Στα μισά του Θέρους και η Φελίνα Καζάκου, Υπεύθυνη του Προγράμματος «Κέντρα Κοινότητας», δομές που λειτουργούν σε όλους τους δήμους της χώρας, υλοποιεί «συνοδευτικά μέτρα» που σχεδιάστηκαν από την ίδια και τους συνεργάτες του δηλώνοντας ικανοποιημένη από την πορεία εξέλιξης. Πρόκειται για το Πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης, Εκπαιδευτικών Επισκέψεων και Δραστηριοτήτων των παιδιών των Σαπών, της Ξυλαγανής και της Μαρώνειας. «Καταφύγιο» των μικρών φίλων έγιναν οι κατά τόπους Παιδικές Δημοτικές Βιβλιοθήκες.

«Μέσα από νέες δράσεις τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να επισκεφτούν ιστορικούς και πολιτιστικούς χώρους που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή μας. Να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες και μικρά εργαστήρια» δηλώνει η κα Καζάκου και μιλά για τις επισκέψεις που ήδη προηγήθηκαν, όπως στη Δημοτική Πινακοθήκη Κομοτηνής, στο Εργαστήριο με τον «Αθηνίωνα», μια έκπληξη για τα παιδιά, που τα ενθουσίασε, όπως λέει.

«Τα παιδιά των Σαπών επισκέφτηκαν το Λαογραφικό Μουσείο στην Ξυλαγανή. Έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με την κα Σουλτάνα Πολιτσάκη Παπαδημητρίου παρούσα να τα ξεναγεί. Δημιούργησαν μάλιστα τα παιδιά χρήσιμα εργαλεία της παλιάς εποχής με πηλό» δηλώνει η κα Καζάκου εξηγώντας πως πρόκειται για παιδιά Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων. «Υπάρχουν κατηγορίες παιδιών που δεν έχουν την δυνατότητα ούτε να κάνουν διακοπές ούτε να πάνε κατασκήνωση» σημειώνει κι εξηγεί πως στα προγράμματα αυτά που υλοποιούν στο Δήμο Μαρωνείας Σαπών παίρνουν μέρος 80 παιδιά, ηλικίας 6 έως 13 ετών και θα ανταμώνουν μέχρι τις 31 Αυγούστου. Μετά θα ακολουθήσει μια νέα φάση, με νέο σχεδιασμό και εξίσου ενδιαφέροντα στοιχεία. «Γι αυτά τα προγράμματα διασφαλίζουμε την χρηματοδότηση από τα αντίστοιχα υπουργεία χωρίς να επιβαρύνονται ούτε ευρώ οι Δήμοι. Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα ανήκε στα Συνοδευτικά Μέτρα και Ενέργειες που γίνονται μέσα από τα Κέντρα Κοινότητας και σκοπός μας ήταν να στηρίξουμε τα παιδιά και τις οικογένειές τους» καταλήγει η Καζάκου προσθέτοντας, ως πρόεδρος της Τοπικής Διοικούσας των Παιδικών Χωριών SOS, πως βρίσκεται σε εξέλιξη κι εκεί ένα αντίστοιχο πρόγραμμα.
Φώτο: Στιγμιότυπα από δραστηριότητες των παιδιών ρεπορτάζ-κείμενο: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: