Ο Γρηγόρης Ανδρικόπουλος κατάγεται από την Κόρινθο και τα τελευταία 25 χρόνια ζει στην Ουαλία. Βρέθηκε για πέντε μέρες στη Ροδόπη σε έναν τόπο πολύ πράσινο, όπως δήλωσε εντυπωσιασμένος. «Ο καιρός ήταν κάπως περίεργος αυτές τις μέρες. Έβρεχε, όπως στην Ουαλία. Για μια στιγμή νόμιζα πως ευθύνομαι εγώ» δηλώνει αστειευόμενος και σημειώνει ότι η Κομοτηνή τον κέρδισε αμέσως «Είναι πολύ ωραία πόλη, μας αποζημίωσε.» Ακουστά είχε επίσης και για την ομορφιά της Μαρώνειας.

Ο κος Ανδρικόπουλος με την συντροφιά του ένα καλοκαιρινό απομεσήμερο στην Κομοτηνή

Από το 1994 στην Ουαλία, πήγε για σπουδές και έμεινε να ζει και να εργάζεται εκεί μόνιμα. «Έρχομαι συχνά για τον ήλιο , τη θάλασσα. Βλέπω τις αλλαγές, άλλες προς το καλύτερο κι άλλες προς το χειρότερο.» δηλώνει και μιλώντας για τους Ουαλούς σημειώνει πως κάποιοι καταλαβαίνουν την κατάσταση στην χώρα μας, κάποιοι όχι. «Εξαρτάται από την ενημέρωση που είχε ο καθένας για όλα όσα έγιναν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.»

Μιλώντας για την Ελλάδα ο κος Ανδρικόπουλος τονίζει πως θα πρέπει οι Έλληνες να προσέξουν την διαφθορά. «Αν την αντιμετωπίσουν, θα αλλάξουν πολλά προς το καλύτερο» δηλώνει και σημειώνει ότι διαφθορά υπάρχει παντού και εντός και εκτός Ελλάδας. « Στην Ελλάδα», όπως λέει, « το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει παντού από τα πιο απλά, μέχρι την κορυφή.»
Ζώντας στο εξωτερικό όλα αυτά τα χρόνια αυτό που του λείπει περισσότερο είναι ο ήλιος και το φαγητό, «το φαγητό είναι πάντα καλύτερο στην Ελλάδα» σημειώνει προσθέτοντας πως κάνει καιρό να μιλήσει ελληνικά.

Μιλά για τους χιλιάδες νέους Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό. «Οι Έλληνες νέοι μετανάστες μπορούν να γυρίσουν ξανά πίσω, αν γίνουν κάποια βήματα, για παράδειγμα τα πανεπιστήμια, αν συνεργαστούν με τις Βιομηχανικές Μονάδες , ίσως να δημιουργηθούν έτσι χώροι έρευνας και μετά θέσεις εργασίας. Όσο η ανεργία είναι στα ύψη, κανείς δεν γυρίζει» δηλώνει προβληματισμένος κι εκείνος με το μεταναστευτικό ρεύμα, αν και προς την Ουαλία δεν έχουν μεταναστεύσει πολλοί από την Ελλάδα.
Ένας Κορίνθιος που εργάζεται στο χώρο της αιματολογίας και κάνει μεταγγίσεις αίματος στα εργαστήρια της Ουαλίας δεν έπαψε ποτέ να δηλώνει Έλληνας, με ελληνικό διαβατήριο πάντα στα χέρια και την καρδιά του στην Ελλάδα.

«Καμαρώνω όταν έρχονται στην Ελλάδα φίλοι μου κάθε χρόνο και μου λένε ότι περνάνε καλά. Δηλώνουν ενθουσιασμένοι με το φαγητό, τα μέρη που επισκέπτονται, την φιλοξενία» δηλώνει και σημειώνει «Η φιλοξενία στην Θράκη είναι υπέροχη, είμαστε ευχαριστημένοι . Χρειάζονται περισσότερες εγκαταστάσεις, τουριστικές υποδομές. Αν είχε περισσότερες τουριστικές υποδομές, θα είχε και μεγαλύτερη κίνηση.»
Απολαμβάνει τον Ήλιο, τον γαλάζιο ουρανό, το Ελληνικό Καλοκαίρι, όσο περισσότερη Ελλάδα μπορεί πριν αναχωρήσει για την Ουαλία, που μπορεί να τον κέρδισε και να ζει πια εκεί, ωστόσο, δεν στάθηκε ικανή να τον κάνει να λησμονήσει την Ελλάδα, την χώρα του, ούτε για μια στιγμή.

Φώτο: Ο κος Γρηγόρης Ανδρικόπουλος με την συντροφιά του απολαμβάνει το Ελληνικό Καλοκαίρι ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: