Πρόεδρος Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος ορίζεται  βουλευτής Ροδόπης και Επίκουρος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ο κος Ευριπίδης Στυλιανίδης μετά από πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη .

Ε. Στυλιανίδης: «Ευχαριστώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί αποτελεί μια αναγνώριση της μέχρι τώρα διαδρομής μου»
«Αναμφισβήτητα είναι μια τιμητική πρόταση του Πρωθυπουργού στο πρόσωπό μου» δηλώνει ο ίδιος μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής εξηγώντας πως του δίνει την δυνατότητα να αναλάβει όλη αυτή την ευθύνη, μια θέση υψηλού κύρους, που αποτελεί ξεχωριστή τιμή για τον ίδιο. « Είναι μια ευκαιρία να συνδυάσω την επιστημονική γνώση που συσσώρευσα μέχρι τώρα από την ακαδημαϊκή μου διαδρομή με τις σπουδές μου στο εξωτερικό, αλλά και με την εμπειρία που μάζεψα συμμετέχοντας σε άλλες αναθεωρητικές επιτροπές, στη συνέλευση για το μέλλον της Ευρώπης που αποπειράθηκε το 2003 να εκπονήσει το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Παράλληλα, αυτή η ακαδημαϊκή εμπειρία και γνώση συνδυασμένη με την πολιτική εμπειρία εφαρμοσμένης πολιτικής πιστεύω ότι θα με διευκολύνει για να πετύχουμε ένα καλό αποτέλεσμα.» δηλώνει προσθέτοντας «Ευχαριστώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη γι αυτό γιατί αποτελεί μια αναγνώριση της μέχρι τώρα διαδρομής μου».
Η αρχή το ’74 με τον Κωνσταντίνο Τσάτσο

Ο κος Στυλιανίδης με τον κο Μορφακίδη στην Κομοτηνή

Όπως τονίζει ο Θρακιώτης πολιτικός η παράδοση αυτής της θέσης είναι μεγάλη. «Ο πρώτος πρόεδρος το ‘ 74 ήταν ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο μετέπειτα πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το 1986 συντόνιζε τις διεργασίες ο Γιάννης Αλευράς, το 2001 ο Απόστολος Κακλαμάνης , με εισηγητή τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Γίνεται αναμόρφωση του πολιτεύματος, είναι η κορυφαία επιτροπή της Βουλής. Λειτουργεί κάθε δέκα χρόνια, εφόσον έχουμε διαδικασία αναθεώρησης. Οι αναθεωρήσεις είναι πολύ περιορισμένες» προσθέτει και επισημαίνει ότι στην 3η Ελληνική Δημοκρατία, που τώρα βιώνουμε είχαμε το Σύνταγμα του ‘ 74. Αναθεώρηση του 1986 για τις αρμοδιότητες του προέδρου της Δημοκρατίας, το 2001 στην οποία συμμετείχε ως το νεότερο μέλος, «φρέσκος συνταγματολόγος τότε» , όπως χαρακτηριστικά θυμάται και ξαναείχαμε το 2006 -7. «Εγώ ήμουν την περίοδο εκείνη στην Κυβέρνηση, αλλά παρακολουθούσα από προσωπικό ενδιαφέρον τα ζητήματα και μάλιστα ήμουν και στην διαπραγμάτευση τότε με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τον Γιώργο Παπανδρέου για το άρθρο 16 , κάτι που δεν τελεσφόρησε γιατί τότε υπήρχαν αντιδράσεις και μέσα στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ.»

Δουλεύοντας για ένα καινούργιο Σύνταγμα
Σύμφωνα με τον κο Στυλιανίδη η καινούργια αναθεώρηση πιάνει ζητήματα αιχμής, όχι, όμως, για όλα όσα θα ήθελαν. «Η προηγούμενη Βουλή ήταν η προ-αναθεωρητική Βουλή , η Βουλή που αποφάσιζε ποια άρθρα θα πρέπει να αναθεωρηθούν εκεί δυστυχώς μια γκάμα άρθρων που εισηγήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έγιναν δεκτά παρότι η πρόταση του ήταν ανοικτή να βάλουμε όλα τα άρθρα που θα αποφασίσουμε και να αποφασίσει η επόμενη Βουλή ποια από αυτά θα αλλάξει. Υπήρχε μια ομάδα άρθρων που εγκρίθηκαν με 180 ψήφους με κορυφαίο εξ αυτών αυτό που προσδιορίζει τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και η δεύτερη κατηγορία τα άρθρα που πήραν στη Βουλή 151 ψήφους. Αυτά που ψηφίστηκαν με 180 ψήφους τώρα για να εγκριθεί με το περιεχόμενο που θα τους δώσει η παρούσα πλειοψηφία χρειάζονται 151 ψήφους, ενώ αυτά που ψηφίστηκαν τότε με 151 ψήφους απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αποσπάσουν 180 ψήφους από το σώμα.» Όπως τονίζει ο κος Στυλιανίδης η διαδικασία αυτή εκτιμά πως ως συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή θα ξεκινήσει αρχές Σεπτεμβρίου. Δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από τρεις – τέσσερις μήνες, όπως λέει, καθώς πρέπει στην πρώτη Σύνοδο να έχει ολοκληρωθεί και αφού ολοκληρωθεί θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα, «όπου θα γίνει ευρεία συζήτηση και τοποθέτηση στα θέματα με την ψήφιση για να αποκτήσει η χώρα ένα καινούργιο Σύνταγμα».
Φώτο: Ευριπίδης Στυλιανίδης συνέντευξη-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: