Ο κος Θεόδωρος Δαλακούρας και η κα Ζωή Κουτσομιχάλη

Για λίγο έγιναν επίκεντρο της προσοχής όλων. Τα ηρώα, μνημεία αφιερωμένα σε εκείνους τους αγωνιστές, που έβαλαν πάνω από τους εαυτούς την πατρίδα, άλλα φροντισμένα κι άλλα, όχι έγιναν μάρτυρες σήμερα σεμνών, πλην, όμως, ουσιαστικών τελετών. Με την παρουσία των αρχών του τόπου και των λιγοστών κατοίκων να τα περιβάλουν επελέγησαν για να τελεστούν επιμνημόσυνες δεήσεις. Μπροστά τους με σεβασμό, αλλά και τη χάρη της νιότης τους, στάθηκαν και οι μικροί μαθητές συμμεριζόμενοι κι εκείνοι την σπουδαιότητα της ημέρας.

Δάσκαλοι και εργαζόμενοι στο Δήμο φρόντισαν για την άψογη διοργάνωση της μικρής τελετής

Στον οικισμό της Σάλπης οι μαθητές και οι μαθήτριες του Μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου τίμησαν παρελαύνοντας κι απαγγέλοντας ποιήματα την μεγάλη Εθνική Επέτειο. Εκ μέρους του Δήμου Ιάσμου στεφάνι κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος Θεόδωρος Δαλακούρας, επίσης η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, κα Ζωή Κουτσομιχάλη και οι μαθητές του Μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου.

Ο πατέρας Βαλάντης, Ιερέας του χωριού, τελεί επιμνημόσυνη δέηση

Λιγοστός ο κόσμος, χριστιανοί και μουσουλμάνοι οι κάτοικοι του χωριού, αγρότες, κτηνοτρόφοι και εργάτες γης στην πλειοψηφία τους, στάθηκαν με την ίδια ευλάβεια κρατώντας ενός λεπτού σιγή στην μνήμη εκείνων των ηρώων. Καθημερινοί άνθρωποι, όπως και οι ίδιοι, που άφησαν τα χωράφια και τα ζωντανά τους, τις οικογένειές και τις υποχρεώσεις του κι ανέβηκαν στα χιονισμένα βουνά της Ηπείρου για να υπερασπιστούν τα όσια και τα ιδανικά τους μην γνωρίζοντας ότι εκείνη την στιγμή κάνουν μια κορυφαία στην σύγχρονη Ιστορία πράξη αντίστασης εναντίον του Φασισμού.

Εργάτριες γης οι μητέρες των μαθητών που σήμερα ξ έκλεψαν χρόνο για να τους καμαρώσουν

«Το «ΟΧΙ» εκείνων των ηρώων μας εμπνέει και σήμερα» ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος κος Θεόδωρος Δαλακούρας σημειώνοντας πως η κορυφαία τους στάση, στάση υπεράσπισης της Ειρήνης, της Πατρίδας και του Ανθρώπου θα πρέπει να αποτελεί φωτεινό οδηγό σήμερα για τους Έλληνες.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η σεμνή τελετή ολοκληρώθηκε με το καθιερωμένο κέρασμα στην αίθουσα δεξιώσεων του χωριού.
Φώτο:Στιγμιότυπα από την τελετή του χωριού ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: