Κομοτηνή: Είκοσι σχολεία της Περιφέρειας αν. Μακεδονίας Θράκης αναζητούν θετικά πρότυπα

Η δράση «Role Models», μια δράση του ΙΚΥ που υλοποιείται στο πλαίσιο του Erasmus, ενώνει σχολεία, εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς σε ένα κοινό στόχο, στην ανακάλυψη θετικών προτύπων. Πρόκειται για μια δράση που υλοποιείται σε τρεις περιοχές στην Ελλάδα: στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στα Γιάννενα και στην Κρήτη. Κυρίως σε περιοχές με υψηλή σχολική διαρροή και με προβλήματα κοινωνικά μαθησιακά.

Κομοτηνή: Είκοσι σχολεία της Περιφέρειας αν. Μακεδονίας Θράκης αναζητούν θετικά πρότυπα
Η καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας,  κα Θάλεια Δραγώνα για μια ακόμη φορά στην Κομοτηνή

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας  κα Θάλεια Δραγώνα στόχος είναι να αναδεικνύονται τα θετικά πρότυπα, που βοηθούν τους μαθητές να ξεπερνούν τις δυσκολίες τους και να κοιτάνε μπροστά. «Η ιδέα μας δεν είναι μια αντιγραφή κάποιου που πετυχαίνει, αλλά να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά στο ποιες είναι οι δυσκολίες που συναντούν οι συνάνθρωποι τους στον κοινωνικό τους χώρο και πώς τις ξεπερνούν και πώς αυτά τα πρόσωπα μπορούν να τα εμπνεύσουν.» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής σημειώνοντας πως στο πλαίσιο της δράσης αυτό που ενδιαφέρει είναι να επιλέξουν τα παιδιά ποιοι τους εμπνέουν. «Δεν είναι κάτι που εμείς από πριν αποφασίζουμε τι μπορεί να τους εμπνεύσει. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά σκέπτονται τη δική τους συνθήκη, τη συνθήκη έξω από αυτά. Δεν είναι καν μόνο ποιοι πετυχαίνουν επαγγελματικά. Είναι και αυτό, αλλά είναι και ποιοι καταφέρνουν να σπρώξουν τον εαυτό τους λίγο πέρα από τα όρια τους και λίγο πέρα από την προδιαγραφή τους.»

Κομοτηνή: Είκοσι σχολεία της Περιφέρειας αν. Μακεδονίας Θράκης αναζητούν θετικά πρότυπα
Ένα ακόμη σεμινάριο με την παρουσία εκπαιδευτικών

Παρακολουθώντας και η ίδια από κοντά την υλοποίηση της δράσης διαπιστώνει πως υπάρχουν παιδιά που διαλέγουν ως θετικό πρότυπο ανθρώπους της καθημερινότητάς τους, για παράδειγμα  μια μητέρα του σχολείου τους, που μπορεί να δουλεύει κι αποφασίζει μετά από χρόνια κάποια στιγμή ότι θέλει να επιστρέψει στο σχολείο και να το τελειώσει. «Αυτό δείχνει», όπως λέει, «ότι αποφασίζει κάποιος να μην μείνει εκεί που τον έταξε η μοίρα.» Πόσο σημαντική είναι γνώση; Ο ίδιος ο εαυτός μας; Το εσωτερικό μας κίνητρο; Πόσο σημαντικό είναι οι άνθρωποι που είναι δίπλα μας να μας εμπνέουν; Οι εκπαιδευτικοί μας; Η οικογένεια, τα πρόσωπα γύρω μας; Απαντήσεις σ’ αυτά τα ερωτήματα δίνει το πρόγραμμα καθώς καταφέρνει να κινητοποιεί τα εσωτερικά και τα εξωτερικά κίνητρα όλων.

Είκοσι σχολεία από όλη την Περιφέρεια αναζητούν και δημιουργούν

Φέτος συμμετέχουν είκοσι σχολεία από όλη την Περιφέρεια. Είναι δημοτικά σχολεία, μειονοτικά και μη, γυμνάσια, επαγγελματικά λύκεια, σχολεία με παιδιά μόνο Ρομα ή μεικτά. «Είναι ενδιαφέρον ότι μαθαίνουν οι μεγάλοι από τους μικρούς και οι μικροί από τους μεγάλους και προσπαθούν στα project που κάνουν είτε να δουλέψει όλο το σχολείο είτε μια μικρή τάξη να δουλέψει με μια μεγάλη τάξη και να φέρουν τους γονείς κοντά» δηλώνει η κα Δραγώνα και προσθέτει πως «Είναι μια διαδικασία που προχώρησε πολύ, το προχώρησαν αρκετά μόνοι τους οι εκπαιδευτικοί. Έχουν τη δική μας στήριξη και στις 16 Μαΐου θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους όλα τα σχολεία, ανοικτά, σε ένα χώρο του Πανεπιστημίου. Θα μπορεί να έρθει οποιοσδήποτε να θαυμάσει τη δουλειά που κάνουν τα παιδιά.»

Προβάλλουν την  χαρά της ζωής 
Μαθητές και δάσκαλοι αξιοποιούν τα Πολυμέσα. Κάνουν video στα πρόσωπα που επιλέγουν ως θετικά πρότυπα, παίρνουν συνεντεύξεις, βγάζουν φωτογραφίες, χρησιμοποιούν το βιβλίο και την Λογοτεχνία για να συνδυάσουν τα πρότυπα. «Εκφράζουν με πολυμεσικό τρόπο τη σχέση τους με το θετικό πρότυπο.» Άλλωστε, όπως επισημαίνει η κα Δραγώνα, τα θετικά πρότυπα δεν επηρεάζουν μόνο τους μικρούς, αλλά και τους μεγάλους καθώς όλοι μας ταυτιζόμαστε με ανθρώπους που θέλουμε να τους μοιάσουμε, που για μας είναι πρότυπο. «Δείξαμε στους εκπαιδευτικούς ένα βίντεο που υπάρχει στο διεθνές υλικό για τα θετικά πρότυπα που αφορά έναν τετραπληγικό δήμαρχο στη Σουηδία , τον Ντεϊβιντ Λέγκα. Είναι καταπληκτικός ο τρόπος που μιλά. Ο δήμαρχος αυτός είναι εξαιρετικά συγκινητικός, μιλά για τις χαρές που νιώθει. Η επιτυχία γι αυτόν μεταφράζεται σε χαρά για τη ζωή. Όλοι έχουμε το δικαίωμα σ’ αυτή τη χαρά της ζωής. Μαθαίνουμε βλέποντας τέτοια παραδείγματα πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δικές μας δυσκολίες.» δηλώνει η κα Δραγώνα επισημαίνοντας με νόημα « Τίποτα δεν χρειάζεται να πάμε μακριά για να το ανακαλύψουμε ένα τετράγωνο πιο κάτω να πάμε τα ανακαλύπτουμε όλα.» Τέλος, δεν παραλείπει να στείλει το δικό της μήνυμα στους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στα δημόσια σχολεία, «Να μην το βάζουν κάτω, να πιστεύουν στον εαυτό τους, να πιστεύουν στη ζωή , στους μαθητές τους και να δίνουν τον εαυτό τους καθημερινά.»
Φώτο: Θάλεια Δραγώνα στιγμιότυπα από το σεμινάριο των εκπαιδευτικών ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος