Ο Γιοχάνες και ο Ματίας στην Κομοτηνή

Ο Γιοχάνες και ο Ματίας ξεκίνησαν με τα ποδήλατά τους από την πατρίδα τους, την Γερμανία ένα μεγάλο ταξίδι με τελικό προορισμό το Κιργιστάν. Ζουν ένα θαυμάσιο ταξίδι, καθώς, όπως λένε, γνωρίζουν άλλους πολιτισμούς, την ομορφιά της Φύσης και μένουν έξω απολαμβάνοντας 62 μέρες τώρα μια σίγουρα διαφορετική εμπειρία. Υπολογίζουν ότι έως τα μέσα του Αυγούστου θα έχουν φτάσει στον προορισμό τους.

Τους συναντήσαμε σε ένα σύντομο διάλειμμα τους στην Κομοτηνή. «Γιατί επιλέξατε το Κιργιστάν;» τους ρωτήσαμε. «Είναι πιο εύκολο για μας να διασχίσουμε όλες αυτές τις χώρες και να καταλήξουμε εκεί» απαντά ο Γιοχάνες και προσθέτει ότι τους αρέσει η ποδηλασία και θέλουν να δουν πολλά, να γνωρίσουν τόπους κι ανθρώπους. «Η Ελλάδα είναι πολύ ωραία, στέκεται αλληλέγγυα σε ο,τι χρειαστούμε και οι άνθρωποι της είναι πολύ ευγενικοί και φιλόξενοι. Ο καιρός είναι πολύ καλός, η θάλασσα πολύ ωραία.»

Ο καιρός, οι επιθέσεις των σκύλων και η γνωριμία με τον άλλον

Όσον αφορά στις δυσκολίες του καιρού; Αυτές έχουν να κάνουν με τον καιρό περισσότερο. «Ξεκινήσαμε με χιόνι και κρύο στην Αυστρία, έκτοτε αντιμετωπίσαμε  βροχές , δυνατούς αέρηδες. Μερικές φορές οι καιρικές συνθήκες είναι πρόκληση, ωστόσο, μας αρέσει να τα ζούμε όλα αυτά. Με τους ανθρώπους δεν έχουμε πρόβλημα, μερικές φορές μόνο με τα σκυλιά γιατί στο δρόμο γαβγίζουν κι επιτίθενται και είναι δύσκολο να τους ξεφύγεις και να προστατέψεις τον εαυτό σου» λένε.

Όσον αφορά στο μήνυμα που επιλέγουν να στείλουν με το ταξίδι τους στους άλλους ανθρώπους; «Να είναι ανοιχτοί στον κόσμο και να μην θεωρούν τους άλλους απειλή» λέει ο Γιοχάνες «Να ζουν την Φύση και να μην πετούν τόσα πλαστικά. Να μην χρησιμοποιούν τόσα πλαστικά. Μην πετάτε τόσα πλαστικά!» προσθέτει ο Ματίας. Και οι δύο μαζί προτρέπουν όλους « να αγαπάνε τους άλλους ανθρώπους, τις άλλες χώρες» και ο Γιοχάνες εξηγεί «Ακούμε συχνά: «Αααα θα πάτε σ’ αυτή την χώρα; Μα δεν είναι επικίνδυνο; Δεν είναι καλοί άνθρωποι. » Αυτό δεν είναι αλήθεια γιατί κάποιοι είναι πραγματικά καλοί και κάποιοι όχι.» Πριν ανέβουν στα ποδήλατά τους και συνεχίσουν το ταξίδι τους προτρέπουν: «Να είμαστε ανοιχτοί στο να αγαπάμε ο ένας τον άλλον.»

Φώτο: Ο Γιοχάνες με τον αδερφό του Ματίας και τα ποδήλατά τους ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: