Κομοτηνή: Από τη Ρωσία με αγάπη

Αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Φιλολογική Σχολή, στο Τμήμα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Λομανόσοφ της Μόσχας στη Ρωσία η κα Ξένια Κλίμοβα. Ένα Τμήμα που λειτουργεί από το 1996. Τα παιδιά που σπουδάζουν στο Τμήμα της, όπως λέει, μαθαίνουν αρχαία Ελληνικά, Νέα Ελληνικά, όλη την Ιστορία της Ελλάδας από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα, την Ελληνική Λογοτεχνία από τις αρχές μέχρι τον 20ο αιώνα.

« Ασχολούνται κυρίως με τα κείμενα γιατί βρισκόμαστε στην Φιλολογική Σχολή» δηλώνει η κα Κλίμοβα μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και σημειώνει « Έχουμε όλο το πρόγραμμα των Βασικών Σπουδών, τα πρώτα 4 χρόνια, μετά το μεταπτυχιακό δύο χρόνια και το διδακτορικό άλλα τρία χρόνια. Έχουμε παιδιά από όλη την Ρωσία που έρχονται να σπουδάσουν την Ελληνική Φιλολογία.»

Κομοτηνή: Από τη Ρωσία με αγάπη
Αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Φιλολογική Σχολή, στο Τμήμα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Λομανόσοφ της Μόσχας στη Ρωσία η κα Ξένια Κλίμοβα .

Ενδιαφέρον, όπως σημειώνει η Ρωσίδα καθηγήτρια υπάρχει παρόλο που είναι ένα δύσκολο επάγγελμα και είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα μεν, αλλά περιορισμένων δυνατοτήτων ειδικότητα. «Τα παιδιά που αποφοιτούν από εμάς είναι μεταφραστές , διερμηνείς των νέων ελληνικών και των αρχαίων ελληνικών και παρόλο που υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και ζήτηση δεν είναι ίσως σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό όπως είναι με άλλες ελληνικές γλώσσες» δηλώνει και μιλά με αγάπη για τους φοιτητές που έρχονται στη Σχολή από όλη τη Ρωσία.

Κάθε χρόνο μπαίνουν 7 -8 φοιτητές, επειδή όμως το πρόγραμμα των σπουδών είναι δύσκολο, δεν αποφοιτούν όλοι τους , «χάνονται» στην πορεία γιατί σύμφωνα με την Νομοθεσία της Ρωσίας δεν μπορούν τα παιδιά να χρωστάνε μαθήματα αν δεν περάσουν την εξεταστική, δυστυχώς φεύγουν. «Συνολικά έχουμε 30 φοιτητές σε όλα τα έτη και ασχολούνται με διάφορα θέματα.» δηλώνει κι αποκαλύπτει πως εκείνο που τους εντυπωσιάζει πρώτα από όλα γενικά είναι η Ελλάδα. «Στον σύγχρονο κόσμο, όταν μιλάμε για τον πολιτισμό, τη γλώσσα, τη Λογοτεχνία το πρώτο που έρχεται στο νου του ανθρώπου είναι η αρχαία Ελλάδα, ο αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός, η Λογοτεχνία της αρχαίας Ελλάδας» δηλώνει η κα Κλίμοβα και σημειώνει « Για τη σύγχρονη Ελλάδα δυστυχώς δεν είναι γνωστά πολλά πράγματα όσον αφορά στον πολιτισμό και στη γλώσσας της.»

« Όταν ασχολούνται με την Νέα Ελληνική Γλώσσα και τη Λογοτεχνία ανακαλύπτουν έναν νέο Ελληνικό Κόσμο , τον κόσμο της σύγχρονης Ελλάδας και καταλαβαίνουν ότι πέρα από το τζατζίκι και το σουβλάκι υπάρχει και κάτι άλλο, αυτό νομίζω ότι κάνει περισσότερη εντύπωση σε όλους τους φοιτητές.» σημειώνει η Ρωσίδα Καθηγήτρια μιλώντας για την επαφή των φοιτητών της με την σύγχρονη Ελλάδα.
Όσον αφορά στα συναισθήματά των Ρώσων σήμερα για την Ελλάδα; «Η συμπάθεια», όπως λέει η κα Κλίμοβα « υπάρχει πάντα» και προσθέτει «Εμείς την Ελλάδα την βλέπουμε πάντα με διαφορετικό μάτι σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες κι αυτό έχει να κάνει όχι μόνο με τη θρησκεία και με πολλά κοινά σημεία στην ιστορία μας, αλλά έχει να κάνει και με τα συναισθήματα μας, είμαστε πολύ κοντά σαν λαοί, σαν άνθρωποι σε ανθρωπιστικές και πολιτιστικές αξίες κι αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε σαν το σπίτι μας στην Ελλάδα και το ίδιο πιστεύω ότι αισθάνονται και οι Έλληνες που έρχονται στη Ρωσία.»
Φώτο: Ξένια Κλίμοβα Συνέντευξη-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος