Ο Χρήστος μόλις μας είδε έτρεξε να ανοίξει πρώτος την πόρτα. Πολύ γρήγορα διαπιστώσαμε ότι εκείνος θα ήταν και ο «ξεναγός» μας στο χώρο. Στην μεγάλη αυλή του Ειδικού Επαγγελματικού Εργαστηρίου Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Κομοτηνής, που εδρεύει στους Υφαντές, ξεχώριζε ένας αγαπημένος από ό,τι φάνηκε σε εκείνους χώρος, το θερμοκήπιο τους. Εκεί ήταν και τα υπόλοιπα παιδιά της ομάδας.

Μαζί τους ο Δεληγιάννης Ιωάννης Τεχνολόγος Γεωπόνος στο σχολείο, ειδικευμένος στην ειδική αγωγή. « Ένα από τα κυριότερα εργαστήρια του σχολείου είναι το εργαστήρι γεωπονίας, διατροφής και περιβάλλοντος , όπου με τομέα την κηπουρική διδάσκουμε την γνωριμία με τα καλλωπιστικά φυτά, τα χειμερινά και ανοιξιάτικα λαχανικά. Κύριο μέλημά μας γίνεται η παραγωγή των φυτών από σπόρο. Ξεκινάνε από το αρχικό τους στάδιο , μέχρι την τελειωτική τους ανάπτυξη, το φυτό» δήλωσε δείχνοντας με καμάρι το αποτέλεσμα των προσπαθειών των μαθητών του. «Έχουμε καλλιεργήσει και φυτεύσει ανθοκομικά είδη και κηπευτικά, ξεκινήσαμε με τα ανοιξιάτικα , κάναμε και το δικό μας bazaar και πήγαμε πάρα πολύ καλά.»

Η κα Χριστίνα Πολίτη, διευθύντρια του Ειδικού Επαγγελματικού Εργαστηρίου Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Κομοτηνής

Εκεί και η κα Παρασκευή Τουραντώνη, γεωπόνος εργάζεται στην ειδική αγωγή από το 2008. «Οι μαθητές του εργαστηρίου Γεωπονίας Τροφίμων και Περιβάλλοντος προσπαθούν μέσα στα πλαίσια του Εργαστηρίου να αναπτύξουν κοινωνικές δραστηριότητες, αλλά και όλες εκείνες που θα τους βοηθήσουν να ανταπεξέλθουν στις ιδιαιτερότητες και στις ανάγκες της καθημερινής τους ζωής» δήλωσε η κα Τουραντώνη σημειώνοντας πως φροντίζουν ώστε να επιτυγχάνεται η συνεργασία σε ομάδες, η αλληλεπίδραση μεταξύ τους και με τον εκπαιδευτικό. Η χρονική αλληλουχία μάλιστα και η διάρκεια των μαθημάτων είναι τέτοια, ώστε να καλύπτεται το γνωστικό αντικείμενο, αλλά και οι κοινωνικές δεξιότητες.

36 μαθητές και μαθήτριες αποκτούν προ -επαγγελματικές δεξιότητες
«Είμαστε ένα εργαστήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με 36 μαθητές. Καλύπτουμε το φάσμα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για άτομα με ειδικές ανάγκες όχι μόνο από το δήμο Κομοτηνής, αλλά από όλο το Νομό.» δηλώνει η κα Χριστίνα Πολίτη, διευθύντρια του Ειδικού Επαγγελματικού Εργαστηρίου Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Κομοτηνής που εδρεύει στους Υφαντές . «Στο σχολείο μας γίνονται τα κλασσικά μαθήματα ενός Γυμνασίου. Μαθηματικά γλώσσα, αλλά έχουμε και δύο εργαστήρια, το Εργαστήριο Γεωπονίας και το Εργαστήριο Αυτόνομης Διαβίωσης, όπου μέσα από αυτά τα εργαστήρια τα παιδιά αποκτούν προ -επαγγελματικές δεξιότητες για να μπορέσουν να ενταχθούν επαγγελματικά κατά τη διάρκεια της ζωής τους σε κάποια εργασία.» δηλώνει η κα Πολίτη και σημειώνει ότι το κύριο πρόβλημα του σχολείου είναι το κτιριακό, υπάρχει στενότητα χώρου, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί να στοιβάζονται μέσα σε αίθουσες ,ανά δύο ενώ θα έπρεπε κάθε εκπαιδευτικός να έχει τη δική του αίθουσα. Αλλά και το θέμα συντήρησης και ανακαίνισης του κτιρίου το οποίο γίνεται με πολύ δύσκολους ρυθμούς κι αυτό δυσκολεύει ακόμη πιο πολύ την εκπαιδευτική διαδικασία.

«Θα πρέπει όλοι να έχουμε ίσες ευκαιρίες»
«Θα πρέπει όλοι να έχουμε ίσες ευκαιρίες και στη ζωή μας και στην επαγγελματικής μας ένταξη και σκοπός του σχολείου, εκτός από το γνωστικό κομμάτι, είναι και το συναισθηματικό , ώστε να μπορέσουν τα παιδιά να ενσωματωθούν μέσα στην κοινωνία ισότιμα, όπως και οι υπόλοιποι πολίτες.» καταλήγει η κα Πολίτη και ο Χρήστος είναι έτοιμος και πρόθυμος για μια ακόμη φορά να μας συνοδεύσει. Αυτή τη φορά προς την έξοδο έχοντας, τόσο εκείνος όσο και τα υπόλοιπα παιδιά, κερδίσει επάξια μια θέση στην καρδιά μας.
Φώτο: Στιγμιότυπα από το μουσικό σχολείο ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: