Κομοτηνή: Χιλιάδες προσκυνητές στην Παναγία, μητέρα και καταφυγή όλων των ανθρώπων

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος θα συγκεντρώσει για ένα διήμερο (σήμερα και αύριο) πλήθος προσκυνητών. Η σχέση άλλωστε των κατοίκων της Κομοτηνής και γενικότερα της Ροδόπης, αλλά και της Θράκης ευρύτερα, με τη Μονή, είναι ιδιαίτερη και η έκφραση της ευλάβειας τους προς την Παναγία είναι στενή και ποικίλη. Δεν είναι τυχαίο ότι συμμετέχουν σ’ αυτό το ιδιαίτερο προσκύνημα μικροί και μεγάλοι, γυναίκες, άνδρες και παιδιά .

Η Παναγία είναι μητέρα και καταφυγή όλων των ανθρώπων
«Η Παναγία είναι η μητέρα και η καταφυγή όλων των ανθρώπων και η θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου της μονής Παναγίας Φανερωμένης δέχεται τις παρακλήσεις, τις χαρές και τις λύπες των πιστών της Κομοτηνής και της Ροδόπης, είναι το στήριγμα και η απαντοχή μας, η ελπίδα και η παρηγοριά μας” αναφέρει ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων για το πανθρακικό προσκύνημα, και για τον “αγιασμό των πιστών και των οικείων τους προσώπων”.

Η γυναικεία αδελφότητα ξαναζωντάνεψε τη Μονή
Με στόχο άλλωστε την στήριξη του μοναχισμού στην περιοχή μας φρόντισε, από τις πρώτες ακόμη μέρες που ανέλαβε τα ηνία της Μητρόπολης, να ενισχύσει τη Μονή με την παρουσία τριών Μοναχών με την δραστήρια συνοδεία και την πνευματική καθοδήγηση της Ηγουμένης, μοναχής Μαριάμ, να ξεχωρίζει. Η γυναικεία αδελφότητα κατάφερε με τους πράους τόνους της και το αθόρυβο, αλλά ουσιαστικό έργο της να έλξει κοντά της άτομα όλων των ηλικιών καθ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Έτσι, και φέτος χιλιάδες θα είναι οι προσκυνητές που θα διανύσουν με τα πόδια τη δική τους απόσταση.

Η ιστορία της Μονής
Η Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή Παναγία Βαθυρρύακος, στο «Κιρ Τσιφλίκ» ήταν τμήμα της ευρύτερης περιοχής Βαθυρρύακος ή Φατήρ-γιακα. Εμφανίστηκε στον Οθωμανό τσιφλικά ιδιοκτήτη του συγκεκριμένου τσιφλικιού Αμέτ Εφέντη Μποσνάκογλου, ο οποίος επί τρεις νύχτες έβλεπε θεσπέσιο φωτεινό όραμα. Ανέσκαψε τη γη και βρήκε την εικόνα. Μάλιστα ο ίδιος αφιέρωσε τμήμα του τσιφλικιού εις την τοπική εκκλησία. Η εικόνα μεταφέρθηκε στον μητροπολιτικό ναό της Κομοτηνής και στο σημείο που βρέθηκε, χτίστηκε αργότερα μικρό παρεκκλήσιο πιθανότατα κατά την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα μεταξύ 1910 και 1912 από τους ευεργέτες Σκουτέρη και Τελωνίδη.

«Η επιλογή να τοποθετηθεί η εικόνα στον μητροπολιτικό ναό έγινε με θαυμαστό τρόπο από την ίδια την Παναγία. Διεκδικούσαν πέντε χριστιανικά χωριά την εικόνα και τότε αποφασίσθηκε να τοποθετηθεί η εικόνα σε ζωήλατη άμαξα, η οποία σταμάτησε ως εκ θαύματος στον μητροπολιτικό ναό της Κομοτηνής όπου και ενθρονίστηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.» ανέφερε στην ΕΡΤ Κομοτηνής η Ηγουμένη μέχρι που το 1930 ο μητροπολίτης Άνθιμος έκτισε μικρό ναΐσκο στο σημερινό χώρο της μονής και το 1955 ο μητροπολίτης Μαρωνείας Τιμόθεος ανήγειρε καθολικό μονής μεγαλοπρεπέστερο, όπου μετέφερε και εγκατέστησε την ιερά εικόνα από τον μητροπολιτικό ναό στο νέο θρονί της, όπως ονομάζεται, το καθολικό της ιεράς μονής Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος. Τα τελευταία χρόνια με την παρουσία της γυναικείας αδελφότητας υλοποιούνται έργα που αλλάζουν την εικόνα της Μονής και την καθιστούν πόλο έλξης των πιστών από όλη τη Θράκη και όχι μόνο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος