Ο Νίκος Κοϊδάκης είναι ένας… περίεργος συλλέκτης. Λόγω του αντικειμένου της συλλογής του σίγουρα δεν περνά απαρατήρητος ούτε ο ίδιος, ούτε το χόμπι του. Συλλέγει κότες, οι οποίες, κάποιες από αυτές, συμμετέχουν σε διάφορες εκθέσεις στο εξωτερικό κι εντυπωσιάζουν με την εμφάνισή τους.

Ενώ ξεκίνησε την ενασχόληση αυτή σαν χόμπι, έχει μαζέψει τόσες πολλές που έφτασε να μετρά 110 διαφορετικές ράτσες στη συλλογή του. Κότες και κοτόπουλα από όλο τον κόσμο στην δική του φάρμα. «Ταξιδεύω συνέχεια και φέρνω από παντού. Από την Αυστρία, την Ουγγαρία, την Γερμανία και την Ιταλία. Όπου έχει έκθεση, πηγαίνω και εμπλουτίζω την συλλογή μου» δηλώνει και περιγράφει την φάρμα του ως… μια κανονική φάρμα!

Ο Νίκος Κοϊδάκης είναι ένας… περίεργος συλλέκτης.

«Έχω μια κανονική φάρμα, με γεννήτορες και βγάζω μικρά κοτόπουλα, τα οποία, όποιος ενδιαφέρεται, τα διαθέτω κιόλας, ανάλογα με τη ράτσα και η τιμή. Βλέπουν, διαλέγουν,έχει ενδιαφέρον. Είναι πράγματι μεγάλη η συλλογή μου, πηγαίνω και παίρνω κάποια κομμάτια για να την συμπληρώσω, συνήθως ότι λείπει προσπαθώ να το βρω.»

Όπως εξηγεί ο νεαρός συλλέκτης η κάθε ράτσα έχει διάφορα χαρακτηριστικά. Άλλες ράτσες, είναι για ομορφιά , άλλες  για τα αυγά, άλλες για κρέας, άλλες και για τα δύο. «Εξαρτάται κάθε άνθρωπος τι θέλει και τι του αρέσει. Υπάρχουν νανάκια τα οποία είναι μόλις είκοσι πόντοι και είναι μόνο για να τα βλέπεις δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Δεν ασχολούμαι μόνο με ράτσες από κότες, έχω και πάπιες, χήνες, γαλοπούλες. Ό,τι δω και μου αρέσει, το παίρνω και το βάζω στη συλλογή μου.»

Ο Νίκος Κοϊδάκης σπούδαζε στην Κομοτηνή Οικονομικά. Στην Ροδόπη, μια αγροτική περιοχή, συνάντησε, όπως λέει, πολλούς που ασχολούνταν με κοτόπουλα. «Μου άρεσε και άρχισα σιγά σιγά να ασχολούμαι κι εγώ και να δημιουργώ τη συλλογή μου». Σήμερα, όπως αποκαλύπτει, έφτασε να έχει 2000 κότες, 120 διαφορετικές ράτσες από όλο τον κόσμο, τριάντα ράτσες από πάπιες και μετά: γαλοπούλες, χήνες και διάφορα άλλα. Διαθέτει κότες που κοστίζουν πάνω από 1000 ευρώ η μία! Είναι ράτσες που τις βρίσκεις σπάνια, που αναπαράγονται σπάνια , όπως η Οναγκατόρι από την Ιαπωνία. Είναι μια από τις πιο σπάνιες ράτσες, που διαθέτει. Την προμηθεύτηκε από την Αυστρία. Τα πουλιά αυτά ενώ είναι μικροκαμωμένα η ουρά τους έχει μήκος τέσσερα μέτρα. «Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αλλού, αναπαράγονται δύσκολα, έχουν αλλεργία σε κάποιες τροφές, είναι από τις πιο σπάνιες ράτσες που γνωρίζω.»

Ο πατέρας του είναι Ιχθυέμπορος, εκείνος στα 26 μου χρόνια στήνει τη δική του ιδιαίτερη επιχείρηση. Πολυέξοδη σίγουρα, καθώς μόνο για να τα ταΐσει κανείς όλα αυτά τα πτηνά χρειάζεται 2000 ευρώ το μήνα. «Χώρια όλα τα άλλα που ανεβάζουν το κόστος, όπως λέει. « Είναι μια επιχείρηση που προς το παρόν συντηρείται. Μ’ αρέσει η ομορφιά, η ποικιλία, το γεγονός ότι είναι κάτι διαφορετικό. Είναι ένα χόμπι που μου αρέσει κι ασχολούμαι. Μου αρέσουν οι εκθέσεις και τα ταξίδια. Πηγαίνω στις εκθέσεις του εξωτερικού και βλέπω. Μερικές φορές παίρνω και μια δυο κότες από την συλλογή μου και τις παρουσιάζω κι εγώ. Και κάπως έτσι, κότα –κότα και ταξίδι το ταξίδι έφτασε σήμερα να έχει μια εντυπωσιακή συλλογή.
Φώτο: Ο Νίκος Κοϊδάκης με μια κότα του-κότες της συλλογής του ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: