Ο ήλιος ξεπρόβαλε νωρίς στη Νέα Βύσσα του Βορείου Έβρου. Το χιονόνερο της προηγούμενης νύχτας, το τσουχτερό κρύο και η υγρασία, που δύσκολα την αντέχει ο επισκέπτης έδιναν τη θέση τους σε κάτι καινούργιο. Ένας χειμωνιάτικος υπέροχος ήλιος ζέσταινε τις πρώτες κινήσεις των κατοίκων. Μέσα στο καφενείο του, από νωρίς, ο κύριος Δημήτρης Καζαντζής είχε ανάψει την ξυλόσομπά του. Οι σπίθες της, μα περισσότερο οι κουβέντες των θαμώνων, συγχωριανοί και φίλοι χρόνια, ξετύλιγαν μια ακόμη ιστορία. Αυτό κάνουν μισό αιώνα τώρα. Με χρόνια δύσκολα, αλλά και ευτυχισμένες στιγμές, με πολύ δουλειά, αλλά και ξεκούραση τώρα, στα χρόνια της συνταξιοδότησης.

Την Τρίτη το πρωί, μια καινούργια ιστορία προστέθηκε στις ήδη γνωστές. Μια έκπληξη τον περίμενε όταν πήγε να ανοίξει το κατάστημα του και να υποδεχτεί τους πελάτες του. Ένα απλό σημείωμα, ένα μεγάλο ευχαριστώ από έναν άγνωστο μετανάστη που προσπάθησε, παρέα με άλλους, όπως ο ίδιος έγραψε, να ζεσταθεί τη νύχτα της Δευτέρας καίγοντας τα ξύλα του καφετζή. «Χθες το βράδυ μια ομάδα ανθρώπων ήρθαμε από την Τουρκία» του έγραψε στα Αγγλικά στο σημείωμα που του άφησε και του εξηγούσε «εξ αιτίας του κρύου έπρεπε να ανάψουμε φωτιά και χρησιμοποιήσαμε τα ξύλα σας. Παρακαλώ δεχθείτε αυτά τα χρήματα». 50 χρόνια καφετζής ο κύριος Καζαντζής γνώρισε ανθρώπους κι ανθρώπους στη ζωή του κι όμως ένας νυχτερινός επισκέπτης,ένας ξένος «μίλησε» στην καρδιά του . «Ακούγαμε κι ακούγαμε για τους ξένους χρόνια, «είναι απολίτιστοι», «είναι κατώτεροι», «είναι επικίνδυνοι» κι όμως αυτός που έγραψε το σημείωμα είναι πολιτισμένος, είναι ανώτερος, είναι άνθρωπος» δήλωσε ο 72χρονος καφετζής αιφνιδιασμένος από τον νυχτερινό του επισκέπτη.

Ο κύριος Αθηνόδωρος Τσουκνίδης.

Χωριό προσφύγων η Νέα Βύσσα. Ήταν το 22 όταν ξεριζωμένοι το έστησαν από την αρχή βρίσκοντας μια καινούργια πατρίδα. Τα εγγόνια εκείνων των προσφύγων βλέπουν σήμερα μετανάστες από άλλες χώρες να φθάνουν στο χωριό τους. Ποτέ δεν έκλεισαν πόρτες, ποτέ δεν φοβήθηκαν. Άπλωσαν το χέρι τους και στάθηκαν πλάι τους κάθε φορά που χρειαζόταν. Έδωσαν ψωμί, ρούχα, κέρασαν καφέ και τους ευχήθηκαν να πάνε στο καλό.

«Άλλοτε οδηγούμενοι από λαθροδιακινητές κι άλλοτε μόνοι τους προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα.» λένε γνωρίζοντας κι ίδιοι πολλές ιστορίες με τραγική κατάληξη. «Βγάζουν τα ρούχα τους, τα δένουν στο κεφάλι και κολυμπούν γυμνοί στα νερά του Έβρου για να περάσουν στην δική μας πλευρά. Μετά, αν δεν τους πιάσουν οι συνοριοφύλακες, ντύνονται κι έρχονται στο χωριό κι από εκεί στην Αθήνα για δουλειά. Έτσι μας λένε. Τώρα, πόσοι καταφέρνουν να φτάσουν…» δηλώνει ο κύριος Αθηνόδωρος Τσουκνίδης. Τόσο ο ίδιος, όσο και οι συγχωριανοί του συναντούν σχεδόν καθημερινά μετανάστες άνδρες -γυναίκες -μικρά παιδιά. Όλοι τους «κυνηγοί» του ονείρου για μια καλύτερη ζωή. Οι ιστορίες τους συζητιούνται στο καφενείο του χωριού, μαζί κι αυτή του άγνωστου νυχτερινού επισκέπτη. Κι από χέρι σε χέρι περνά το σημείωμα του.

Το δικό του «ευχαριστώ» δεν θα το ξεχάσει κανείς. «Δεν γίνεται κάθε μέρα κάτι τέτοιο» δηλώνει ο ακούραστος καφετζής, που εξεπλάγην τόσο που όποιος έρχεται στο καφενείο του δείχνει με καμάρι το μικρό σακουλάκι με το σημείωμα του μετανάστη και τα δέκα ευρώ, το αντίτιμο των ξύλων που έκαψε. «Θα το κορνιζώσω και θα το βάλω στον τοίχο του καφενείου να το βλέπουν όλοι» λέει ξανά κι επιστρέφει στους πελάτες τους. Καλοί, όπως λέει, οι φίλοι στο FB,όπου «δραστηριοποιείται» έντονα, αλλά αυτοί που έρχονται στο καφενείο του ακόμη καλύτεροι…
Φώτο:Νέα Βύσσα, το καφενείο και ο κος Δημήτρης Καζαντζής που έγινε viral με το σημείωμα του μετανάστη ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: