Ο Κωνσταντίνος Φυλακτάκης από το Κουτσό της Ξάνθης

Κουβαλά κάσες, γεμίζει τους πάγκους, ζυγίζει, δίνει ρέστα. Ο Κωνσταντίνος Φυλακτάκης από το Κουτσό της Ξάνθης πρωί –πρωί βρίσκεται πίσω από τον πάγκο του. Πιο εκεί η αδερφή του και στο διπλανό πάγκο ο πατέρας τους. «Έχει πάρα πολύ κόσμο κι αυτό είναι ωραίο. Μια χαρά είναι!» δηλώνει νεαρός πωλητής λαχανικών που ξυπνά στις επτά το πρωί για να βοηθήσει με το φόρτωμα των τελάρων.

Θέλω να γίνω αγρότης όπως ο πατέρας μου λέει και καμαρώνει

Από τις 7 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα θα είναι στην λαϊκή πουλώντας πατάτες και κρεμμύδια. « Κίτρινη πατάτα για τηγάνι και φούρνο» λέει και δείχνει αμέσως και τα κόκκινα, αλλά και τα κίτρινα κρεμμύδια του. Τον Σεπτέμβριο θα είναι μαθητής της 3ης Γυμνασίου, θέλει όπως λέει να γίνει αγρότης, χωρίς να τον απασχολεί η κούραση του επαγγέλματος. «Ο μπαμπάς μου τόσα χρόνια που αντέχει, μια χαρά τα καταφέρνει, θα τα καταφέρω κι εγώ.» δηλώνει με πίστη και συνεχίζει τη δουλειά.

Ο Σαμπάν Ρεσίτ Χουσεϊν στα 13 του χρόνια ξυπνά στις έξι το πρωί.

Ο Σαμπάν Ρεσίτ Χουσεϊν στα 13 του χρόνια ξυπνά στις έξι το πρωί. «Ωραία είναι η δουλειά που κάνω, ξυπνάω στις έξι το πρωί, εργαζόμαστε έως τις τέσσερις, δόξα το Θεό καλά είναι, λίγο δύσκολα, αλλά ωραία, είμαστε όλη η οικογένεια μαζί» δηλώνει ο Ξανθιώτης μικροπωλητής.

Όταν κλείνουν τα σχολεία ξεκινά η δουλειά μέχρι να ανοίξουν και πάλι και να βρεθεί στα θρανία της 1ης Γυμνασίου. «Χαίρομαι. Πολύ χαίρομαι που βοηθώ τους γονείς μου. Θέλω να είμαι χρήσιμος» δηλώνει ο νεαρός Σαμπάν, που ίσως ξεκλέψει λίγο χρόνο για να πάει κάποιες μέρες κατασκήνωση με τους φίλους του.

Στο πλευρό του πατέρα του μαθαίνει τα μυστικά της δουλειάς

Αυτό που τώρα τον ενδιαφέρει πάντως είναι να εξυπηρετήσει τους πελάτες τους. «Η προμήθεια των λαχανικών γίνεται από την λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης. Πρέπει να έχεις ανοικτά τα μάτια σου για να τα καταφέρεις να πάρεις καλά προϊόντα» σημειώνει με γνώση μεγάλου εμπόρου. Κι όσον αφορά στις τιμές πώλησης των προϊόντων; «Οι τιμές» όπως λέει, « πάνε ανάλογα με την αγορά που κάνεις». Πουλά μπάμιες, πεπόνια, ροδάκινα και κάνει όνειρα για το μέλλον…

Μικρά παιδιά που εργάζονται με ζήλο και πάθος στο πλευρό των γονιών τους βοηθώντας στις εργασίες και ενισχύοντας κι εκείνοι τον οικογενειακό προϋπολογισμό… «από μικροί στα βάσανα» παρατηρούμε κι εκείνοι γελούν διαφημίζοντας την πραμάτεια τους.
Φώτο: Οι μικροί εργαζόμενοι στην λαϊκή αγορά  ρεπορτάζ κείμενο φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: