Έκκληση στις γυναίκες-θύματα βίας και στο συγγενικό τους περιβάλλον να μιλούν και να καταγγέλλουν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καλώντας την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 ή την Αστυνομία απευθύνουν οι υπεύθυνοι του Συμβουλευτικού Κέντρου Κομοτηνής του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας, με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, «Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών».

«Υπάρχουν ακόμη γυναίκες που συνεχίζουν να δέχονται βία, που χάνουν τη ζωή τους από επιθέσεις συζύγων και συντρόφων. Ζούμε στον απόηχο μιας ακόμη περίπτωσης γυναικοκτονίας», είπε η κοινωνική λειτουργός-εργαζόμενη στο Συμβουλευτικό Κέντρο Κομοτηνής, Ευστρατία Γουντουδάκη, μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες». Και προσθέτει πως η φετινή μέρα βρίσκει όλους σε μια ιδιαίτερη συνθήκη λόγω της πανδημίας της Covid-19, και η καραντίνα και ο υποχρεωτικός εγκλεισμός και η αποστασιοποίηση μπορούν να εντείνουν ακόμη περισσότερο τα περιστατικά της έμφυλης βίας και της ενδοοικογενειακής. «Οι γυναίκες που είναι θύματα αναγκάζονται να παραμένουν στο ίδιο περιβάλλον με το δράστη για πολύ περισσότερες ώρες. Ο δράστης έχει τον μεγαλύτερο έλεγχο των κινήσεών τους. Οι ίδιες είναι αποκομμένες από την εργασία και από ένα συγγενικό και φιλικό περιβάλλον που θα μπορούσε να λειτουργήσει υποστηρικτικά για τις ίδιες. Είναι γενικότερα πιο δύσκολα τα πράγματα.»

Σύμφωνα με την έμπειρη κοινωνική λειτουργό, «υπάρχει τρόπος να ξεφύγουν από τη βία. Να ζήσουν τη ζωή που δικαιούνται και τους αξίζει, αρκεί να τολμήσουν να κάνουν το πρώτο βήμα. Γι’ αυτό και λέμε να απευθυνθούν στις υπηρεσίες του δικτύου και να μιλήσουν. Να μη φοβούνται, να μιλήσουν. Όλο το δίκτυο έχει ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό ώστε να τις ενημερώσουμε, να τις υποστηρίξουμε και να τις βοηθήσουμε να βρουν το δικό τους δρόμο».

Η γραμμή SOS της Γενικής Γραμματείας είναι το 15900 και λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο. «Έχουμε στενή συνεργασία με δομές και υπηρεσίες που αντιμετωπίζουν καίρια το φαινόμενο, όπως ο Ξενώνας Φιλοξενίας των Κακοποιημένων Γυναικών που λειτουργεί στην Κομοτηνή», ανέφερε, προσθέτοντας, «εκεί μπορούν να φιλοξενηθούν γυναίκες οι οποίες είναι θύματα βίας και η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο. Είναι πολύ σημαντική και μια υπηρεσία που δημιουργήθηκε στην αστυνομία τον τελευταίο χρόνο. Είναι η ειδική υπηρεσία αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας στις αστυνομικές διευθύνσεις όλης της χώρας. Να μην φοβούνται να καταγγέλλουν».

Η κ. Γουντουδάκη τονίζει ότι η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι ατομική υπόθεση, μας αφορά όλους και όλες. «Όταν εμείς γινόμαστε αυτήκοοι ή αυτόπτες μάρτυρες κάποιου περιστατικού, οφείλουμε να το καταγγείλουμε στην Αστυνομία. Αν νιώθουμε ανασφάλεια και αναρωτιόμαστε ‘πώς θα πάω να το πω;’, μπορούμε ακόμη και ανώνυμα να σηκώσουμε το τηλέφωνο και να πούμε ό,τι συμβαίνει. Είναι χρέος μας να το κάνουμε αυτό.»

Info
Το ΣΚ Κομοτηνής βρίσκεται στην οδό Κων/νου Παλαιολόγου (επί της Δημοτικής Αγοράς Νο8), Κομοτηνής και λειτουργεί από (Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8πμ-4μμ) Τηλ.: 25310 33290

φωτογραφία: η κ. Γουντουδάκη (δεξιά) με τη συνάδελφό της κ. Λιούρτα

ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: