Με στόχο την πρόληψη και την στήριξη των καρκινοπαθών της περιοχής το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, το Παράρτημα της Ροδόπης στέκεται χρόνια τώρα στο πλευρό των ανθρώπων που έχουν ανάγκη κι ετοιμάζεται για μια ακόμη εκδήλωση με πολλά και ουσιαστικά μηνύματα. «Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν» υπενθυμίζει η κα Εύη Σακελλάρη, γραμματέας στην Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία στο Παράρτημα της Ροδόπης.

«Ο Ιπποκράτης θεωρείται ο εισηγητής της πρόληψης στην υγεία, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πόσο σημαντική είναι η πρόληψη. Πόσο σημαντικό είναι να έχουμε έγκυρη διάγνωση, καθώς κάθε χρόνο οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι καταλήγουν από καρκίνο, ένα νούμερο πάρα πολύ μεγάλο» δηλώνει η κα Σακελλάρη σημειώνοντας πως: «Στόχος μας να το μειώσουμε με νέες θεραπείες, με άμεση πρόσβαση  όσο γίνεται περισσότερων ασθενών στους τομείς υγείας, ώστε να μπορέσουμε αυτή η νόσος, αν δεν μπορεί να θεραπευτεί, τουλάχιστον να αποτελέσει χρόνια νόσο.»

Στη διοίκηση του Τοπικού Παραρτήματος βρίσκονται έντεκα δραστήρια μέλη από τα 150 συνολικά που είναι εγγεγραμμένα και στηρίζουν και παρακολουθούν τις δράσεις του Παραρτήματος. «Θέλουμε να μπορούμε να προσελκύουμε, όσα περισσότερα μέλη, να βοηθάμε τους πάσχοντες συνανθρώπους μας εδώ στο Νομό, αυξάνοντας τους πόρους με εκδηλώσεις που κάνουμε, με στόχο να μαζέψουμε χρήματα και να βοηθήσουμε αυτά τα άτομα , διότι οι καιροί είναι δύσκολοι, οι θεραπείες είναι πάρα πολύ ακριβές, δαπανηρές, οπότε υπάρχουν πάρα πολλοί συνάνθρωποι μας, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σ’ αυτές τις θεραπείες και προσπαθούμε να βρίσκουμε πάντα τρόπους να τους βοηθούμε.» εξηγεί η κα Σακελλάρη.

Παράλληλα, δεν παραλείπει να τονίσει ότι ο καρκίνος θεραπεύεται ή ακόμη κι αν δεν καταφέρει να θεραπευτεί μπορεί να γίνει χρόνια νόσος. «Είναι σημαντικό, όταν οι άνθρωποι που βρίσκονται γύρω μας έχουν κάποιο ύποπτο σημάδι και μας το περιγράφουν, να τους στέλνουμε αμέσως στο γιατρό για να εξεταστούν. Η πρόληψη είναι και η καλύτερη θεραπεία» τονίζει ξανά και παροτρύνει τον κόσμο να κάνει έναν υγιή τρόπο ζωής κοιτώντας την διατροφή του, την διακοπή του καπνίσματος, την άσκηση. Το moto της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας άλλωστε είναι αυτό: «Όσο γίνεται, υγιεινός τρόπος ζωής.»

Την Δευτέρα το βράδυ, στην Λέσχη Κομοτηναίων στις επτά και μισή το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση της ετήσιας κοπής της βασιλόπιτας. «Είναι παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου και σε συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής το Δημαρχείο της πόλης θα μείνει για 24 ώρες φωταγωγημένο με αναρτημένο σύνθημα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας» αποκαλύπτει η κα Σακελλάρη εξηγώντας πως πρόκειται για οδηγία της Κεντρικής Διοίκησης όλα τα Παραρτήματα να φωταγωγήσουν ένα εμβληματικό κτίριο του τόπου τους.
Φώτο: Εύη Σακελλάρη Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: