Γεννημένος στη Βραζιλία και μόνιμος κάτοικος στο Σικάγο ο Κωνσταντίνος Ζωγραφόπουλος δηλώνει περήφανος που ο πατέρας του κατάγονταν από την Κομοτηνή. Έτσι, κάθε φορά που ξεκλέβει λίγο χρόνο από τις υποχρεώσεις του, έρχεται στη Θράκη για να συναντήσει συγγενείς, φίλους κι αγαπημένους.

Ο κος Κ. Ζωγραφόπουλος

Πριν είκοσι χρόνια ένα ατύχημα του στέρησε τα δύο κάτω άκρα. Έτσι, είναι αναγκασμένος να κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο. Στο Σικάγο όπου μένει έχουν γίνει πολλά έργα και διάφορες δράσεις από τον ίδιο για ΑμεΑ. Ήταν από τους λίγους πρώτους , με τον Άλεξ Ταξιλδάρη και τον Σάκη Νταντανίδη, που ξεκίνησαν τον ΠΕΡΠΑΤΩ. «Πήγαμε στην Ξάνθη συναντηθήκαμε με τον Κώστα Αμοιρίδη και μας έδωσε τις κατευθύνσεις. Σήμερα είμαι πολύ περήφανος που με τα χρόνια βλέπω αυτόν τον Σύλλογο να έχει μεγαλώσει με νέα μέλη και να είναι γωστός σε όλη την Ελλάδα. Στο Σικάγο ενημερώνω για τα έργα του και είμαστε όλοι πολύ περήφανοι» δηλώνει και μιλά με αγάπη για τους φίλους που συναντά, αλλά και για την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στη ζωή στην Αμερική σημειώνει πως και εκεί τα οικονομικά ζητήματα είναι πρώτα στην ατζέντα τους «Μας απασχολεί το θέμα των οικονομικών. Βλέπουμε αυτό που γίνεται παγκόσμια και προβληματιζόμαστε. Μας απασχολεί επίσης πολύ το περιβάλλον, αλλά και οι εργασιακές σχέσεις. Παλιότερα εργάζονταν κανείς σε μια επιχείρηση και έλεγε «από εδώ θα πάρω σύνταξη», τώρα δεν είναι σίγουρο. Η κουλτούρα των εταιρειών έχει αλλάξει και ο κόσμος επιδιώκει να κάνει πράγματα που του αρέσουν. Παρατηρώ τους πολίτες να είναι πιο φιλότιμοι, να θέλουν να κάνουν έργα. Αξιοποιούν τις εθελοντικές οργανώσεις και επιδεικνύουν αλληλεγγύη κι εθελοντισμό» λέει.

Παράλληλα αποκαλύπτει ότι με την Οργάνωση Open Doors που έχει συγκροτήσει μαζί με άλλους εθελοντές –αλληλέγγυους προσφέρει τη δυνατότητα τουρισμού σε ΑμεΑ. «Υπάρχουν 57 εκατομμύρια ΑμεΑ αυτή τη στιγμή στην Αμερική. Θέλουμε να φροντίσουμε τους ΑμεΑ, τους δίνουμε δύναμη να συνεχίσουν να έχουν τις δουλειές τους, τις οικογένειες τους,όπως όλοι» εξηγεί.

Μιλώντας για τους Έλληνες της Αμερικής σημειώνει: «παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ελλάδα, μας ενδιαφέρει τι γίνεται. Πονάμε την Ελλάδα κι εγώ πονάω την Κομοτηνή. Είμαι πολύ περήφανος,. Θέλω να έρχονται τουρίστες στην Ελλάδα από την Αμερική για να πίνουν τα ουζάκια τους, αλλά για να καταλαβαίνουν πόσο φιλότιμοι είναι οι Έλληνες. Μας πειράζει όταν βλέπουμε από μακριά αυτά που γίνονται στην Ελλάδα. Έχουμε εκκλησίες, συλλόγους, βοηθάμε με χρήματα και γνώση την πατρίδα μας κάθε φορά που μας ζητείται.»
Τέλος, δεν παραλείπει να περάσει το δικό του μήνυμα: «Ελπίδα» λέει και σημειώνει «Η ελπίδα είναι η μόνη αλήθεια. Όταν πάω να στηρίξω κάποιον στο νοσοκομείο θέλω να τους δίνω θάρρος κι ελπίδα και πίστη. Να τους πείθω ότι μπορούν να συνεχίσουν. Σε σταματά ο ίδιος ο άνθρωπος να μην προχωρήσεις. Το μυαλό, η καρδιά και η ψυχή είναι αυτό που διακρίνει έναν άνθρωπο όλα τα άλλα είναι έξτρα.»
Φώτο: Ο κος Κωνσταντίνος Ζωγραφόπουλος ρεπορτάζ κείμενο φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: