Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής δημιουργείται για πρώτη φορά φέτος στο Θρακικό Πνευματικό Κέτρο – Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής -Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που μετρά ήδη 56 χρόνια «ζωής»- λειτουργώντας τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών μουσικών οργάνων, όπως κανονάκι, γκάιντα, ποντιακή λύρα, βιολί, κρουστά, αλλά και παραδοσιακού τραγουδιού.

Η διευθύντρια του Θρακικού Ωδείου,  κα Άντζελα Δράκου

«Δίνουμε έμφαση στη διατήρηση της παράδοσης σε καιρούς που πολλοί ψάχνουν να βρουν την ταυτότητά τους, που αναζητούν τη ρίζα τους σε μια εποχή που όλοι, και λόγω κορονοϊού, οι άνθρωποι αποστασιοποιούνται και περιχαρακώνονται», λέει η διευθύντρια του Θρακικού Ωδείου, Άντζελα Δράκου, μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες».

Μαθητές και μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου και του Ωδείου στην πλειοψηφία τους οι διδάσκοντες και οι διδάσκουσες, καλούνται να μυήσουν τα παιδιά στα μονοπάτια της μουσικής παράδοσης. Η Δώρα Καραγκιοζάκη, ο Γιάννης Κουμής, η Ελένη Αποστολίδου, ο Φίλιππος Ευφραιμίδης και η Ελένη Φανιουδάκη, διδάσκοντας κανονάκι, γκάιντα, λύρα, βιολί και κρουστά αντίστοιχα, καλούνται να σηκώσουν το «βάρος», κάνοντας αυτό που αγαπούν, τη διδασκαλία της μουσικής, την οποία και οι ίδιοι υπηρετούν από μικρά παιδιά. «Είναι τακτική του Ωδείου να αξιοποιεί το έμψυχο δυναμικό του Ωδείου, του Μουσικού Σχολείου. Σπουδάζουν και επιστρέφουν στον τόπο τους διδάσκοντας πια οι ίδιοι», δηλώνει η κ. Δράκου.

«Ο Έλληνας εκφράζει τον ψυχισμό του παίζοντας, χορεύοντας και τραγουδώντας παραδοσιακά», σημειώνει η ίδια, και, μιλώντας για τη λειτουργία του Ωδείου, 56 χρόνια από την ίδρυση του, στέκεται στα «σημάδια» του κορονοϊού και της οικονομικής κρίσης. «Από τους 120 μαθητές/τριες πέρυσι περάσαμε στους 80 φέτος. Υπάρχει μια σημαντική πτώση, ωστόσο, συνεχίζουμε την προσπάθειά μας χωρίς υποχωρήσεις κι εκπτώσεις», δηλώνει, υποσχόμενη συναυλίες και παραστάσεις μετά το τέλος της μεγάλης περιπέτειας με την πανδημία του κορονοϊού.

ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: