Κομοτηνή: Απειλή και για την τυροκομία η εξόρυξη χρυσού

Την κάθετη αντίθεσή του σε μια ενδεχόμενη εξόρυξη και επεξεργασία χρυσού στην περιοχή της Θράκης δηλώνει ο γνωστός τυροκόμος Στέφανος Δουκίδης. «Δεν γνωρίζουμε ποιά θα είναι τα αποτελέσματα μιας τέτοιας επένδυσης, όπως αυτή της εξόρυξης χρυσού» δηλώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής και σημειώνει: «Δυστυχώς, αν δεν γίνουν μελέτες, δεν μπορούμε να ξέρουμε τι ακριβώς θα γίνει στην περιοχή μας. Προς το παρόν είμαστε κατά γιατί πιστεύουμε ότι σε επίπεδο ενημέρωσης , δεν θα γνωρίζουν οι αγοραστές μας τις συνέπειες μιας εξόρυξης, έτσι δεν θα εμπιστευτούν τα προϊόντα μας και θα μείνουμε εκτός αγοράς.»

Φέτα από την Κομοτηνή στο Κόσοβο
Ο Στέφανος Δουκίδης παρατηρεί τις μέρες αυτές σιγά – σιγά να ολοκληρώνεται ο κύκλος γάλακτος για την φετινή χρονιά. «Πήγαμε καλά» δηλώνει και κάνοντας τον απολογισμό του σημειώνει « Ήμασταν δίπλα στους παραγωγούς. Αναπτύξαμε καινούργιες συνεργασίες με πελατολόγιο εντός κι εκτός Ελλάδας. Στείλαμε για πρώτη φορά φέτα από την Κομοτηνή στο Κόσοβο. Συνεχίζουμε δυναμικά.»

Οι Ξυλαγανιώτες τυροκόμοι δεν σταματούν εδώ, δημιουργούν νέο συσκευαστήριο για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Ήδη έχουν ξεκινήσει πανελλαδικά με τον Σκλαβενίτη μια καινούργια συσκευασία, η οποία έχει μπει σε όλο το δίκτυο των καταστημάτων.

Κομοτηνή: Απειλή και για την τυροκομία η εξόρυξη χρυσού
Ο κος Στέφανος Δουκίδης

“Σίγα σιγά δοκιμάζουμε κάποιους καινούργιους κωδικούς και ευελπιστώ ότι μέχρι το 2020 θα τους βγάλουμε στην αγορά» δηλώνει ο νεαρός τυροκόμος που πατά γερά στα πόδια του έχοντας την εμπειρία του πατέρα του πολύτιμο οδηγό.
25 οι εργαζόμενοι στο Τυροκομείο, αλλά η πραγματική του δύναμη είναι οι 450 παραγωγοί με τους οποίους συνεργάζονται καθημερινά στο κομμάτι του γάλακτος, όπως και οι 500 παραγωγοί στο κομμάτι των σιτηρών και των δημητριακών. «Ο αλωνισμός τελειώνει αυτές τις μέρες. Είμαστε ευχαριστημένοι από τις παραγωγές, δυστυχώς όχι και  για την βοήθεια που υπάρχει για τους παραγωγούς στον πρωτογενή Τομέα, οι επιδοτήσεις πηγαίνουν σε άλλου είδους καλλιέργειες, πρέπει και ο κτηνοτρόφος κάποια στιγμή να βοηθηθεί. Έχουν μείνει μόνοι τους προσπαθούμε, όσο γίνεται, να τους βοηθήσουμε, μακάρι η κατάσταση να αλλάξει» δηλώνει ο κος Δουκίδης. Σχολιάζοντας τον μαρασμό του κτηνοτροφικού κόσμου σημειώνει «Είναι σπάνιο φαινόμενο οι νέοι κτηνοτρόφοι, έχουμε κτηνοτρόφους κάτω των 30 ετών κυρίως επειδή ασχολούνταν ο πατέρας και ο παππούς τους. Κάποιοι ξεκινούν από το μηδέν και αυτό το ξεκίνημα είναι πολύ δύσκολο.» σημειώνει όντας καλός γνώστης των προβλημάτων τους.

Δεν παραλείπει δε να σημειώσει ότι: «Θα πρέπει να δοθούν τα σωστά κίνητρα . Στις επιδοτήσεις που ανακοινώθηκαν για την βιολογική κτηνοτροφία είδαμε ότι δεν έχει ενταχθεί κανείς από την Περιφέρειά μας. Αυτό δηλώνει κάτι, έχουμε μείνει πολύ πίσω. Χρειάζεται συλλογική προσπάθεια και κάτι καλό θα γίνει.» Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις χαμηλές τιμές γάλακτος που δίνονται στους κτηνοτρόφους δηλώνει πως: « Είμαστε από τα λίγα τυροκομεία σε πανελλαδικό επίπεδο που κρατήσαμε τις τιμές ψηλά. Δυστυχώς το παιχνίδι παίζεται αλλού. Ξυπνήσαμε πέρσι μια μέρα με ένα πολύ γνωστό τυροκομείου του «Κάμπου» να ανεβάζει τις τιμές και εκείνη την ίδια μέρα αναγκαστικά όλα τα υπόλοιπα τυροκομεία ακολούθησαν.» Σπεύδοντας για μια ακόμη φορά να αναφέρει «Πρέπει να προστατευτεί το γάλα, να σταματήσουν οι Έλληνο-ποιήσεις, να προστατεύσουμε τα ΠΟΠ προϊόντα. Εμείς συνεχώς τα λέμε σε πολιτικούς που μας επισκέπτονται, δυστυχώς δεν βλέπουμε να γίνεται κάτι.»
Φώτο: Στέφανος Δουκίδης ρεπορτάζ-κείμενο- φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος