Κομοτηνή: Διακοπές στο βουνό

Από το 1982 ορειβάτης. Δηλώνει λάτρης του βουνού σημειώνοντας πώς πολλοί έχουν “παρεξηγήσει” το καλοκαίρι, ταυτίζοντας μόνο το με τη θάλασσα. «Το καλύτερο σημείο για διακοπές είναι δίπλα σε ένα ποτάμι στο βουνό» δηλώνει ο κος Κωνσταντίνος Σαραντάκος, ορειβάτης μισό αιώνα και μιλά με ενθουσιασμό για την ορεινή Θράκη με τα ποτάμια και τις βάθρες της παρουσιάζοντας την ως ιδανικό τόπο για πολλές ώρες χαλάρωσης.

Κομοτηνή: Διακοπές στο βουνό
Ο κος Κωνσταντίνος Σαραντάκος, ορειβάτης από το 1982

«Όπως ακριβώς η Σαμοθράκη με τις δικές της βάθρες, έτσι και η ορεινή Ροδόπη. Η δροσιά είναι  κάτι το διαφορετικό από τη θάλασσα, την αλμύρα, την αμμουδιά και τον ήλιο. Η Θράκη φημίζεται για τα ποτάμια και τα δάση της. Κακώς οι Θρακιώτες δεν τα αξιοποιούν όλα αυτά τα μέρη κι επιλέγουν μόνο την παραλία για να χαρούν τις καλοκαιρινές ώρες ανάπαυλας» λέει δηλώνοντας λάτρης του βουνού.

Αναφερόμενος στις πιο προσιτές διαδρομές της ορεινής Ροδόπης για παράδειγμα σημειώνει πως μπορούν οι περιπατητές να ακολουθήσουν τον Βοζβόζη από το Φυλάκιο Μαχαίρα και μετά. Πρόκειται για μια διαδρομή 40-50 λεπτών με το αυτοκίνητο μέχρι το Φυλάκιο και μετά περπάτημα 20 λεπτών για να φτάσει κανείς σε ένα πεντακάθαρο ποτάμι, τον Βοζβόζη με τα πλατάνια και τα δένδρα, με τα κατακάθαρα δροσερά νερά. «Μπορεί κανείς να κάνει το πικ νικ του εκεί, αρκεί φυσικά να μην βάλει φωτιά στο δάσος.» σημειώνει και προσθέτει με νόημα πως ο ορειβάτης, όπου πάει, δεν αφήνει σκουπίδια πίσω του. «Από τα χειρότερα που μπορεί να κάνει κάποιος ανεβαίνοντας στο βουνό είναι να αφήσει τα σκουπίδια πίσω του. Αν πάτε μια βόλτα στη Νυμφαία, θα δείτε παντού πεταμένες συσκευασίες νερού και τροφίμων. Έχει ο δήμος τοποθετήσει κάδους, αλλά δεν ξέρω πότε τους μαζεύει και πότε τους αδειάζει.» Σύμφωνα με τον κ. Σαραντάκο ο κάθε ένας πεζοπόρος αυτό που κουβαλάει θα πρέπει να μην το αφήσει πίσω. «Να αφήνει μόνο πίσω του τα ίχνη της περπατησιάς του, τίποτα άλλο».
Σύμφωνα με τον κο Σαραντάκο πηγαίνει κανείς μόνος του στο βουνό, όταν θέλει να ηρεμήσει και να γνωρίσει τον εαυτό σου καλύτερα . «Όταν θέλεις να δεις «τι σου κάνει και τι όχι» για να το πω απλά. Η νίκη κατά του κακού εαυτού σου είναι η μεγίστη των νικών» λέει ο έμπειρος ορειβάτης και παραδέχεται κι εκείνος πως η διαδρομή στο βουνό μπορεί να δημιουργήσει κάποια προβλήματα, ακόμη και από το απλό περπάτημα μπορεί να προκύψει κάποιος τραυματισμός, κάποιο τράβηγμα. « Μπορεί ένα πέσιμο να κάνει την επιστροφή πολύ πολύ δύσκολη. Οπότε, η συνοδεία είναι πάντα καλή. Ίσως να καθυστερήσεις από έναν μικροτραυματισμό και να σε πιάσει η νύχτα. Αλλά ακόμη κι έτσι, όμως, η νύχτα το καλοκαίρι είναι φίλος και δεν είναι εχθρός».
Όπως λέει ο κος Σαραντάκος η ορειβασία αναπτύσσει υγιείς ανθρώπινες σχέσεις. «Από τους 100 φίλους που έχω, με τους περισσότερους έχουμε γνωριστεί κάνοντας ορειβασία. Από το 1982 ανεβαίνω στα Βουνά. Θυμάμαι ακόμη με νοσταλγία την πρώτη ανάβαση. Ήταν στον Όλυμπο και πήγα με τον μακαρίτη Παπαλεξανδρίδη. Ανέβηκα στον Όλυμπο το 82 σε ηλικία 39 ετών. Την επόμενη χρονιά πήρα και τον 9χρονο γιο μου μαζί. Και την μεθεπόμενη πήγαμε όλοι μαζί οικογενειακώς» δηλώνει με νοσταλγία συστήνοντας ανεπιφύλακτα διακοπές στο Βουνό, διακοπές μέσα στη Φύση. «Για παράδειγμα, από τη Βυζαντινή γέφυρα και πάνω υπάρχουν μέρη, πλατάνια, που σκιάζουν το νερό, σε βάθος 2- 3 μέτρων μπορείς να κάνεις άνετα μπάνιο. Να δεις τα ψάρια, να κάνεις ηλιοθεραπεία και να ξαπλώσεις κάτω από τον ίσκιο ενός πλάτανου.»
Φώτο: Κωνσταντίνος Σαραντάκος ρεπορτάζ κείμενο φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος