Κομοτηνή: «Έφυγε» η Κατίνα των Καππαδόκων

Μια αυθεντική Καππαδόκικη φωνή “σίγησε” για πάντα. Η Κατίνα Φαρασοπούλου – Μισαηλίδου «έφυγε» από κοντά μας. Γεννημένη στο Ιάσιο Ροδόπης το 1933 με καταγωγή από το χωριό Άγιοι Ανάργυροι της Καισάρειας, στην ιστορική περιοχή της Καππαδοκίας ήταν η ψυχή και η φωνή των Καππαδόκων της Ροδόπης. Τραγουδούσε στα Ελληνικά και στα Τούρκικα, λόγω της τουρκοφωνίας των Ελλήνων της Καππαδοκίας.

Κομοτηνή: «Έφυγε» η Κατίνα των ΚαππαδόκωνΟ πατέρας της Γαβριήλ Φαρασόπουλος, ήταν ιερέας και είχε φοιτήσει στην ιερατική σχολή των Φλαβιανών (Ζιντζίντερε) της Ιεράς Μονής του Τιμίου Προδρόμου στην Καισάρεια. Παράδοση που συνέχισε ο αδερφός της ο Βασίλης, ψέλνοντας κι εκείνος.

Όσο ζούσε η (κυρία) Κατίνα κατοικούσε στο χωριό Ασκητές Ροδόπης όπου είχαν εγκατασταθεί οι γονείς της όταν ήλθαν πρόσφυγες από την Καππαδοκία το 1922.

Ανάμεσα στις πολλές της εμφανίσεις ξεχωρίζει αυτή του Ιουνίου του 2018 όπου συμμετείχε με δεκάδες άλλους καλλιτέχνες και τους αδερφούς Γιάννη και Γιώργο Παγκοζίδη, με τους οποίους είχε ξεχωριστή σχέση, αγάπη και συνεργασία, στη συναυλία «Τα μυστικά της Εγνατίας» που παρουσίασε ο συνθέτης Νίκος Κυπουργός στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.

“Όσο μπορώ κι όσο ζω, εδώ θα είμαι “

Κομοτηνή: «Έφυγε» η Κατίνα των Καππαδόκων«Όσο μπορώ και όσο ζω, εδώ θα είμαι μη στεναχωριέστε» αυτό είχε πει η κ. Κατίνα Φαρασοπούλου –Μισαηλίδου, στον ετήσιο χορό του Συλλόγου Καππαδοκών και Μικρασιατών Ροδόπης, όταν τη βράβευσαν για την προσφορά της στον πολιτισμό και τον Σύλλογο. Υπόσχεση που θα την κρατήσει για πάντα καθώς οι ερμηνείες της θα εξακολουθούν να συντροφεύουν τις χάρες και τις λύπες όλων εκείνων που την γνώρισαν, αλλά και εκείνων που στο μέλλον θα ακούσουν δική της δουλειά.

Συντετριμμένος  ο αδερφός της Βασίλης έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο FB: “Είμαι πολύ λυπημένος έχασα την μπατζίν μου, την αμπλά μου, την καλαδελφή μου που μας τραγουδούσε και μας χόρευε στις χαρές και μοιρολογούσε σε ολουνών τις λύπες” για να καταλήξει ευχόμενος “Να έχετε τα χρόνιας της  και παραπάνω και την αγάπη στην πατρίδα όπως εκείνη.”

Και ο ερευνητής της μουσικής παράδοσης Δημήτρης Βραχιόλογλου έγραψε για την αρχόντισσα της Καππαδοκίας:

“”Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ ΤΗΣ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑΣ….”
Φτωχότερη -κατά πολύ- από σήμερα η Μουσική Παράδοση της Καππαδοκίας. Η Κατίνα μας, η “φωνάρα” μας, η γυναίκα που μάς ξεσήκωνε με τα τουρκόφωνα τραγούδια της(Κόνιαλι, Τσοκμέ,Ναραατζί, Μάρτινε, Καλέν(ι) μποσιμά, Εταλιε βάι,βάι κ.α) έφυγε σήμερα από τον επίγειο κόσμο για τη γειτονιά των μουσικών αγγέλων…Γεννήθηκε στις 14-02-1933 στο Ιάσιο και στη συνέχεια στους Ασκητές Ροδόπης. Διέγραψε “λαμπρά” τραγουδιστική πορεία και το σημερινό τραγούδι της Καππαδοκίας διασώζεται και υπάρχει χάρις στη Κατίνα και στον αδελφό της Βασίλη (δασκάλου και ερευνητής της Παράδοσης)…Τη γνώρισα το 2001 στην περίοδο των Μουσικών μου Καταγραφών στη Θράκη.. Θησαυρός μνήμης, γνώσης αλλά και λόγου. Ωρες ατέλειωτες μάς μιλούσε, μάς τραγουδούσε, μάς χόρευε..Καλό σου ταξίδι Κατίνα. Για μας θα παραμείνεις ΑΘΑΝΑΤΗ…”

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος