Κομοτηνή: Προς την νέα του “κατοικία” το Μουσείο Καραθεοδωρή

«Γραφικό, αλλά ιστορικό» χαρακτηρίζει το νυν μουσείο Καραθεοδωρή ο πρόεδρος του Συνδέσμου  «Φίλων και Μουσείο Καραθεοδωρή»,  ο γνωστός μαθηματικός κ. Αθανάσιος Λιπορδέζης και παράλληλα προσθέτει πως «είναι το μοναδικό στον κόσμο!»

Κομοτηνή: Προς την νέα του “κατοικία” το Μουσείο Καραθεοδωρή
Αθανάσιος Λιπορδέζης αποκαλύπτει πως όλος αυτός ο μουσειακός χώρος ετοιμάζεται να «μετακομίσει».

Ο Αθανάσιος Λιπορδέζης αποκαλύπτει πως όλος αυτός ο μουσειακός χώρος ετοιμάζεται να “«μετακομίσει» στο θρόνο που του αξίζει, στο περιβάλλον που δικαιούται, στο Νεοκλασικό αυτό κτίριο της Τσανακλείου Σχολής” όπως λέει. «Εκεί, ο Καραθεοδωρή θα καθίσει στο «Θρόνο» του και έχουμε πάρα πολύ μεγάλα σχέδια για να το αναδείξουμε στο βαθμό που δικαιούται κι αξίζει ένας τεράστιος Καραθεοδωρή, που κι εμείς που ασχολούμαστε εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια ακόμη δεν έχουμε αντιληφθεί το μέγεθός του» δηλώνει ο κος Λιπορδέζης.

Ταξίδι στο Βερολίνο για νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως…

Παράλληλα, σημειώνει πως έχει ήδη ολοκληρώσει μια έρευνα σχετική με τη ζωή και το έργο του. Το δεύτερο “βήμα” που ακολουθεί θα είναι ένα ταξίδι στο Βερολίνο, όπου γεννήθηκε ο Καραθεοδωρή και όπου αργότερα, το 1913 δίδαξε. «Έχουμε βρει όχι μόνο το σπίτι που γεννήθηκε και την εκκλησία που βαπτίστηκε, αλλά και θεωρήματα καινούργια Καραθεοδωρή -Κρόνεγκερ πάρα πολύ σημαντικά και σπουδαία» αποκαλύπτει ο κος Λιπορδέζης. Το ταξίδι αυτό θα πραγματοποιηθεί με την κάλυψη των εξόδων από τον Δήμο Κομοτηνής, ενώ θα πάρει μέρος και ο Νίκος Λυγερός. «Είναι στο πλαίσιο της δικής μας Οδύσσειας, που της δώσαμε τον τίτλο: “Ιχνηλατώντας τον Καραθεοδωρή και ανακαλύπτοντας τα βήματα του.” Όπως αποκαλύπτει ο κος Λιπορδέζης πολύτιμα στοιχεία θα έρθουν στο φως και καινούργιες θεωρίες που δεν τις διαθέτει το μουσείο. Αλλά και θεωρήματα που δεν γνώριζε πάνω σε πολύ σημαντικές θεωρίες οι οποίες ήταν καθοριστικές για την εξέλιξη της σύγχρονης τεχνολογίας του 20ου αιώνα.

Μια υπέροχη στέγη για το Μουσείο Καραθεοδωρή

Σύμφωνα με τον Κομοτηναίο Μαθηματικό ο Καραθεοδωρή ήταν ένας άνθρωπος πέρα από την εποχή του κατά πολύ μάλιστα. « Όταν ένας σπουδαίος Γερμανός καθηγητής επιστήμων, ο Κλαϊν που είχε το παρατσούκλι: «Ο Δίας των μαθηματικών», είδε την πτυχιακή εργασία που έκανε αναφώνησε από την χαρά του και προέτρεψε να τον κάνουν κατευθείαν καθηγητή λέγοντας πως τέτοιο φαινόμενο δεν έχει εμφανιστεί εδώ και πάρα πολλούς αιώνες. «Αυτό που πραγματικά είναι πολύ σημαντικό και που γι αυτό αξίζει να δαπανηθεί αυτός ο αδαπάνητος εθνικός θησαυρός είναι η ανιδιοτελής προσφορά του. Βλέπουμε να έχει αλληλογραφία με αγνώστους μαθητές από την Ελλάδα και παρατηρούμε με πόση προθυμία τους εξυπηρετεί. Δεν άφησε χωρίς εξυπηρέτηση κανέναν Έλληνα που τον πλησίασε. Ακόμη και για να βρει σπίτι, να βρει στέγη.» δηλώνει αποκαλύπτοντας πως ο Καραθεοδωρή απάντησε στον Αϊνστάιν σε δύο μέρες. «Ήταν ανιδιοτελής η προσφορά του. Τα μαθηματικά έβγαιναν μέσα από το μυαλό του σαν καταρράκτης . Ο Καραθεοδωρή ανοικοδόμησε εξαρχής μαθηματικά, σε όλους τους κλάδους, και ένα σπουδαίο μέρος της Φυσικής, της Θερμοδυναμικής, αλλά και της Γεωμετρικής Οπτικής γι αυτό και πολλοί τον ονομάζουν και «Πατέρα της Φυσικής».»

Και η μετακόμιση προ των πυλών… 

Τις επόμενες μέρες ο κος Λιπορδέζης θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο Κομοτηνής, καθώς όπως λέει περιμένουν την ολοκλήρωση των εργασιών στον κήπο για να ξέρουν πότε θα “μετακομίσει” το μουσείο εκεί. «Ο νέος αυτός χώρος θα είναι πραγματικά διαδραστικός.» δηλώνει και σημειώνει ότι «Ήδη έχουμε κλείσει συμφωνίες με διακεκριμένους επιστήμονες, έως και Πρυτάνεις από όλο τον κόσμο, που θα έρθουν να μιλήσουν για τον Καραθεοδωρή και έτσι να ενημερώσουν όλους για το μέγεθος του .»

Οι απορίες του Αϊνστάιν και το άγνωστο έργο του

Τέλος, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει όπου κι αν ο ίδιος ταξίδεψε σε Ισραήλ, Γερμανία, ακόμη και σε επαφές που είχε με Ρώσο αντιπρύτανη όλοι τους “«διπλώθηκαν» στα δύο στο άκουσμα του Καραθεοδωρή. Είναι μεγάλος για το έργο του , αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς. Παρουσιάστηκε μεγάλος επειδή ήταν δάσκαλος του Αϊνστάιν κάτι που το κατάλαβε καλύτερα ο κόσμος. Ενώ οι επιστήμονες λένε «γιατί έτσι;» Αυτή είναι η αλήθεια. Η αλήθεια είναι ότι είναι μεγάλος για το μεγάλο του έργο. Η ίδια η κόρη του μου είπε ότι η αλληλογραφία με τον Αϊνστάιν ήταν κάτι συνηθισμένο για τον ίδιο, καθώς απαντούσε στις απορίες που είχε για μαθηματικές πράξεις.»
Φώτο: Αθανάσιος Λιπορδέζης – Μουσείο Καραθεοδωρή ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος