Η Χαριτωμένη (Χαρούλα) Σιβρίδου, στηρίζει τα τελευταία έξι χρόνια την Ορθόδοξη Ιεραποστολή σε κράτος της Αφρικής. Έχοντας η ίδια επισκεφτεί τον τόπο αυτό του πλανήτη, που δοκιμάζεται σκληρά από την φτώχεια προσπαθεί να παρακινήσει κι άλλους να στηρίξουν εμπράκτως τους ανθρώπους που ζουν εκεί κι έχουν ανάγκη. Παράλληλα, θέτει υποψηφιότητα με τον συνδυασμό «Κοινωνία Πολιτών» του Γιάννη Γκαράνη έχοντας διάθεση, όπως λέει, να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του Δήμου.

«Όλα ξεκίνησαν με την γνωριμία με τον πατέρα Αντώνιο, πριν έξι χρόνια. Είναι ένας ευλογημένος άνθρωπος και κάνει πολύ μεγάλο έργο στην Ουγκάντα.» δηλώνει κι εξηγεί πως στην ευθύνη του έχει τέσσερις ενορίες , όπως επίσης την φροντίδα 1200 παιδιών, στα οποία παρέχει διατροφή και μόρφωση. «Γι αυτό και έχει ιδρύσει και λειτουργεί οικοτροφεία στην περιοχή. Αυτό είναι το σημαντικό, τα παιδιά να μορφώνονται, να σιτίζονται, να έχουν ένα δικό τους χώρο που θα νιώθουν ασφάλεια. Τα περισσότερα είναι ορφανά και ζουν σε πολύ άσχημες συνθήκες.»

Η κα Χαριτωμένη (Χαρούλα) Σιβρίδου

«Μορφώνονται πολλά παιδιά κι έτσι υπάρχει η ελπίδα να αλλάξουν τη ζωή τους προς το καλύτερο.»
Πρόσφατα επισκέφτηκε και η ίδια τους χώρους αυτούς. «Άλλο να ακούς για τις δυσκολίες κι άλλο να τις βλέπεις από κοντά.» δηλώνει και σημειώνει πως άνθρωποι σαν τον πατέρα Αντώνιο επιτελούν μεγάλο κοινωνικό έργο. «Δεν είναι μόνο η διάδοση της θρησκείας μας, αλλά και το κοινωνικό έργο. Μορφώνονται πολλά παιδιά κι έτσι υπάρχει η ελπίδα να αλλάξουν τη ζωή τους προς το καλύτερο. Πολλά από αυτά σπουδάζουν σε Πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Κύπρου.»

Όπως λέει η κα Σιβρίδου η φτώχεια είναι εμφανέστατη. «Είναι πολύ άσχημα τα πράγματα. Λόγω της ξηρασίας οι σοδειές τους καταστρέφονται. Την πρώτη μέρα που πήγα στο δημοτικό σχολείο έτρεξαν όλα τα παιδιά γύρω μου να μ’ αγκαλιάσουν. Τα χαμόγελα και τα μάτια τους δεν τα ξεχνάς ποτέ. Είχα μαζί μου καραμέλες, γλειφιτζούρια για τα παιδιά και τα έβλεπα να γλύφουν το χαρτάκι για πάνω από μισή ώρα. Ήταν φοβερό! Συνήθως τρέφονται με ένα καλαμποκάλευρο και το πρωί και το μεσημέρι και το βράδυ, αυτή είναι η τροφή τους. Το κρέας είναι λιγοστό, τρεις φορές το χρόνο το πολύ θα φάνε κρέας. Αν δεν είμαστε εμείς οι Έλληνες να τους στηρίξουμε, δεν έχουν βοήθεια από κάπου αλλού.»

«Δεν παίζει ρόλο το χρώμα, είναι όλοι αδέρφια μας.»

Αυτή η προσπάθεια της στήριξης του έργου του πατέρα Αντώνιου στην Ουγκάντα συνεχίζεται ακόμη και σήμερα. «Η ανταπόκριση δεν θα έλεγα ότι είναι πάρα πολύ μεγάλη.» δηλώνει η κα Σιβρίδου και σημειώνει « Θα ήθελα να είναι περισσότερη, μεγαλύτερη. Να είναι ευαίσθητος ο κόσμος. Όπως βοηθάμε εδώ, να βοηθάμε κι εκεί γιατί και αυτοί είναι αδέρφια μας, δεν παίζει ρόλο το χρώμα, είναι όλοι αδέρφια μας.»

«Πρέπει να βγούμε προς τα έξω και να κάνουμε κάτι καλό για την πόλη μας.»

Στο σημείο αυτό την ρωτάμε για την απόφασή της να θέσει υποψηφιότητα στις προσεχείς δημοτικές εκλογές. «Λόγω της επιχείρησης που διατηρώ έχω μια σχέση και μια επικοινωνία με τον κόσμο. Το σκέφτηκα πάρα πολύ. Με προβλημάτιζαν πολλά πράγματα. Και αποφάσισα πως πρέπει ο άνθρωπος να συμμετέχει στα κοινά, να μην λέει τα παράπονά του μόνο στους γνωστούς του. Πρέπει να βγούμε προς τα έξω και να κάνουμε κάτι καλό για την πόλη μας» απαντά και σπεύδει να προσθέσει για την επιλογή της να συστρατευτεί με τον συνδυασμό του κ. Γκαράνη, «Κοινωνία Πολιτών». «Εμπιστεύομαι τον Γιάννη Γκαράνη γιατί έχει δείξει την ικανότητα του τα προηγούμενα χρόνια σαν αντιδήμαρχος.»

«Δεν υπάρχουν νικητές και νικημένοι, υπάρχει η πόλη μας, η Κομοτηνή μας και μόνο.»

Παρατηρεί κι εκείνη πως είναι πολλά εκείνα που πρέπει να διορθωθούν στην καθημερινότητα μας. «Τα αδέσποτα είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο θέμα. Υπάρχει ένα κυνοκομείο, γίνονται προσπάθειες, αλλά δεν φτάνει, πρέπει να δημιουργηθεί ίσως κι ένα δεύτερο, να υπάρχει καλύτερη συνεργασία με την φιλοζωική, αλλά και άλλη συμπεριφορά από τους πολίτες. Να είμαστε όλοι πιο ευαίσθητοι και πιο υπεύθυνοι. Να μην εγκαταλείπουμε εμείς οι ίδιοι τα σκυλιά. Όλα είναι θέμα παιδείας, όπως για παράδειγμα η καθαριότητα. Έχουμε πολλά θέματα που πρέπει να δούμε, όπως το Άλσος που μπορεί να λειτουργήσει ως ένα χώρος αναψυχής, άθλησης, με σωστή φροντίδα και φύλαξη.» δηλώνει σπεύδοντας κι εκείνη να στείλει το δικό της μήνυμα στους συνδημότες της: «Τα προβλήματα μας είναι μεγάλα και οι επιλογές μας κρίσιμες. Ο σπόρος που ρίχνουμε είναι αυτός που θα θερίσουμε. Να ενωθούμε όλοι μαζί, όχι κομματικά, όχι διχασμένοι, αλλά Κομοτηναίικα ενωμένοι. Να δώσουμε φωνή σε κάθε δρόμο, σε κάθε στενό.» γιατί όπως λέει « Για τις λύσεις που απαιτούνται σε πολλά θέματα χρειάζεται συμμετοχή, συνεργασία. Δεν υπάρχουν νικητές και νικημένοι, υπάρχει η πόλη μας, η Κομοτηνή μας και μόνο» πιστεύοντας πάντα στη ζωή της πως: «Δεν υπάρχει τίποτα που δεν γίνεται γι αυτόν που θέλει να προσπαθήσει.»
Φώτο: Χαριτωμένη (Χαρούλα) Σιβρίδου ρεπορτάζ κείμενο φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: