοβαρό ποσοστό παιδιών της μειονότητας, συνεχώς αυξανόμενο τα τελευταία χρόνια. Σημειώνουμε ότι στα ΕΠΑΛ επικρατεί το μουσουλμανικό μαθητικό δυναμικό. Επίσης, υπάρχουν δύο μειονοτικές σχολικές μονάδες με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Η ιδιαίτερη αυτή σύνθεση δημιουργεί την ανάγκη και για ιδιαίτερες διδακτικές και εκπαιδευτικές προσεγγίσεις, οι οποίες επιφέρουν πρόσθετες δυσκολίες στους εκπαιδευτικούς.» ανέφερε ο κος Βασιλειάδης σημειώνοντας ότι τώρα τα σχολεία παύουν να είναι ελκυστικά. Παράλληλα, επεσήμανε πως κινδυνεύουν τα περιφερειακά Λύκεια της Ξυλαγανής, του Ιάσμου και των Σαπών, καθώς δεν θα είναι ελκυστικά για να τα επιλέξουν οι εκπαιδευτικοί και τα κενά των εκπαιδευτικών θα καλυφθούν πολύ αργότερα. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ η Ροδόπη για να συνεχίσει να είναι ελκυστική στην προτίμηση των εκπαιδευτικών (μονίμων, αναπληρωτών, ωρομισθίων) πρέπει να παρέχει τη δυνατότητα επιπλέον μοριοδότησης. Διαφορετικά οι εκπαιδευτικοί θα στρέφονται σε άλλες επιλογές με καλύτερη προσβασιμότητα και καλύτερες συνθήκες εργασίας. «Κινδυνεύουν να υποστελεχωθούν σχολικές μονάδες –οι οποίες εξαιτίας της μεγάλης σχολικής διαρροής που χαρακτηρίζει το νομό μας- τελούν «υπό καθεστώς» μειωμένης οργανικότητας και απλώς επιλέγονται από τους εκπαιδευτικούς λόγω ικανοποιητικής μοριοδότησης» τόνισε μην κρύβοντας τον έντονο προβληματισμό του. Όσον αφορά στις αντιδράσεις που θα υπάρξουν στο εγγύς μέλλον αποκάλυψε πως σε συνεργασία με τους αιρετούς της Τ.Α. θα προβούν σε συμβολική διαμαρτυρία την πρώτη μέρα της νέας σχολικής χρονιάς, στις 11 Σεπτεμβρίου.
Φώτο:Μιχάλης Βασιλειάδης, πρόεδρος ΕΛΜΕ Ροδόπης ρεπορτάζ – κείμενο – φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος