Κομοτηνή: Από το Σαμμάκοβο με αγάπη

Ο Γιάννης Κυριαζής, πρόεδρος του Μορφωτικού Ομίλου Νέου Σιδηροχωρίου έλκει την καταγωγή του από το παλιό Σαμμάκοβο της Ανατολικής Θράκης. Ο παππούς του, όπως όλοι το 1922, άφησε το αγαπημένο του Σαμμάκοβο και μαζί με τους άλλους ξεριζωμένους πρόσφυγες ήρθαν στην σημερινή Δυτική Θράκη. «Αφήνοντας και περιούσιες και τον τόπο τους» παρατηρεί σήμερα και μιλά για τις προσπάθειες εκείνες να κρατούν τα ήθη και τα έθιμα, που τους μετέφεραν οι πρόγονοί τους. «Η πρώτη γενιά είχε πάντα την ελπίδα μήπως κι επέστρεφαν στις παλιές τους πατρίδες. Έλεγαν πάντα ωραία λόγια για την Πατρίδα τους. Ήταν ένα όμορφο μέρος, το οποίο πάντα το νοσταλγούσαν.»

Κομοτηνή: Από το Σαμμάκοβο με αγάπη
Ο Γιάννης Κυριαζής, πρόεδρος του Μορφωτικού Ομίλου Νέου Σιδηροχωρίου

Τι είναι εκείνο που οδηγεί τον πρόσφυγα να ριζώνει σε καινούργιο τόπο, να πετυχαίνει και να δημιουργεί; ρωτάμε τον κ. Κυριαζή «Το ότι ξαναρχίζει από την αρχή» απαντά και σημειώνει « Είναι σε εγρήγορση, επιστρατεύει τις δυνάμεις του για να μπορέσει να ζήσει και να ξαναρχίσει από την αρχή. Αυτός που έρχεται και ριζώνει σε ένα νέο τόπο, που αρχίζει πάλι από την αρχή, δημιουργεί και προοδεύει.»

Κομοτηνή: Από το Σαμμάκοβο με αγάπη
Η Λίζα Φυτιλλίδου, είναι υπεύθυνη του χορευτικού

Στους ρυθμούς της παράδοσης μικροί και μεγάλοι
Η Λίζα Φυτιλλίδου, είναι υπεύθυνη του χορευτικού. Επτά χρόνια σε δράση το Τμήμα και φέτος μετρά τέσσερα τμήματα: Νηπίων, Δημοτικού, Γυμνασίου, Ενηλίκων με υπεύθυνο χοροδιδάσκαλο, τον κ. Βασίλη Βασιλείου. Ένα Τμήμα με συμμετοχές σε παραστάσεις και σε φεστιβάλ. «Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο για να μάθουν χορούς από όλη την Ελλάδα, αλλά και από το Σαμμακόβι.» δηλώνει και βλέπει με ικανοποίηση τριάντα παιδιά από το Νέο Σιδηροχώρι, αλλά και τα γύρω χωριά να ανταμώνουν στο χώρο. Όσον αφορά στον προγραμματισμό τους; Οι συμμετοχές σε εκπαιδευτικές εκδρομές και επετειακές εκδηλώσεις ποτέ δεν λείπουν. «Η παλιά γενιά αισθανόταν πόνο όταν άκουγαν τη λέξη Σαμμακόβι, εμείς μαθαίνουμε από τους παλιούς και προσπαθούμε να διατηρήσουμε τις παραδόσεις μας.» δηλώνει. Ικανοποιημένος και ο έμπειρος χοροδιδάσκαλος όμως καθώς βλέπει τα μαθήματα παραδοσιακών χορών να τα παρακολουθούν μικροί και μεγάλοι. «Οι μικροί μυούνται στο ρυθμό. Υπάρχει διάθεση κι όρεξη. Προσπαθούμε να μάθουμε τους χορούς του χωριού, της περιοχής, αλλά και από την υπόλοιπη χώρα. Φέτος σημειώνεται ένα ζωντανό ενδιαφέρον. Πρέπει να έχουμε μέσα μας την παράδοση. Να θυμόμαστε τους παππούδες και τις γιαγιάδες . Να δείχνουμε τους χορούς στα παιδιά, να υπάρχει μια συνέχεια.»

Κομοτηνή: Από το Σαμμάκοβο με αγάπη
Ο Υπεύθυνος χοροδιδάσκαλος, Βασίλης Βασιλείου.

Και ο θησαυρός του χωριού
Καμάρι του χωριού είναι το Λαογραφικό Μουσείο. Ένας χώρος που δημιουργήθηκε επί της Δημαρχίας του κύριου Κωνσταντίνου Βαρβάτου σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών. «Υπάρχουν αξιόλογα εκθέματα στο χώρο για τον οποίο είναι υπεύθυνος ο Σύλλογος Γυναικών. Υπάρχουν εκθέματα τα οποία μαρτυρούν την ιστορική πορεία των συγχωριανών μας και την ενασχόλησή τους, τις δραστηριότητές τους» δηλώνει για το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού ο κ. Γιάννης Κυριαζής και η κα Λία Φυτιλλίδου προσθέτει «Το Λαογραφικό Μουσείο που είναι ένας θησαυρός που αξίζει κανείς να τον επισκεφτεί. Ένας μεγάλος θησαυρός για το χωριό μας.»
Φώτο: Στιγμιότυπα από το Νέο Σιδηροχώρι ρεπορτάζ –κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος