Ξεκίνησαν μαζί αυτό τον αγώνα. Στο πλευρό τους βρέθηκαν κι άλλοι. Η γνώση όλων, η ενημέρωση από ειδικούς, η αγάπη για το περιβάλλον και το πάθος τους για τον τόπο τους οδήγησε με σθένος να είναι κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού Ροδόπης Έβρου ενημερώνοντας την τοπική κοινωνία. Ο λόγος για τον Ανέστη Στρατιάδη και την Σούλα Δραγουμάνη . Προχθές μετά την επικήρωση ενός ακόμη ψηφίσματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αν.Μ.θράκης κατά της εξόρυξης είχαν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένοι. Τους ζητήσαμε να σχολιάσουν την απόφαση και μιλώντας στο μικρόφωνο της ΕΡΤ Κομοτηνής τόνισαν.

ο κος Ανέστης Στρατιάδης και η Σούλα Δραγουμάνη

Ανέστης Στρατιάδης: «Είναι μια ιστορική απόφαση και πιστεύω ότι ο καθένας στάθηκε στο ύψος της ευθύνης απέναντι σ’ αυτόν τον τόπο»
«Μου κάνει εντύπωση ότι είναι ομόφωνο το ψήφισμα. Ότι στηρίζει τον αγώνα της Διανομαρχιακής. Ότι αναγνωρίζει όλον αυτόν τον αγώνα που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια για το ζήτημα. Είναι πολύ θετικό ότι έχουμε μια ομόφωνη απόφαση. Πιστεύουμε ότι στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Κεντρική εξουσία που λέει ότι αυτή η περιοχή δεν πρόκειται να επιτρέψει μια τέτοιου είδους καταστροφή να γίνει σ’ αυτόν τον τόπο. Είναι πολύ θετικό και χαιρετίζω την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, καθώς επίσης και τις θέσεις των Περιφερειακών Συμβούλων. Αυτή η απόφαση που πήραν σήμερα είναι μια ιστορική απόφαση και πιστεύω ότι ο καθένας στάθηκε στο ύψος της ευθύνης απέναντι σ’ αυτόν τον τόπο. Πιστεύω ότι και αύριο, αν τυχόν η κυβέρνηση συνεχίσει να επιβουλεύεται την περιοχή μας, να βρεθούν και πιο έμπρακτα ενάντια σ’ αυτές τις αποφάσεις που πιστεύω ότι δεν βοηθούν τον τόπο μας.»

Σούλα Δραγουμάνη: «Αυτοί παίρνουν τα κέρδη κι εμείς παίρνουμε τοξικά απόβλητα.»
«Το θέμα του χρυσού έρχεται και επανέρχεται στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια εδώ και είκοσι χρόνια. Χαιρετίζουμε την ομόφωνη απόφαση που έδωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κλείνοντας την πόρτα στους χρυσοθήρες και συμπληρώνοντας το πάζλ των αποφάσεων που πάρθηκαν από το δήμο Μαρώνειας Σαπών, το δήμο Κομοτηνής και το δήμο Αλεξανδρούπολης. Μας ικανοποίησαν οι απόψεις των Περιφερειακών Συμβούλων. Καταθέσαμε τις απόψεις μας ως διανομαρχιακή λέγοντας ότι πρέπει η ίδια η περιφέρεια να κάνει ένα σχεδιασμό ώστε να μπορέσει να αποτρέψει ουσιαστικά, όχι μονάχα το τυπικό εκδίδοντας ένα ψήφισμα ενάντια στα χρυσωρυχεία, αλλά να θωρακίσει την περιφέρεια μας ενάντια στην επέλαση των χρυσοθήρων.

Στις 5 Ιουνίου εκδικάστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση που έκανε η εταιρεία των Σαπών για 16 μεταλλευτικές γεωτρήσεις στις Σάπες. Δεν έχει βγει απόφαση. Ρωτάμε τον κο Περιφερειάρχη τι θα γίνει αν η απόφαση είναι θετική και έρθουν τα εκσκάφτηκα μηχανήματα να κάνουν τις γεωτρήσεις. Πρέπει εμείς ως περιφέρεια να έχουμε ένα σχέδιο. Να δώσουμε έμφαση σε άλλες δράσεις, να δημιουργήσουμε μια ανάπτυξη. Λίγο στη γεωργία, λίγο στη μελισσοκομία , λίγο εκμεταλλευόμενοι τον πραγματικό πλούτο που έχουμε και να μην έχει ανάγκη τους χρυσοθήρες η περιοχή. Το παράδειγμα των μεταλλευτικών εταιρειών στην Περιφέρεια μας είναι 25 χρόνια, από το 2011 που ξεκίνησε η οικονομική κρίση και ανέβηκε η τιμή του χρυσού οι χρυσοθήρες επανήλθαν. Εμείς είμαστε εδώ και θα είμαστε εδώ. Οι χρυσοθήρες έχουν την επιμονή, τη δύναμη, τα χρήματα και μπορούν και επανέρχονται. Εμείς πρέπει να είμαστε εδώ σθεναροί. Όταν μας βρουν ευάλωτους θα προσπαθήσουν να περάσουν το σχέδιο τους. Το παράδειγμα της Κίρκης είναι χαρακτηριστικό. Το παράτησε ο ιδιοκτήτης και δεκαετίες μετά ερχόμαστε ως τοπική κοινωνία να δώσουμε χρήματα και να διαχειριστούμε τα τοξικά απόβλητα. Η πολιτεία δίνει έξι εκατομμύρια ευρώ για έργα αποκατάστασης. Το ίδιο θα γίνει οποτεδήποτε η κάθε εταιρεία χρυσωρυχείων πτώχευση ή αφήσει μια λίμνη τελμάτων ανεξέλεγκτη. Αυτοί παίρνουν τα κέρδη κι εμείς παίρνουμε τοξικά απόβλητα.»
Φώτο: Ανέστης Στρατιάδης- Σούλα Δραγουμάνη ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολαου

Μοιράσου το άρθρο: