Κομοτηνή: Διδασκαλία φυσικής και χημείας μετ’ εμποδίων

Array

«Τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) μπορούν να στηρίξουν τους καθηγητές και τους μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων, ώστε να εισάγουν την πειραματική διδασκαλία, δηλαδή τη μάθηση μέσω του πειράματος στα σχολεία» δηλώνει η Δρ Σοφία Κυριαζοπούλου σημειώνοντας «Οι συνθήκες είναι δύσκολες μέσα στις τάξεις, γιατί είναι πολύ μεγάλες για μια τέτοια φιλοδοξία».

Κομοτηνή: Διδασκαλία φυσικής και χημείας μετ’ εμποδίωνΤην συναντήσαμε στο ΕΚΦΕ του 1ου Λυκείου Κομοτηνής παρακολουθώντας τη διδασκαλία της να γίνεται με επιδείξεις και πειράματα που κάνουν οι ίδιοι οι μαθητές. «Φυσικά προσπαθούμε με απλά υλικά διότι ο εξοπλισμός είναι αρκετά φτωχός στη Θράκη» σπεύδει να προσθέσει.

«Παίρνουν τις σωστές αποφάσεις για τα απλά αλλά και για τα μεγάλα.»

Όσον αφορά στο ενδιαφέρον των μαθητών; αυτό είναι πολύ μεγάλο. Σύμφωνα με την κα Κυριαζοπούλου τα παιδιά μαθαίνουν να αντιδρούν σωστά μέσα σε ένα εργαστήριο και να βγάζουν χρήσιμα συμπεράσματα. «Παίρνουν μετρήσεις μόνοι τους, τα επεξεργάζονται και βγάζουν συμπεράσματα. Μια διαδικασία που τους είναι πολύ σημαντική ακόμη και στην προσωπική τους ζωή» δηλώνει προσθέτοντας ότι μαθαίνουν τον σωστό, επιστημονικό τρόπο, μαθαίνουν να σκέπτονται. «Παίρνουν τις σωστές αποφάσεις για τα απλά, όπως αργότερα θα κάνουν και για τα μεγάλα.»

Εργαστήρια χωρίς εξοπλισμό κι αναλώσιμα

Οι ανάγκες του εργαστηρίου είναι πολύ μεγάλες. Ανάγκες σε συσκευές και όργανα, σε αναλώσιμα, που λόγω κόστους δεν μπορούν να αγοραστούν. «Δυστυχώς δεν υπάρχει επίσημη χρηματοδότηση για τα ΕΚΦΕ, δίνονται ελάχιστα χρήματα. Προσπαθούμε με απλά υλικά να κάνουμε τα πειράματα που είναι σημαντικά για τα παιδιά. Να πειραματιστούν, να παίξουν, να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα, να μάθουν, να ευχαριστηθούν το μάθημα τους» δηλώνει η έμπειρη εκπαιδευτικός. «Γίνεται η διδασκαλία της Φυσικής και της Χημείας στα ελληνικά σχολεία στα εργαστήρια με πειράματα;» ρωτάμε την Δρ Κυριαζοπούλου για να απαντήσει πως «είμαστε πολύ μακριά για να το πούμε αυτό» προσθέτοντας επίσης ότι ο χρόνος στο Λύκειο είναι λιγοστός για πειράματα, ενώ στο Γυμνάσιο ο χρόνος που δίνεται είναι μεγαλύτερος. «Έχουμε ξεκινήσει, είμαστε σε ένα δρόμο, προσπαθούμε οι ρομαντικοί της Φυσικής, της Χημείας και της Βιολογίας βάζοντας προσωπική προσπάθεια και ζήλο»καταλήγει με νόημα.
Φώτο: Δρ Σοφία Κυριαζοπούλου Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος