Κομοτηνή: Από την Καππαδοκία στους Ασκητές

Ο κος Βασίλης Φαρασόπουλος το καλοκαίρι το περνά στους Ασκητές της Ροδόπης. Σε ένα χωριό που το 1925 ρίζωσαν οι πιο πολλοί Καππαδόκες. «Στη Ροδόπη εμείς οι Καππαδόκες, έχουμε συγκροτημένες ομάδες ανθρώπων που ήρθαν από την Καππαδοκία στους Ασκητές. Μία μικρότερη ομάδα Καππαδοκών είναι και στην Αρίσβη. Μεμονωμένοι Καππαδόκες υπάρχουν και σε άλλα χωριά της Ροδόπης, αλλά κύρια των Ασκητών οι Καππαδόκες παίρνουμε το θάρρος να λέμε ότι εκπροσωπούμε την Τουρκόφωνη Καππαδοκία.» δηλώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής.

Κομοτηνή: Από την Καππαδοκία στους Ασκητές
Ο κος Βασίλης Φαρασόπουλος με αστείρευτη αγάπη για την Καππαδοκία

Στέκεται για λίγο σιωπηλός και ύστερα σημειώνει «Οι άνθρωποι μας ήταν τουρκόφωνοι όταν ήρθαν από εκεί. Παρόλο ότι είχαν σχολείο όπου διδάσκονταν τα ελληνικά από Έλληνες δασκάλους. Στην Κοινωνία η γλώσσα που επικρατούσε ήταν η Τουρκική και αυτό δεν το αρνούμαστε.» Άλλωστε τα τραγούδια τους είναι τουρκόφωνα. «Αυτά κανείς δεν ξέρει να μας πει αν τα έγραφαν και τα συνέθεταν Τούρκοι ή Έλληνες. Εκείνα τα τραγούδια που μας έφεραν οι παππούδες μας τα τραγουδάμε σαν δικά μας, αλλά δεν αρνούμαστε όμως αν πει κάποιος Τούρκος ή Αρμένιος και εμείς τα ίδια τραγουδούσαμε. Οι άνθρωποι μας ήρθαν με γλώσσα τουρκική δεν ήξεραν ούτε νερό να πουν στα ελληνικά.»

«Όταν», όπως λέει, «ήρθαν οι δικοί μας στους Ασκητές, το 1925 ήταν Τούρκοι και Βούλγαροι και οι Βούλγαροι μάλιστα ετοιμάζονταν να φύγουν. Οι Τούρκοι ήταν ντόπιοι και έμειναν μαζί. Τους υποδέχτηκαν με φόβο πρώτα από όλα, φοβούνταν γιατί ήρθαν πολλοί άνθρωποι σε ένα μικρό χωριό. Φοβούνταν και οι πρόσφυγες γιατί ήρθαν σε άγνωστο τόπο. Είναι φυσικό, ανθρώπινο. Και εμείς το ίδιο θα νιώθαμε.» Ήταν μήνας Μάρτιος και άρχισαν σιγά – σιγά να καλλιεργούν τη γη που τους έδωσαν. Μάλιστα, δεν είχαν ιδέα να καλλιεργούν καπνό, «έμαθαν την τέχνη ρωτώντας τους εντόπιους Βούλγαρους, εκείνοι βοήθησαν πάρα πολύ, έπαιρναν τα εργαλεία της φύτευσης του καπνού και πήγαιναν να τους δείξουν πώς γίνεται. Είναι στοιχεία υπαρκτά και μας τα είπαν οι παλιοί άνθρωποι» δηλώνει. Στο ερώτημα δε αν και πώς βοήθησε το κράτος; Ο κος Φαρασόπουλος απάντησε «Και το κράτος στάθηκε αρωγός. Στην κατάσταση που ήταν τότε στάθηκε πολύ κοντά στους πρόσφυγες, δίνοντάς τους προσωρινά χωράφια, σπίτια, από ένα βόδι, ένα δύο ρόδες από αμάξι. Όπου υπήρχε ανάγκη για σχολεία έδωσε χρήματα να χτιστούν. Μόλις ήρθαν οι Καππαδόκες το έκαναν, ήταν το πρώτο τους μέλημα. Βέβαια δούλεψε και ο εποικισμός αλλά και οι ίδιοι με προσωπική εργασία.»
Φώτο: Ο κος Βασίλης Φαρασόπουλος ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος