Στάθηκαν για λίγο στην Κομοτηνή. Ένα μεσημέρι του Ιουνίου, μετά την κάθοδό τους από την Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου στην Πάνδροσο. Η ιδέα ήταν του ιερέα της Ενορίας του Αγίου Παντελεήμονα Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης κι εκείνες ανταποκρίθηκαν με χαρά δηλώνοντας ενθουσιασμένες από το ταξίδι τους στη Ροδόπη, έστω για μια μέρα.

«Η Κομοτηνή είναι πολύ ζωντανή πόλη, με πολλά καταστήματα, πολύ κόσμο, νέους ανθρώπους, ξεχωριστή σίγουρα.» δηλώνει μέλος της ωραίας αυτής παρέας και σημειώνει « Όλες οι επαρχιακές πόλεις πλέον έχουν την δική τους ζωή.»

Εξασφαλίζουν φαγητό για 100 απόρους
Είναι οι 30 γυναίκες που μαγειρεύουν καθημερινά στην Ενορία του Αγίου Παντελεήμονος για 100 απόρους. Καθημερινά, από τις επτά το πρωί μέχρι τις έντεκα, επειδή, όπως λένε, το κράτος δεν μπορεί παντού, βοηθάνε κι εκείνες κάνοντας αυτό που ξέρουν καλά, μαγειρεύοντας για ανθρώπους άλλους, ανήμπορους, φτωχούς, ηλικιωμένους, άρρωστους . «Πέντε έξι γυναίκες κάθε μέρα. Αρχίζουμε με τα σχολεία και τελειώνουμε με τα σχολεία. Υπάρχουν γυναίκες που το κάνουν δέκα χρόνια.» σημειώνουν και μιλώντας απλά γι αυτό που κάνουν τονίζουν: «Δεν υπάρχει κάποιο μήνυμα , κάνουμε απλά ό,τι μπορούμε. Δεν δίνουμε τίποτα, παίρνουμε πολλά περισσότερα. Προσφέρουμε ελάχιστα και παίρνουμε πολλά. Η ικανοποίηση για παράδειγμα που βλέπουμε στα πρόσωπά τους μας γεμίζει αγάπη.»
Με ταπείνωση κι αγάπη
Μιλούν με ταπείνωση γι αυτή τους την προσφορά. Θεωρούν τους εαυτούς τυχερούς που τους δόθηκε η ευκαιρία να προσφέρουν κάτι πολύ ουσιαστικό. «Φεύγουμε πολύ χαρούμενοι. Η αγάπη ανανεώνει τους ανθρώπους, πηγαίνουμε εκεί «κουρέλι» και φεύγουμε άλλοι άνθρωποι, λόγω αυτής της ολιγόωρης προσφοράς. Το μήνυμα είναι αγάπη, ταπείνωση κι αγάπη, αυτά που δίδαξε ο καλός Θεός. Με την ταπείνωση και την αγάπη τα πάντα καταφέρνει ο άνθρωπος» δηλώνουν και πριν ανέβουν και πάλι στο λεωφορείο για το ταξίδι της επιστροφής σημειώνουν « Παίρνουμε πολλά περισσότερα από αυτά που δίνουμε. Η αγάπη ανανεώνει τους ανθρώπους. Με την ταπείνωση και την αγάπη τα πάντα καταφέρνει ο άνθρωπος.»
Φώτο: Γυναίκες από την ενορία του Αγίου Παντελεήμονα ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: