Κομοτηνή: Ένα νηπιαγωγείο που αλλάζει τον κόσμο των Αμαράντων

Κομοτηνή: Ένα νηπιαγωγείο που αλλάζει τον κόσμο των ΑμαράντωνΣτο νηπιαγωγείο των Αμαράντων από τις 10 Σεπτεμβρίου του 2019 η κα Χρυσάνθη Μπαξεβάνη κι όμως έχει καταφέρει να την αγαπήσει ένα ολόκληρο χωριό. «Δεν σας κρύβω πως όταν πρωτοήρθα αυτό που συνάντησα δεν ήταν αυτό που θα ονειρευόμουν κι εγώ και ο καθένας μας για ένα σχολείο» δηλώνει με ειλικρίνεια και σημειώνει πως από εκείνη την ημέρα και μετά οραματίστηκε κάποια πράγματα και είπε: «Δεν μπορεί, αυτά θα αλλάξουν».

Κομοτηνή: Ένα νηπιαγωγείο που αλλάζει τον κόσμο των Αμαράντων
Σουλτάνα Τσιγκίδου,Ντίνος Χαριτόπουλος και Χρυσάνθη Μπαξεβάνη

«Κάποιοι μου είπαν «δεν θα προλάβεις έχεις μόνο εννέα μήνες». Εμείς προλάβαμε και τα κάναμε σε τρεις. Μπορεί η ιδέα να ήταν δική μου αλλά από πίσω μου έχω 14 ζευγάρια γονιών , 14 υπέροχα παιδιά, 28 γονείς, γείτονες, την τοπική κοινωνία. Για να γίνουν κάποια πράγματα, επειδή χρειάστηκαν χρήματα και στους καιρούς που διανύουμε είναι λίγο δύσκολο να τα παρέχει η σχολική μου επιτροπή, σκέφτηκα να κάνω αυτό που έλεγε η γιαγιά μου κάποτε: «αν έχεις καλό γείτονα, είναι καλύτερος από τον καλό συγγενή», οπότε κάθε πρωϊ ερχόμουν κι έβλεπα τη ΒΙΠΕ και είπα «αυτοί είναι οι γείτονες μου, ας χτυπήσω πόρτα», χτύπησα πόρτες, αυτές που ήταν κλειστές είχαν τους λόγους τους, χτύπησα και πόρτες που μου άνοιξαν: Ποτοποιία Θράκης, Ούζο 7, Max Γιασεμίν Γιακούπ, ένα από τα email πήγε στο Εμπορικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης , το Παράρτημα του Εργοστασίου είναι εδώ, η έδρα του στη Θεσσαλονίκη, η κα Τάνια Ζιάκα το προώθησε στο Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης κι Αρωγής του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και μας βοήθησαν και αυτοί.»

Κομοτηνή: Ένα νηπιαγωγείο που αλλάζει τον κόσμο των ΑμαράντωνΜε την στήριξή τους αγοράστηκε παιδαγωγικό υλικό, παιχνίδια αυλής, παιχνίδια εσωτερικού χώρου, έπιπλα βασικά για τη λειτουργία του σχολείου. Αλλά και κουρτινόξυλα, ντουλάπες, χαλιά.Παιδιά από 4 έως 6 χρόνων, παιδιά από τα Αμάραντα, τον Φύλακα και τον Βάκο. 14 νήπια και προ νήπια. «Εξαιρετικά παιδιά», όπως λέει η δασκάλα τους, έχουν το δικό τους «καταφύγιο» και μάλιστα συχνά, τα σαββατοκύριακα, μέχρι που κλαίνε για να πείσουν τους γονείς τους να τα πάνε.

Κομοτηνή: Ένα νηπιαγωγείο που αλλάζει τον κόσμο των Αμαράντων« Ευελπιστώ να αυξηθεί ο αριθμός τους. Η κρίση έχει αγγίξει τις οικογένειες και έτσι κάνουν ένα με δύο παιδιά το πολύ. Είναι καθημερινά στο σχολείο. Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένοι από τους ανθρώπους που συνάντησα σ΄αυτό το χωριό.» δηλώνει η εμπνευσμένη νηπιαγωγός η κα Χρυσάνθη Μπαξεβάνη.

Κομοτηνή: Ένα νηπιαγωγείο που αλλάζει τον κόσμο των ΑμαράντωνΠερήφανη κοιτά το αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής και η κα Σουλτάνα Τσιγκίδου, συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου, για όλα τα νηπιαγωγεία του Νομού Ροδόπης και του Νομού Ξάνθης. «Για το Νηπιαγωγείο των Αμαράντων αξίζουν ευχαριστίες στους χορηγούς για την αγορά παιχνιδιών , υλικών, για τη δημιουργία κατάλληλων χώρων. Ήταν ένα νηπιαγωγείο από το οποίο έλειπαν πολλά. Αλλά τώρα όλα άλλαξαν. Δημιουργήθηκε ένας πάρα πολύ ωραίος χώρος,μέχρι πριν λίγο χρησιμοποιούνταν μόνο μια τάξη η άλλη ήταν σαν αποθήκη. Όπως και το γραφείο. Έγινε μια προσπάθεια από την νηπιαγωγό από τον Σεπτέμβριο μέχρι τώρα, αξιοποίησε και την άλλη τάξη, την έκανε ένα χώρο ψυχοκίνησης η Χρυσάνθη Μπαξεβάνη και το πιο σημαντικό είναι ότι ενεργοποιήθηκαν οι γονείς από τα γειτονικά χωριά των Αμαράντων, στήριξαν τη νηπιαγωγό, δούλεψαν Σαββατοκύριακα, καθάρισαν το σχολείο, έφτιαξαν πράγματα, χειροποίητα δώρα για τους χορηγούς, ήρθαν πολύ κοντά στο σχολείο και το σχολείο έγινε δικό τους» δηλώνει μην κρύβοντας τη χαρά της. Παράλληλα σπεύδει να προτρέψει οι γονείς να βοηθούν, να συνεργάζονται με τους νηπιαγωγούς. «Αυτό ζητούμε, συνεργασία, φαίνεται άλλωστε από το αποτέλεσμα. Τώρα το νηπιαγωγείο είναι ένας χώρος που προσφέρεται για παιδαγωγική μάθηση.»

Κομοτηνή: Ένα νηπιαγωγείο που αλλάζει τον κόσμο των Αμαράντων
Η κα Τάνια Ζιάκα

Κοντά στην Χριστουγεννιάτικη Γιορτή βρέθηκε και η κα Τάνια Ζιάκα από το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης που έχουν δημιουργήσει οι Φορείς της Θεσσαλονίκης, το Εμπορικό Επιμελητήριο, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο. «Ήρθα εδώ για να δώσω από κοντά τα συγχαρητήρια σ’αυτή την αξιέπαινη νηπιαγωγό που έχει κάνει τόσο μεγάλη προσπάθεια, με τόσο μεγάλη αγάπη και ζήλο και ήρθα να δώσω τα συγχαρητήρια από κοντά και να τη γνωρίσω» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής σημειώνοντας πως είναι συχνές τέτοιες οχλήσεις. «Πρώτη φορά στη Θράκη, είναι αναζωογονητικός ο αέρας της» σπεύδει να δηλώσει εντυπωσιασμένη από τη ζεστασιά των κατοίκων.

«Σε έναν πάρα πολύ μεγάλο δήμο με τόσες ανάγκες και προβλήματα μόνον οι συνεργασίες μπορούν να φέρουν αποτελέσματα και το είδαμε αυτό και στις Εορταστικές Εκδηλώσεις του Δήμου, στις οποίες συμμετέχουν όλοι οι φορείς» δήλωσε ο δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών , ο κος Ντίνος Χαριτόπουλος παρόν και ο ίδιος στην γιορτούλα των 14 μαθητών και μαθητριών του νηπιαγωγείου. « Οι γονείς εδώ με τη στήριξη και τη δική μας, με υλικά και μέσα κατάφεραν πάρα πολλά με τη βοήθεια της Διευθύνσεως και των Εκπαιδευτικών. Όταν η προσπάθεια γίνεται συλλογικά, οργανωμένα φέρνει πολύ καλά αποτελέσματα. Δήμος , εκπαιδευτικοί και γονείς συνεργάστηκαν.»

Σε ερώτηση δε πώς θα μπορούσαν να ζωντανέψουν ξανά τα χωριά της Ροδόπης; Ο κος Χαριτόπουλος υπενθυμίζει πως εκείνος είναι ο πρώτος διδάξας και εξηγεί: «Μείναμε στις Σάππες δεν είμαστε ούτε μεταφερόμενοι, ούτε τουρίστες. Ζούμε τα προβλήματα. Είναι υποχρέωση μας να στηρίξουμε τα νέα ζευγάρια.» Όπως λέει ο κος Χαριτόπουλος, τα Αμάραντα είναι ένα από μεγαλύτερα και ζωντανά χωριά του δήμου, η Αρίσβη, η Ξυλαγανή , το Αρσάκειο, οι Προσκυνητές, η Μαρώνεια, η Βέννα είναι μεγάλοι οικισμοί. «Πρέπει να στηριχτούν ποικιλοτρόπως. Το νηπιαγωγείο είναι ένα φωτεινό παράδειγμα.»

Κομοτηνή: Ένα νηπιαγωγείο που αλλάζει τον κόσμο των Αμαράντων
Ο κος Χαλούλ Οκάν με συγχωριανούς του που εργάστηκαν για την ανακαίνιση του σχολείου

Όση ώρα οι μητέρες των παιδιών κουβαλούσαν τις πιατέλες με τα γλυκά και τα δώρα, όλα δικές τους δημιουργίες, για τον μπουφέ της γιορτής ο κος Χαλούλ Οκάν, μέλος της Σχολικής Επιτροπής με τους υπόλοιπους πατέρες δήλωναν χαρούμενοι κι ευτυχισμένοι που προσέφεραν σαν γονείς. Πολλές εργασίες πέρασαν από τα χέρια τους και το αποτέλεσμα των προσπαθειών τους είναι εντυπωσιακό. «Ήταν ωραία. Μας θύμισε τα παιδικά μας χρόνια. Αυτό που μας έλειπε το φτιάξαμε τώρα στα παιδιά μας. Είναι πολύ χαρούμενοι και θέλουν να έρχονται σχολείο ακόμη και τα Σαββατοκύριακα.» δηλώνει ο Χαλούλ Οκάν.

Κομοτηνή: Ένα νηπιαγωγείο που αλλάζει τον κόσμο των ΑμαράντωνΑφήσαμε το νηπιαγωγείο πίσω μας με μια αίσθηση ευτυχίας και ικανοποίησης να μας συνοδεύει γι αυτή την αναπληρώτρια νηπιαγωγό, για τα παιδιά και τους γονείς, για όλους όσοι βοήθησαν αντιλαμβανόμενοι ότι και οι μικρές αλλαγές, αλλάζουν τον κόσμο, τον κόσμο μας…
Φώτο:Στιγμιότυπα από τη γιορτή ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες-video: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος