Κομοτηνή: Ελλείψεις φαρμάκων παρουσιάζονται στην αγορά

Ελλείψεις φαρμάκων παρουσιάζονται στην αγορά που αναφέρονται σε χρόνια νοσήματα, όπως φάρμακα για αρτηριακή πίεση, διαβήτη, χοληστερόλη, ακόμη και φάρμακα για τις ψυχασθένειες. « Το πρόβλημα των ελλείψεων είναι ένα πρόβλημα που καλά κρατεί από την αρχή της κρίσης, όχι όμως ότι δεν υπήρχε και  πιο μπροστά» δηλώνει το μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κος Ηλίας Χαλιγιάννης και μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής προσθέτει πως είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο «απλά στην χώρα μας είναι ενισχυμένο σε σημείο που να δημιουργεί προβλήματα ακόμη και στις ζωές των ίδιων των ασθενών.»

Κομοτηνή:   Ελλείψεις φαρμάκων παρουσιάζονται στην αγορά
Ο κος Ηλίας Χαλιγιάννης στο φαρμακείο του στην Κομοτηνή

Όπως λέει ο κος Χαλιγιάννης αν ένας ασθενής δεν πάρει τα φάρμακα για το ζάχαρο του ή  δεν πάρει τα φάρμακα για την πίεση του, απορυθμίζεται και από εκεί και ύστερα ξεκινούν άλλα προβλήματα τα οποία έχουν άμεσο αντίκτυπο στην υγεία του και στην ρύθμιση της αγωγής του. «Σίγουρα το πρόβλημα έχει διογκωθεί τα τελευταία χρόνια. Αυτό οφείλεται κυρίως στις χαμηλές τιμές με τις πολυεθνικές κυρίως να μην  τροφοδοτούν πλέον την ελληνική αγορά. Μην ξεχνάτε ότι και την Φαρμακοβιομηχανία την ορίζει το κέρδος, παρόλο που το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό, αλλά ωστόσο έχει μια αξία που δεν μπορούμε να το αμφισβητήσουμε. Επειδή οι τιμές των φαρμάκων έχουν κατακρημνιστεί σε σημείο που να είναι κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης, έχουν γίνει κάποιες ρυθμίσεις, με τις οποίες οι τιμές ορίζονται στις χαμηλότερες τις Ευρωζώνης πλέον , τα φάρμακα στην χώρα μας δεν βρίσκονται σε μια συμφέρουσα τιμή για τις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες. Το πρόβλημα της υπο-τροφοδότησης λοιπόν υπάρχει.»

Σύμφωνα με τον κο Χαλιγιάννη υπάρχει και το πρόβλημα των εξαγωγών οι οποίες υφίστανται με τις ευλογίες του Νόμου. «Αυτά τα φάρμακα τα οποία εισάγονται με μειωμένες ποσότητες στη χώρα μας, εξάγονται στο εξωτερικό με σκοπό την συμφέρουσα τιμή στην οποία αγοράζουν άλλες χώρες της Ευρώπης, κυρίως οι Βόρειες χώρες με αποτέλεσμα το πρόβλημα να επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο. Έχουμε από την μια τη χαμηλή τροφοδότηση της αγοράς και από την άλλη έχουμε την εξαγωγή των φαρμάκων ξανά πίσω στο εξωτερικό. Καταλαβαίνετε ότι το πρόβλημα γίνεται πλέον μη διαχειρίσιμο.»

Εξαφανισμένα τα αγχολυτικά σκευάσματα

Ο Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) μετά από πολύ καιρό κάνει κάποιες φιλότιμες ενέργειες οι οποίες, όμως, δεν είναι ικανές να σταματήσουν το πρόβλημα. «Αυτή τη στιγμή έχουμε πρόβλημα με κάποια αγχολυτικά σκευάσματα ευρέως γνωστά τα οποία έχουν εξαφανιστεί από την ελληνική αγορά με αποτέλεσμα ο ασθενής να ψάχνει από φαρμακείο σε φαρμακείο και να μην μπορεί να τα βρει.» Πρόκειται για συνταγογραφούμενα φάρμακα υπό αυστηρή επιτήρηση. Με τον κο Χαλιγιάννη να τονίζει ότι το πρόβλημα θα συνεχιστεί. «Έχουμε προβλήματα ελλείψεων σε όλο το φάσμα των ασθενών . Κάθε καινούργια μέρα σημειώνονται πολλές περισσότερες ελλείψεις, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε πλέον να γνωρίζουμε ποια φάρμακα λείπουν από την Ελληνική αγορά, παρά μόνο όσα βλέπουμε στην καθημερινότητα μας.»

Όπως τονίζει θα πρέπει να υπάρξουν ενέργειες οι οποίες θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στη ρίζα του, για παράδειγμα μια επίβλεψη από τον ΕΟΦ, η οποία θα διαπιστώνει ποια φάρμακα λείπουν ώστε να απαγορεύσει τις εξαγωγές. Ακόμη και εκεί όμως σημειώνονται αντιστάσεις , καθώς υποστηρίζεται ότι η εξαγωγικής δραστηριότητα δίνει μπόνους στην ανάπτυξη. «Μπορεί να δίνει μπόνους στην ανάπτυξη, αλλά η υγεία υποβαθμίζεται και βρίσκεται διαρκώς σε κίνδυνο» δηλώνει ο κος Χαλιγιάννης και σημειώνει ότι οι ενέργειες του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου είναι να επιβλέπει την κατάσταση, να πιέζει διαρκώς, ώστε να περιχαρακωθεί ο χώρος των εξαγωγών. «Θα πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος το πρόβλημα γιατί είναι ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας. Στην τελική την πληρώνει ο ασθενής και μετά ο φαρμακοποιός γιατί βιώνουμε συνεχώς τα παράπονα των ασθενών στο δεν υπάρχουν φάρμακα κι εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα απολύτως. Τα φαρμακεία αντιμετωπίζουν ένα πάγιο πρόβλημα όλα αυτά τα χρόνια των ελλείψεων πολύ μεγαλύτερο σήμερα από ότι παλιά» υποστηρίζει ο κος Χαλιγιάννης. Και στο ερώτημα τέλος, αν υπάρχουν συμπολίτες μας που αναγκάζονται να αναζητήσουν τα φάρμακά τους στις αγορές των γειτονικών χωρών; απαντά «Μου έχουν τύχει τέτοιες περιπτώσεις, ωστόσο, δεν είναι πάρα πολλές.»

Φώτο: Ο κος Ηλίας Χαλιγιάννης, μέλος του ΔΣ του Πανελληνιού Συλλόγου Φαρμακοποιών ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος