Κομοτηνή: Δοκιμάζονται σκληρά οι κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας

Τα προβλήματα των κτηνοτρόφων της ΠΑΜΘ, οι προοπτικές ανάπτυξης και οι κίνδυνοι από τις εισαγόμενες ζωονόσους συζητήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ανατολικής Μακεδονίας Θράκης μετά από εισήγηση που κατέθεσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, ο κος Χριστόδουλος Τοψίδης.

Κομοτηνή: Δοκιμάζονται σκληρά  οι κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας«Η περιφέρεια πριν πολλά χρόνια είχε μεγάλη κτηνοτροφία και τροφοδοτούσε την υπόλοιπη χώρα.» τόνισε ο κος Τοψίδης για να αναφερθεί αμέσως μετά στην μείωση του ζωικού κεφαλαίου σήμερα. «Τα αιγοπρόβατα της περιοχής μας από το 2015 έως το 2019 έχουν μειωθεί, από 1.288.000 ζώα σε 887.000, απώλεια της τάξης του 25%.» τόνισε ο κος Τοψίδης και αφού ζήτησε από τον κο Μέτιο κάθε φορά να προσκαλούνται σε θέματα που αφορούν συλλόγους και ομάδες και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και να τους δίνεται ο λόγος να μιλούν στάθηκε στην μείωση ζωικού κεφαλαίου, στην αδυναμία λήψης αποζημιώσεων, στην διετή καθυστέρηση από τη θανάτωση των ζώων όταν απαιτείται για την είσπραξη των χρημάτων λόγω έλλειψης της φορολογικής ενημερότητας. «Πώς θα έχει στην ουσία φορολογική ασφαλιστική ενημερότητα ο κτηνοτρόφος όταν επί δύο χρόνια είναι άνεργος;» αναρωτήθηκε και στάθηκε στην «καθυστέρηση στην κατάρτιση των διαχειριστικών σχεδίων των βοσκοτόπων, αλλά και στην αδυναμία αδειοδότησης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων μετά την λήξη της τελευταίας παράτασης που όριζε η Νομοθεσία. Όπως και στην έλλειψη υποδομών που αφορούν στον κτηνοτροφικό τομέα και στην μη στελέχωση των κτηνοτροφικών τμημάτων και των γραφείων της κτηνοτροφίας. «Θα πρέπει να συγκροτήσουμε μια Επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, οπωσδήποτε οι φορείς των κτηνοτρόφων ώστε να εκπονηθεί ένα σχέδιο δράσης για την επιβίωση και την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στην περιοχή μας.» πρότεινε ο κος Τοψίδης καταλήγοντας με τη σημείωση ότι: «Είμαστε στα σύνορα με την Τουρκία έχουμε αρκετές ζωονόσους και χρειάζεται κάθε φορά να θανατώνονται ζώα. Χρειάζεται στρατηγικός σχεδιασμός και στόχευση γιατί πραγματικά η κτηνοτροφία είναι ένα μέρος του Πρωτογενούς Τομέα και στο οποίο θα πρέπει να επενδύσουμε αναπτυξιακά.»

Κομοτηνή: Δοκιμάζονται σκληρά  οι κτηνοτρόφοι της ΠεριφέρειαςΣύμφωνα με τον κ. Κώστα Κατσιμίγα, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας, οι δυνατότητες ανάπτυξης της κτηνοτροφίας στην περιοχή μας είναι τεράστιες. Εκτός από τις ατομικές μονάδες οι οποίες υπάρχουν στον κάμπο, θα μπορούσαν, ιδιαίτερα, να αναπτυχθούν κτηνοτροφικές μονάδες στον ορεινό όγκο όπου εκεί το ζωικό κεφάλαιο θα μπορούσε να πιστοποιηθεί και ως βιολογικό γιατί οι βοσκές εκεί δεν έχουν κατάλοιπα από λιπάσματα και φυτοφάρμακα, όπως είπε. «Είναι πολύ εύκολο να γίνει αυτό, εκείνο που έχει τεράστια σημασία είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Δυστυχώς στον ορεινό όγκο δεν είναι τακτοποιημένα τα πράγματα. Και πολλοί που έχουν τη διάθεση να αλλάξουν και το ζωικό κεφάλαιο, από αιγοπρόβατα να το κάνουν αγελάδες και βοοειδή, που θα πιστοποιηθούν ότι είναι βιολογικές εκτροφές, δεν μπορούν να το κάνουν, γιατί δεν μπορούν να εκδώσουν τις άδειες, γιατί τους λείπουν τίτλοι ιδιοκτησίας. Πρέπει να βοηθηθούν να τους εξηγήσουμε ότι τώρα με το Κτηματολόγιο είναι μια χρυσή ευκαιρία να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας για να μπορέσουν να προχωρήσουν σε τέτοιες δράσεις που νομίζω ότι είναι μονόδρομος. Στη Δράμα ειδικά έχει μειωθεί το ζωικό κεφάλαιο κατά 50% τα δέκα τελευταία χρόνια και σίγουρα πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις.» Σύμφωνα με τον κο Κατσιμίγα πέρα από τον εκσυγχρονισμό της κτηνοτροφίας πρέπει να στραφούν οι ενδιαφερόμενοι στην βιολογική κτηνοτροφία.

Επίσης, επεσήμανε πως τεράστια σημασία έχει για την περιοχή μας η «άμυνά» μας από τις εισαγόμενες ζωονόσους, οι οποίες δεν σταματούν στα σύνορα. Επειδή έχουμε έξαρση των ζωοονόσων στην Τουρκία και στη Βουλγαρία, όπως είπε, είμαστε μια ευάλωτη περιοχή. «Πρέπει η ηγεσία της Περιφέρειας να πείσει τα αρμόδια Υπουργεία ότι πρέπει κάποια στιγμή να δώσουν στην περιφέρεια το προσωπικό που χρειάζεται προκειμένου να εκπληρώσει το ρόλο της. Εμείς δεν προστατεύουμε την περιοχή μας από εισαγόμενες ζωονόσους, αλλά προστατεύουμε τη χώρα ολόκληρη. Πρέπει να μας δώσουν κτηνιάτρους πολλούς περισσότερους από αυτούς τους οποίους έχει αυτή τη στιγμή η Αττική και να μην νομοθετούν Νόμους και διατάγματα που διευκολύνουν την επιστροφή ανθρώπων από τα αστικά κέντρα μέσω τις κινητικότητας που καταλαμβάνει μια θέση σε μια παραμεθόρια περιοχή και μετά από δύο –τρία χρόνια βρίσκουν τον τρόπο να πάνε στον τόπο καταγωγής τους. Εδώ χρειαζόμαστε κτηνιάτρους, μηχανικούς. Είναι ντροπή για κρυοσκοπικό έλεγχο στο εργοστάσιο της Καβάλας να πηγαίνουν κτηνίατροι από την Ξάνθη γιατί οι κτηνίατροι δεν επαρκούν. Στον Έβρο πρέπει να υπάρχει μια διμοιρία κτηνιάτρων που να ελέγχουν τα πάντα.» είπε ο κος Κατσιμίγας προτείνοντας στον Περιφερειάρχη περισσότερες δράσεις προκειμένου οι υπηρεσίες να στελεχωθούν με το κατάλληλο προσωπικό κτηνιάτρων και γεωτεχνικών, οι οποίοι θα προστατέψουν το ζωικό κεφάλαιο και στην περιοχή μας και στη χώρα γενικότερα.
Κομοτηνή: Δοκιμάζονται σκληρά  οι κτηνοτρόφοι της ΠεριφέρειαςΣτην τοποθέτησή του ο κος Γιάννης Στεφανίδης, Περιφερειακός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ανέφερε ως παράδειγμα της μείωσης του ζωικού κεφαλαίου πως « αν ψάξει κανείς να βρει σε ένα χωριό μια σακούλα κοπριά για να βάλει στην γλάστρα του, δεν θα την βρει.» Μάλιστα αναφερόμενος σε ένα του ταξίδι σε Γερμανική Κωμόπολη τόνισε πως «είχαν τους στάβλους γύρω –γύρω από την πόλη και μέσα ακόμη και οι κοπριές απ΄έξω στοίβα. Στο χωριό μου είχαμε πάνω από 1000 ζώα αν ψάξεις σήμερα μια αγελάδα δεν τη βρίσκεις, έχει καταστραφεί ο κλάδος της κτηνοτροφίας και έχει καταστραφεί για πολλούς λόγους.» είπε ο κος Στεφανίδης προσθέτοντας πως αν δεν υπήρχαν φθηνά εργατικά χέρια να δουλέψουν σε ορισμένα μαντριά κι αυτά θα είχαν κλείσει. «Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα. Όσοι έχουν ζώα θα πρέπει να είναι 365 μέρες το χρόνο εκεί. Δεν μπορείς να πεις όντας κτηνοτρόφος, θέλω ρεπό και Παρασκευο-Σαββατοκύριακα.»

Κομοτηνή: Δοκιμάζονται σκληρά  οι κτηνοτρόφοι της ΠεριφέρειαςΣτην τοποθέτησή του ο κος Θεόδωρος Περεντίδης (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) τόνισε ότι η χώρα μας μπορεί να είναι αυτάρκης και στο κρέας, αλλά το θέμα είναι με ποιόν τρόπο παράγεται από ποιόν και πώς φτάνει στον καταναλωτή. Στάθηκε κι εκείνος στη μεγάλη μείωση του ζωικού κεφαλαίου και στην δύσκολη αναπλήρωσή του. Οι ζωοτροφές ακριβές από τη μια, από την άλλη φθηνές οι τιμές προϊόντων, γάλα και κρέας. Οι Ζωονόσοι διαρκή απειλή. Χρειάζεται οργάνωση και θωράκιση των υπηρεσιών. Πρόβλεψη να υπάρχουν αποζημιώσεις. “Στο Βόρειο Έβρο έχουμε δύο κτηνιάτρους, αυτό λέγεται θωράκιση;» αναρωτήθηκε.

Κομοτηνή: Δοκιμάζονται σκληρά  οι κτηνοτρόφοι της ΠεριφέρειαςΑναφερόμενος ο κος Τζιχάν Ιμάμογλου, περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στα προβλήματα των κτηνοτρόφων σημειώνοντας πως αυτά είναι άπειρα, «Σίγουρα δεν άπτονται όλα της Περιφέρειας αλλά χρήζουν κυβερνητικών ενεργειών, αλλά και ακόμη και προς αυτή την κατεύθυνση οι πιέσεις της Περιφέρειας θα πρέπει να αυξηθούν. «Τα προβλήματα είναι πάμπολλα: ζωονόσοι, πλαφόν γάλακτος από την πλευρά των εταιριών, οι εντελώς ασαφείς κτηνοτροφικές εκτάσεις ανά δήμους με αποτέλεσμα οι δήμοι να μαλώνουν πού μπορούν να πάνε τα ζώα τους επειδή οι χάρτες των δήμων είναι παμπάλαιοι και το ιδιοκτησιακό καθεστώς μη ξεκαθαρισμένο, καθώς οι άνθρωποι του ορεινού όγκου δεν έχουν τίτλους. Φοβούνται να μειώσουν την ιδιοκτησία τους στο Κτηματολογιο γιατί φοβούνται να μην έχουν αντιδικία με το Δασαρχείο, οι δασικοί χάρτες είναι από το 1950.» δήλωσε ο κος Ιμάμογλου προσθέτοντας « Επίσης, δεν υπάρχει πρόβλεψη αποζημιώσεων από τα ΠΣΕΑ για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, πέρσι τον Ιανουάριο με τις γεννήσεις των αμνοεριφίων πέθαναν πάρα πολλά ζώα και δεν υπήρχε η πρόβλεψη από τα ΠΣΕΑ.» Μάλιστα επεσήμανε την ανάγκη να προωθηθούν αναπτυξιακά μέτρα τα οποία θα είναι ικανά να φέρουν τους νέους πίσω. «Θα πρέπει να θεραπεύσουμε την έννοια της κτηνοτροφίας στο μυαλό των πολιτών, να θεωρηθεί μια κίνηση αναπτυξιακή για τους νέους. Έτσι, όπως βρίσκεται η κτηνοτροφία σήμερα σίγουρα δεν είναι θελτική προτρέποντας να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες η Περιφέρειά μας στα οικεία Υπουργεία.»

Κομοτηνή: Δοκιμάζονται σκληρά  οι κτηνοτρόφοι της ΠεριφέρειαςΑπαντώντας ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης ο κος Γιώργος Ζιμπίδης σημείωσε πως ήδη έχει γίνει συνάντηση με τους κτηνοτρόφους. «Κάθε τρεις μήνες θα τα λέμε για να δούμε πώς προχωράμε. Βάζουμε μετ’ επιτάσεως το θέμα της δημιουργίας του Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων στον Έβρου για τις ζωονόσους. Η καταβολή των αποζημιώσεων είναι σοβαρό θέμα, το κατανοώ. Είμαστε ανοχύρωτοι στα σύνορά μας. Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τι σημαίνει η απειλή της πανώλης.Κινδυνεύει η χώρα δεν κινδυνεύει η περιφέρεια μας μόνο, εμείς είμαστε η πρώτη γραμμή και πέφτει πλέον. Θα ήθελα τη βοήθεια όλων για να στηρίξουμε τον κτηνοτροφικό κόσμο. Δυστυχώς έχουμε υποστελέχωση των υπηρεσιών.»
Κομοτηνή: Δοκιμάζονται σκληρά  οι κτηνοτρόφοι της ΠεριφέρειαςΤέλος, στην τοποθέτησή του ο κος Χρήστος Μέτιος, περιφερειάρχης ανατολικής Μακεδονίας Θράκης ανέφερε: «Κάναμε μια σύσκεψη με όλους κτηνοτροφικούς συλλόγους και συμφωνήσαμε να τα λέμε και να βλέπουμε την πρόοδο των αιτημάτων είτε αφορούν την περιφέρεια, είτε την κυβέρνηση. Η μεγάλη πλειοψηφία των αιτημάτων αφορούσαν την κεντρική κυβέρνηση, τα άλλα έργα, όπως: ποτίστρες κ.α. είναι έργα που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που θα δημοπρατηθεί.»τόνισε ο κος Μέτιος. Παράλληλα αποκάλυψε ότι έχει συζητήσει το ενδεχόμενο να στηριχθούν νέοι για να ασχοληθούμε με τον Πρωτογενή Τομέα. «Αν είναι δυνατόν να στηρίξουμε νέους ανθρώπους σε χωριά να ασχοληθούν με την γεωργία και την κτηνοτροφία, θα το κάνουμε,. Το έχουμε συζητήσει, αλλά δεν είναι εύκολο να γίνει και για κτηνοτρόφους και για αγρότες.»
Μάλιστα απευθυνόμενος στον κο Τοψίδη σημείωσε «Να μας κατηγορείτε για όλες τις αποφάσεις της Κυβέρνησης, αυτό δεν το ανέχομαι.» υποσχόμενος όμως ότι θα προσκαλούνται στις συναντήσεις με τις Επιτροπές και εκπρόσωποι των άλλων παρατάξεων. Σε αναφορά του τέλος για τη δημιουργία Κτηνοτροφικών Πάρκων, πρόταση που και στο παρελθόν έχει κατατεθεί- συζητηθεί πολλές φορές σημείωσε: « θα είναι πολλές ομάδες κτηνοτρόφων σε μια περιοχή, θα εξυπηρετούνται καλύτερα, αλλά με τις ζωονόσους που έχουμε στην περιοχή μας, αν προκύψει ένα πρόβλημα σ΄αυτό το κτηνοτροφικό πάρκο, θα πρέπει να θανατωθεί το σύνολο των ζώων και για αυτό δεν το προτείναμε.»
Φώτο: Στιγμιότυπα από τη συνεδρίαση του Π/Σ ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος