Πολιτική
Παρεμβάσεις για τους ΡΟΜΑ
Την υλοποίηση παρεμβάσεων στους τέσσερις τομείς της Εθνικής Στρατηγικής προωθεί η Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά. Στον τομέα της στέγασης – υποδομών προχωρά άμεσα η υλοποίηση πρότυπων παρεμβάσεων για την ανάπτυξη οργανωμένων χώρων μετεγκατάστασης, τύπου κοινωνικής κατοικίας, σε Δήμους της Χώρας. Παράλληλα, δημοσιεύονται από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) δράσεις που αφορούν στην Επιδότηση Ενοικίου, στη Βελτίωση Συνθηκών Διαβίωσης (δομές ατομικής υγιεινής, πολύκεντρα) και δράσεις προώθησης στην απασχόληση για Νέους Ελεύθερους Επαγγελματίες και Νέες Θέσεις Εργασίας. Επιπρόσθετα, προκηρύσσεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης, πρόσκληση που αφορά στην παροχή εκπαιδευτικής υποστήριξης μαθητών Ρομά σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Στοχευμένη προκήρυξη για τη Βιολογική Κτηνοτροφία
Δημοσιεύτηκε  στη «Διαύγεια» η πρόσκληση της Δράσης 11.2.2 «Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία» του Μέτρου 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Πρόκειται για συμπληρωματική προκήρυξη, που απευθύνεται σε ήδη πιστοποιημένες βιολογικές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες έχουν επενδύσει στη βιολογική παραγωγή ζωικών προϊόντων και επιθυμούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους. Ο προϋπολογισμός της στοχευμένης αυτής πρόσκλησης ανέρχεται σε 15 εκατ. ευρώ Δημόσια Δαπάνη . Η υποβολή αιτήσεων στήριξης στο πλαίσιο της πρόσκλησης, πραγματοποιείται κατά το διάστημα από 11 Απριλίου 2019 έως και 22 Απριλίου.
Περιφέρεια
Το Σχέδιο της Διοίκησής παρουσιάζει ο κος Χρήστος Μέτιος
Το Σχέδιο της Διοίκησής για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τα επόμενα χρόνια παρουσίασε χθες ο περιφερειάρχης Αν.Μ.Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος. Ο περιφερειάρχης έκανε μία μακροσκελή ομιλία, με την οποία ενημέρωσε το κοινό για τα πεπραγμένα της διοίκησής του, αλλά και  για τα σχέδιά του, τα προγραμματισμένα έργα  για την επόμενη περίοδο. Σύμφωνα με τον κο Μέτιο η Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση στις εκλογές του Μαΐου θα δώσει μία μεγάλη μάχη και θα πετύχει μία μεγάλη νίκη. Παρόντες ήταν βουλευτές, πρώην Υπουργοί, δήμαρχοι, αλλά και στελέχη προερχόμενοι από την ΝΔ, όπως  και παλιοί συνεργάτες και νέοι υποψήφιοι που θα στελεχώσουν τον συνδυασμό του.

“ Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση – Ανταρσία στην ΑΜΘ “
Με μια ανακοίνωση ο θεόδωρος Περεντίδης γνωστοποίησε την υποψηφιότητα του με την “ Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση – Ανταρσία στην ΑΜΘ “ . «Έχουμε ένα ρόλο μέσα και έξω από το περιφερειακό συμβούλιο. Να προστατεύσουμε τις πρώτες κατοικίες των νοικοκυριών, να διασφαλίσουμε ότι δεν θα πέσουν βορά στα αρπακτικά τραπεζικά funds με την πώληση των ‘ κόκκινων δανείων, να παλέψουμε και να επιβάλλουμε να μην πραγματοποιηθεί κανένας πλειστηριασμός κύριας πρώτης λαϊκής κατοικίας και να καταλήξουμε στην απαίτηση για διαγραφή οφειλών προς δήμους και κράτος προκειμένου να μην προχωρήσουν οι κατασχέσεις των ήδη φτωχοποιημένων εισοδημάτων.» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κος Περεντίδης.
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2018: Βραβείο για την Ξάνθη
Ο Δήμος Ξάνθης απέσπασε ένα από τα πέντε βραβεία καλύτερης συμμετοχής, στην κατηγορία μεγάλων πόλεων, ανάμεσα από 62 Δήμους της Ελλάδας που έλαβαν μέρος στην εκστρατεία «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2018» με θέμα Συνδυάζω – Μετακινούμαι. Ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος εξήρε τις επιτυχημένες ενέργειες και δράσεις του τμήματος της Διεύθυνσης Προγραμματισμού του Δήμου Ξάνθης, που ανέλαβε τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος συμμετοχής στην εκστρατεία.
Στη Σαρακηνή ο Αντώνης Γραβάνης
Επίσκεψη στον οικισμό Σαρακηνή πραγματοποίησε ο υποψήφιος Δήμαρχος, με το συνδυασμό «Σύμπραξη Προοπτικής», Αντώνης Γραβάνης, μαζί με υποψηφίους Δημοτικούς Συμβούλους του συνδυασμού. «Αυτός ο «απομακρυσμένος οικισμός» δείχνει απερίφραστα την έλλειψη σχεδιασμού, την εγκατάλειψη, την αμέλεια.» ανέφερε ο κος Γραβάνης και σημείωσε μεταξύ άλλων «Παρατημένα χωριά σημαίνει παρατημένοι άνθρωποι.» για να καταλήξει λέγοντας « Η ευθύνη όλων μας τεράστια. Η ανάγκη για αλλαγή, πιο επιτακτική από ποτέ».
ΤΕΕ
Η Θράκη αύριο – με τη ματιά του Τεχνικού Επιμελητηρίου
Ημερίδα με θέμα: «Η Θράκη αύριο – με τη ματιά του Τεχνικού Επιμελητηρίου» θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 10 Απριλίου στις 10:30, στην αίθουσα «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ» της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης (Δημοκρατίας 1, Κομοτηνή). Την εκδήλωση διοργανώνουν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) σε συνεργασία με το ΤΕΕ-Θράκης .

Υγεία
Εβδομάδα δημόσιας Υγείας
Ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με τα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές καθώς και μέτρα πρόληψης τους θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις δέκα το πρωϊ στο Πνευματικό Κέντρο Ιάσμου, στο πλαίσιο του προγράμματος εβδομάδα δημόσιας Υγείας. Την ίδια ώρα στο 11ο Δημοτικό Σχολείο με σύνθημα “’Ελάτε να γυμναστούμε”  θα υπάρξει γνωριμία με τα αθλήματα – διαδραστικό και βιωματικό πρόγραμμα εκπαίδευσης. Θα παρουσιαστούν διάφορα αθλήματα από το Αθλητικό Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία (ΗΡΟΔΙΚΟΣ), τον Ελληνικό Σύνδεσμο Ιαπωνικών Πολεμικών Τεχνών (ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗ), τον Πολιτιστικό  Αθλητικό  Σύλλογο (ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ) και τον Αθλητικό Γυμναστικό Σύλλογο  TAEKBONTO (ΤΑΪΓΚΕΡΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ).

Ημερίδα από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών και τον Ιατρικό Σύλλογο Ροδόπης

C

Με σύνθημα «Γίνε ο προστάτης του εαυτού σου και των γύρω σου» ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Ν. Ροδόπης σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Ροδόπης διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Ενεργητικό και παθητικό κάπνισμα και καρκίνος του πνεύμονα» την Κυριακή 14 Απριλίου και ώρα 19.00 στο Ίδρυμα Παπανικολάου.

Περιβάλλον
«Χελιδονίσματα» στον Φορέα Διαχείρισης
Για ακόμη μια χρονιά γιορτάστηκαν τα «χελιδονίσματα» από τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας & Θάσου σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία και τη συμμετοχή δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων των νομών Ξάνθης και Καβάλας, για το πρώτο καλωσόρισμα στα χελιδόνια. Ήρθε η άνοιξη και μαζί με αυτήν έρχονται και τα αγαπημένα μας χελιδόνια! Έπειτα από το μεγάλο και δύσκολο ταξίδι τους επιστρέφουν στην Ελλάδα για να φωλιάσουν και να αναπαραχθούν. Για να επιστρέψουν από την Αφρική στην Ελλάδα, διανύουν περίπου 10.000 χλμ. Στη χώρα μας, έχουμε πέντε είδη χελιδονιών το Σταυλοχελίδονο, το Λευκοχελίδονο, το Μιλτοχελίδονο, το Βραχοχελίδονο και το Οχθοχελίδονο, τα οποία διαφέρουν….
Καθάρισαν την παραλία του Προφήτη Ηλία
Μικροί και μεγάλοι, μέλη και φίλοι του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής, ένωσαν τις δυνάμεις τους, συμμετέχοντας στη μεγαλύτερη ταυτόχρονη Πανελλαδική εθελοντική δράση «Let’s do it Greece» και καθάρισαν την παραλία του Προφήτη Ηλία.

 

Πολιτισμός
Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ στην Κομοτηνή
Με σολίστ τους καταξιωμένους κιθαριστές Στέλιο Γκόλγκαρη & Δημήτρη Σβυντρίδη θα εμφανιστεί η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό την διεύθυνση του Μαέστρου Παναγιώτη Διαμαντή, την Παρασκευή 3 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής. Η συναυλία εντάσσεται στις εκδηλώσεις του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης που διοργανώνει 2-5 Μαΐου , η Δημοτική Κοινωνική Επιχείρηση Πολιτισμού – Παιδείας & Αθλητισμού – Δ.Κ.Ε.Π.Π.Α.Κ. Κομοτηνής και αποτελεί πλέον ένα βαλκανικό πολιτιστικό θεσμό με ευρεία απήχηση.

«Αφιέρωμα στον Δημήτρη Σβυντρίδη από το Τρίτο Πρόγραμμα με το Nikea Guitar Ensemble.»

Μεγάλη τιμή για τον καταξιωμένο Θρακιώτη Συνθέτη Δημήτρη Σβυντρίδη, του οποίου μεταξύ άλλων έργα θα ερμηνεύσει το κορυφαίο κιθαριστικό σύνολο της Ελλάδας Nikea Guitar Ensemble, την Δευτέρα 15 Απριλίου, στο Τρίτο Πρόγραμμα. To Κιθαριστικό Σύνολο Νίκαιας, είναι ένα από τα τρία Κιθαριστικά Σύνολα που έχει υιοθετήσει ο Σύλλογος Ελλήνων Κιθαριστών. Αποτελείται από σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη και Σολίστ από την Νίκαια και τις άλλες περιοχές του Πειραιά. Υπεύθυνος Διδασκαλίας και Καλλιτεχνικής Επιμέλειας του Συνόλου, είναι ο καταξιωμένος Κιθαριστής, Αντώνης Μυτακίδης.

Πολιτιστική εκδήλωση από το Κέντρο Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού
Πολιτιστική εκδήλωση διοργανώνει το Κέντρο Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού σήμερα στις 15.00. Θέμα της εκδήλωσης είναι «Στη χώρα των ηρώων και θεών… Η Ελληνική επανάσταση του 1821 στη ρωσική ποίηση». Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στην αίθουσα 231 του Τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών.

Η βουλγαρική εξωτερική πολιτική και το ζήτημα της Θράκης
«Η βουλγαρική εξωτερική πολιτική και το ζήτημα της Θράκης (1878-1919)» είναι το θέμα της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Απριλίου στις 20.00 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης με ομιλήτρια την Νόρα Ναξίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας Δ.Π.Θ.

Η παρέα του Coach the Day στην Κομοτηνή
Η παρέα του Coach the Day και το Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο διοργανώνουν σήμερα στις επτά το απόγευμα στο χώρο του Βιβλιοπωλείου ένα διαφορετικό παιχνίδι … αυτό του μυαλού ! Η Βαλεντίνα Κόρδη θα αναλύσει πως με τη βοήθεια του βιβλίου της με τίτλο «Η Επιτυχία Είναι Παιχνίδι του Μυαλού» από τις εκδόσεις Bookstars, μπορούμε να αλλάξουμε το δικό μας τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς, αλλά και της ομάδας μας, και να πετύχουμε έτσι τους επαγγελματικούς και εταιρικούς μας στόχους.
Μητρόπολη
Στον αύλειο χώρο του Ἱερού Ἐνοριακού Ναού της Ἁγίας Βαρβάρας Κομοτηνής ανεγέρθη από πέρυσι μνημείο των θυμάτων των διωγμών του Θρακικού Ελληνισμού υπό των Βουλγάρων και των Νεοτούρκων κατά τον 20όν αἰώνα. Την Κυριακή 14ην Ἀπριλίου 2019, θα τελεσθεί τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ἱερό Ἐνοριακό Ναό Ἁγίας Βαρβάρας Κομοτηνής κατά τήν ὁποια θα πάρουν μέρος οι προσκληθέντες Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Γρεβενών κ. Δαυΐδ, Σταγών καί Μετεώρων κ. Θεόκλητος, και ὁ Μητροπολίτης κ.κ. Παντελεήμων, μετά θα ακολουθήσει επιμνημόσυνος δέησης μπροστά από το χώρο του μνημείου.

Αστυνομικό δελτίο
Συνελήφθη 32χρονος ημεδαπός, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες
Συνελήφθη σήμερα (8-4-2019) τις πρώτες πρωινές ώρες, σε επαρχιακή οδό της Ροδόπης, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, 32χρονος ημεδαπός, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας τέσσερις (4) μη νόμιμους μετανάστες. Ειδικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 32χρονο, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Δ.Χ.Ε. αυτοκίνητο (ΤΑΞΙ) και να μεταφέρει με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα, τέσσερις (4) μη νόμιμους μετανάστες.

Μηνιαίος απολογισμός στα θέματα Οδικής Ασφάλειας
25 τροχαία δυστυχήματα (έναντι 27 το 2018 σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του μηνός Μαρτίου του 2019, στην εδαφική αρμοδιότητα των νομών Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας. Η δημοσίευση των μηνιαίων στοιχείων συνοδεύεται με στατιστικά – αριθμητικά στοιχεία του αντίστοιχου περσινού μήνα. Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών καταγράφηκαν συνολικά 34 παθόντες (έναντι 33 το 2018). Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν: Οδήγηση σε κατάσταση μέθης . Η απόσπαση προσοχής οδηγού. Η μη τήρηση απόστασης ασφαλείας η παραβίαση προτεραιότητας . παραβίαση σημάνσεων και η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα

6.347 παραβάσεις
Στο πλαίσιο των τροχονομικών δράσεων, τον μήνα Μάρτιο του 2019, βεβαιώθηκαν συνολικά 6.347 παραβάσεις, από τις οποίες οι 1.558 ήταν επικίνδυνες παραβάσεις, ως ακολούθως : 943 για υπερβολική ταχύτητα, 176 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη), 107 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα , 44 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη , 83 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση, 115 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση , 51 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, 14 για αντικανονικό προσπέρασμα , 17 για φθαρμένα ελαστικά , 5 για αντικανονικούς ελιγμούς και 3 για παραβίαση προτεραιότητας .
Κλοπές και διαρρήξεις
Κατά τη διάρκεια του μηνός Μαρτίου του έτους 2019, από τις αστυνομικές υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης συνελήφθησαν συνολικά 1.453 άτομα και ειδικότερα: Τριάντα τέσσερις (34) διακινητές μη νόμιμων μεταναστών. Χίλιοι διακόσιοι (1.200) αλλοδαποί για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα. Δύο (2) άτομα για ληστεία. Ένα (1) άτομο για απόπειρα ληστείας. Δεκαέξι (16) άτομα για κλοπές – διαρρήξεις. Έξι (6) άτομα για απόπειρα κλοπής.

Καιρός
Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7 και στα νότια τοπικά έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Μοιράσου το άρθρο: