Κομοτηνή: Χριστουγεννιάτικο τραπέζι στη Θράκη

Η παραδοσιακή μπάμπω, η χοιρινή τηγανιά, το κοτόπουλο με λάχανο τουρσί και το κόκκινο γλυκό κρασί δεν λείπουν αυτές τις μέρες από κανένα εορταστικό τραπέζι στη Θράκη. Ειδικά σήμερα, στο τραπέζι των Χριστουγέννων, μαζί με τις ευχές κυριάρχησαν και οι γεύσεις που αναδεικνύουν τον ξεχωριστό πλούτο της Θράκης.

Κομοτηνή: Χριστουγεννιάτικο τραπέζι στη Θράκη«Η Κομοτηνή και όλη η Θράκη έχει ιδιαίτερη γαστρονομία, ξεχωριστό γευστικό πλούτο. Αυτά τα οποία κυριαρχούν στο μενού των Χριστουγέννων είναι τα χοιρινά, το λάχανο τουρσί και η μπάμπω. Γεύσεις που έχουν τις ρίζες τους στις αλησμόνητες Πατρίδες.» δηλώνει ο πρόεδρος των Ζυθεστιατορίων Νομού Ροδόπης, ο κος Ανέστης Βαφειάδης και σημειώνει μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής  ότι «Σε όλα τα σπίτια, τις μέρες αυτές, θα γευτούν, νοικοκυραίοι και μουσαφίρηδες, αυτά τα πιάτα, μαγειρεμένα πολύ πετυχημένα σε διάφορες παραλλαγές.»

Χοιρινό μαγειρεμένο με λάχανο τουρσί, χοιρινό πράσοσέλινο, κοτόπουλο με ντολμάδες, λάχανο τουρσί και πλιγούρι και φυσικά η παραδοσιακή μπάμπω. Η μπάμπω είναι το χοιρινό έντερο γεμισμένο με συκώτι, πλιγούρι, ρύζι, καυτερό, πιάτο το οποίο βρίσκεται πάντα στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Κομοτηνή: Χριστουγεννιάτικο τραπέζι στη Θράκη
“Γεύσεις που έχουν τις ρίζες τους στις αλησμόνητες Πατρίδες.” δηλώνει ο πρόεδρος των Ζυθεστιατορίων Νομού Ροδόπης, ο κος Ανέστης Βαφειάδης

Άριστα τα τοπικά προϊόντα, η κατάλληλη πρώτη ύλη για την κουζίνα της Θράκης

«Έχουμε πολύ καλά προϊόντα εδώ στη Θράκη. Η κουζίνα μας βέβαια είναι επηρεασμένη και από την Ανατολή» δηλώνει ο chef Άκης Παρτσιάς και σημειώνει ότι: «Ίσως να έχουμε χάσει κάπως το παραδοσιακό χρώμα στην εποχή μας. Παλιά για παράδειγμα σε κάθε σπίτι έτρωγαν τσιγαρίδες χοιρινές με λάχανο και το λάχανο ήταν λάχανο τουρσί. Τώρα αυτό το τηρούν οι παλιές κυρίως  νοικοκυρές.» Όπως τονίζει ο έμπειρος chef η κουζίνα της Θράκης έλκει, αλλά χρειάζεται πολύ δουλειά από όλους για να γίνει πιο γνωστή, όπως της αξίζει.

Κομοτηνή: Χριστουγεννιάτικο τραπέζι στη Θράκη

Κι όπως όλα τα καλά τραπέζια, έτσι και το Χριστουγεννιάτικο, κρατά ξεχωριστή θέση για τα γλυκίσματα, που ετοιμάζουν οι νοικοκυρές μέρες πριν. Εκτός από τα γνωστά μελομακάρονα και τους αφράτους κουραμπιέδες, το σαραγλί, καθαρά θρακιώτικο γλυκό και το κανταΐφι έχουν την τιμητική τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος