“Εδώ και χρόνια ασχολούμαι με τα κοινά της πόλης, όχι σε επίπεδο δήμου αλλά σε διαφόρους συλλόγους και συλλογικότητες. Είναι μια πρόκληση να ασχοληθώ με τα κοινά μέσα από την παράταξη «Κοινωνία των Πολιτών»” δηλώνει η κα Ελπινίκη Μπλεκάτση, υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την «Κοινωνία Πολιτών» και σημειώνει « Δέχτηκα με ευχαρίστηση την πρόταση του κου Γκαράνη γιατί αισθάνομαι ότι τώρα βρίσκομαι σε μια περίοδο της ζωής μου που μπορώ να προσφέρω στο δήμο βασιζόμενη στην επαγγελματική μου εμπειρία, 32 χρόνια δικηγόρος, αλλά και στην πορεία μου μέσα από διάφορες εθελοντικές οργανώσεις στην πόλη μας.».

Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής τόνισε πως «Η πόλη γίνεται από τους πολίτες της». Πιστεύει, όπως λέει, ότι μπορεί να γίνει πολύ- πολύ καλύτερη με τις προσπάθειες όλων, με την αλληλεγγύη. «Πιστεύω ότι οι πολίτες μας μπορούν να γίνουν ενεργοί πολίτες, να κάνουμε την αλλαγή μόνοι μας, με την βοήθεια των τοπικών αρχών, αλλά παλεύοντας ο καθένας μόνος του, κάνοντας αλλαγές που μας ξεβολεύουν. Έχουμε μάθει να μιζεριάζουμε, να κάνουμε παράπονα περιμένοντας την αλλαγή από τους άλλους. Να ξεβολευτούμε. Να επιλέγουμε ανθρώπους που έχουν δώσει δείγματα γραφής, που δεν φοβούνται να δουλέψουν, που δεν αρκούνται σε ευχολόγια και μεγάλες εξαγγελίες.»

Σύμφωνα με την κα Μπλεκάτση η Κομοτηνή είναι μια ιδιαίτερη πόλη , πολυπολιτισμική, οι άνθρωποι της ζουν όμορφα κι ευχάριστα μεταξύ τους κι αυτό, όπως λέει, δεν το έχουμε αναδείξει όσο πρέπει. Όσον αφορά στους όρους που η ίδια έβαλε για την συμμετοχή της; «Όρος μόνο στον εαυτό μου, να μπορέσω να είμαι ίδια, η Έλπη που με ξέρουν τόσα χρόνια και που δεν διστάζει να πει την άποψή της ακόμη κι αν χρειαστεί να συγκρουστεί. Όλοι οι υποψήφιοι να δεσμευτούν για μια συλλογική προσπάθεια. Πρέπει να δουλέψουν, να αφήσουν στην άκρη τα μικροκομματικά και να δεσμευτούν όλοι για μια κοινή προσπάθεια για το καλό αυτής της πόλης. Μόνο αν κάνουμε κάτι όλοι μαζί, θα πετύχουμε. Όλα με την συνεργασία και την συλλογικότητα θα πάνε μπροστά.»

Η κα Ελπινίκη Μπλεκάτση, υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την «Κοινωνία Πολιτών»

Σύμφωνα με την κα Μπλεκάτση στις συζητήσεις των ημερών πρέπει να υπάρχουν τα θέματα της ανάπτυξης, του τουρισμού, των τοπικών προϊόντων, της έξυπνης πόλης, όπως συνέβη στα Τρίκαλα. «Πρώτα την αλλαγή την φέρουν οι πολίτες, έχουν ενεργοποιηθεί οι πολίτες γι αυτή την αλλαγή στην πόλη των Τρικάλων.» Σ’ αυτό το σημείο σπεύδει να προσθέσει ότι «χρειαζόμαστε την ομάδα, αλλά και όλους τους πολίτες. Να ενεργοποιηθούμε όλοι. Ο δήμος είναι οι πολίτες μας. Όλοι πρέπει να προστρέξουμε και να δουλέψουμε γι αυτή την πόλη. Πρέπει να αρχίζουμε να ψηφίζουμε όχι γνωστούς και φίλους, αλλά να σκεφτούμε πιο λογικά. Να επικρατήσει η λογική στις επιλογές μας προτάσσοντας την συλλογικότητα και την συνέργεια.»

Στο ερώτημα δε πώς θα γίνει πραγματικότητα η εξωστρέφεια; απαντά «να εκμεταλλευτούμε την ίδια μας την πόλη, να της δώσουμε μια ταυτότητα, θα βοηθήσει σ’ αυτό η ενοποίηση του ιστορικού κέντρου. Να αξιοποιήσουμε περισσότερο το πανεπιστήμιο φέρνοντας συνέδρια. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε και το Μέγαρο γι αυτό το σκοπό. Να συνδέσουμε την πόλη με την επιχειρηματικότητα. Έχουμε μια ήσυχη πόλη στην οποία ζούμε ήρεμα όλα τα χρόνια κι αυτό δεν κάναμε κάτι να το προβάλλουμε σε μια τέτοια ταραγμένη εποχή.»

«Γυρίζοντας» το χρόνο πίσω την ρωτώ τι ήταν αυτό που την είχε εντυπωσιάσει ερχόμενη για πρώτη φορά στην Κομοτηνή από την γενέτειρα της, την Θεσσαλονίκη; «Με είχαν εντυπωσιάσει οι φορεσιές γυναικών της μουσουλμανικής μειονότητας» θυμάται και μιλά για μια Κομοτηνή, που έχει πια αλλάξει πολύ. «Την αγαπώ πάρα πολύ, εδώ μεγάλωσα τα παιδιά μου, εδώ είχα την επαγγελματική μου πορεία. Είναι μια πόλη που βγαίνεις έξω και χαιρετιέσαι με όλους.» Τέλος, σχολιάζοντας την τακτική που έχει επιλέξει για  να πραγματοποιήσει τον προεκλογικό της αγώνα μιλά για πόρτα –πόρτα επισκέψεις σε όλους τους χώρους. Αλλά, και μέσω Face Book, αν και όπως λέει, « τα social media δεν είναι πάντα ο κατάλληλος τρόπος.»
Φώτο:Ή κα Έλπη Μπλεκάτση στο στούντιο της ΕΡΤ Κομοτηνής συνέντευξη,κείμενο, φωτογραφία : Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: