Κομοτηνή: “Δύο διαφορετικές μέρες”

Ένα βιβλίο κατά των «νταήδων» και του σχολικού εκφοβισμού
«Όταν το ΜΟΥ γίνεται ΜΑΣ, τότε η αγκαλιά χωράει όλο τον κόσμο!» φωνάζει ένας πυροσβέστης από την Ξάνθη στέλνοντας το δικό του μήνυμα σε μικρούς και μεγάλους. Ο Τάσος Κωνσταντινίδης Υπαξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος παρουσιάζει το πρώτο του βιβλίο με τίτλο: «Δύο διαφορετικές μέρες», ένα βιβλίο κατά των «νταήδων» φωτίζοντας αυτό που συχνά μένει στη σκιά, στον κόσμο των μικρών, πριν μας τρομάξει. Με πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες ιστορίες πείθει τους αναγνώστες του ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει κανείς αμέτοχος στο θέμα του σχολικού εκφοβισμού.

Κομοτηνή: “Δύο διαφορετικές μέρες”
Σύμφωνα με τον κο Κωνσταντινίδη παλιότερα, ίσως να μην υπήρχε τόση αποξένωση. Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, όμως, τα παιδιά είναι πιο μόνα.

«Το βιβλίο μιλάει για τον σχολικό εκφοβισμό. Για όλα αυτά που βιώνει ένα παιδί και που δυστυχώς δεν μπορεί να τα πει» δηλώνει ο συγγραφέας, πατέρας τριών μικρών αγοριών και ο ίδιος και σημειώνει πως ήταν κάτι το οποίο δεν έγινε προγραμματισμένα, αλλά έτσι ξαφνικά. «Ερεθίσματα υπήρχαν πολλά τόσο από το σχολικό περιβάλλον των παιδιών μου, όσο και από το φιλικό περιβάλλον. Αν αναλογιστεί κανείς ότι σε μια παρέα γονέων που έχουν παιδιά όλο και κάποια ιστορία θα λεχθεί για κάποιο παιδάκι με παραβατική συμπεριφορά, αν προσθέσω την ανησυχία μου ως γονέα, τότε θα καταλάβετε τα ερεθίσματα που πήρα για να γράψω το βιβλίο. Δεν έγινε προγραμματισμένα, αλλά απρογραμμάτιστα και τελείωσε σε δύο μέρες με πρώτους αναγνώστες τους γιους μου, την οικογένειά μου.» δηλώνει ο κος Κωνσταντινίδης.

Το βιβλίο, όπως εξηγεί, έχει στοιχεία της καθημερινότητας της οικογένειάς του. Είναι μια εύθυμη ιστορία και συνάμα, σε κάποια σημεία, και συγκινητική. «Μέσα από τα μάτια ενός παιδιού παρουσιάζεται ο τρόπος που βιώνει το σχολικό εκφοβισμό τόσο στο σχολείο, όσο και σε μια ακαδημία. Η αντιμετώπιση που δέχεται από κάποια παιδιά, αλλά και το θάρρος που βρίσκει να αντιδράσει. Όπως και το πώς τα υπόλοιπα παιδιά το βοηθούν. Το βιβλίο αυτό γράφτηκε για να βοηθήσει τα παιδιά, για να μπορέσουν να εξωτερικεύσουν όλα αυτά που έχουν μέσα τους.» δηλώνει και εξηγεί ότι βάζει τους μεγάλους σε ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης. «Πρέπει οι γονείς να είναι δίπλα στα παιδιά. Μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε τη σιωπή των παιδιών. Ένα παιδί που δεν μιλάει, δεν μπορείς να καταλάβεις τι το απασχολεί. Να είναι δίπλα στα παιδιά, να μπορέσουν να τα αφουγκραστούν και να δουν ποιο ακριβώς πρόβλημα τα βασανίζει.» δηλώνει σημειώνοντας πως και οι δάσκαλοι είναι πολλές ώρες δίπλα στα παιδιά και πρέπει να τα ακούν.

Οι ρυθμοί της ζωής δεν αφήνουν χρόνο στους γονείς

«Οι ρυθμοί της ζωής είναι τέτοιοι που δεν αφήνουν χρόνο πολύ στους γονείς να είναι δίπλα στα παιδιά. Πρέπει να μπορέσουμε να τα αφουγκραστούμε. Να αποκωδικοποιήσουμε τη σιωπή τους.» λέει ξανά αποκαλύπτοντας πως τη μεγαλύτερη ώθηση για δημιουργία, αλλά και για τον καθημερινό αγώνα του τη δίνουν οι μικροί μαθητές «Ώθηση, μου έδωσε η ανταπόκριση και τα σχόλια των γιων μου. Τα παιδιά είναι πολύ απαιτητικοί και δύσκολοι κριτές. Είναι βασικό να αρέσει στα παιδιά και να περάσει μηνύματα. Ένα παιδί δέχεται τη βία χωρίς να το θέλει. Θα πρέπει να το ξέρουμε, όπως και ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί και όλοι ίσοι.»

Τα παιδιά βλέπουν τον κόσμο όμορφο 

Σύμφωνα με τον κο Κωνσταντινίδη παλιότερα, ίσως να μην υπήρχε τόση αποξένωση. Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, όμως, τα παιδιά είναι πιο μόνα, «δεν υπάρχει πια η επικοινωνία γι αυτό και παρουσιάζονται αυτού του είδους τα προβλήματα. Χάθηκε η επικοινωνία όχι μόνο μεταξύ των παιδιών, αλλά και των μεγαλυτέρων.» δηλώνει προβληματισμένος σημειώνοντας πως «τα παιδιά έχουν ένα μοναδικό τρόπο να βλέπουν τον κόσμο τόσο όμορφο που εμείς οι μεγάλοι το ξεχνάμε.Αυτό που προτρέπω πάντα είναι να μην μένει κανείς αμέτοχος, είτε πρόκειται για σένα, είτε για κάποιον άλλον. Να μην συμβιβαστούν με τίποτα λιγότερο από αυτό που αξίζουν. Τα παιδιά όλου του κόσμου αξίζουν τα καλύτερα γιατί είναι παιδιά.»

Μπορούν να το διαβάσουν και άτομα με προβλήματα όρασης
Το βιβλίο το προλογίζουν ο Γιάννης Δεμιρτζόγλου, διευθυντής του Ζωγράφειου Λύκειου Κωνσταντινούπολης και ο Θανάσης Μουσόπουλος, φιλόλογος –συγγραφέας ( που έχει και τη φιλολογική επιμέλεια). Κυκλοφορεί και σε μορφή Braille για να το διαβάσουν τα άτομα με προβλήματα όρασης. Όλα τα έσοδα από τις πωλήσει θα δοθούν για την ενίσχυση του Ειδικού Σχολείου στη Γενισσέα Ξάνθης. Η επίσημη παρουσίαση θα γίνει τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου στις επτά το απόγευμα. Όποιος ενδιαφέρεται να το προμηθευτεί, μπορεί να επικοινωνεί με το βιβλιοπωλείο Πυργελή Δήμητρα στο τηλ. 2541 72363 ή στην σελίδα στο FB dyodiaforetikesmeres και στο email dyodiaforetikesmeres@gmail.com.
Φώτο: Τάσος Κωνσταντινίδης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος