«Δεν έχει κυκλοφορήσει τίποτα ακόμη για τον βίο του. Σ’ αυτό φταίνε κάποιοι άνθρωποι, αλλά φταίω κι εγώ πάρα πολύ» δηλώνει ο κος Χαράλαμπος Σαμουρκασίδης με αφορμή την συμπλήρωση 14 χρόνων από την εκδημία του Μοναχού Αρσενίου, κατά κόσμο Αθανάσιου Βίστα, θεολόγου και καθηγητή της δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον επαγγελματικό του βίο.

«Ετοιμάζουμε κάτι, άρχισε η συγγραφή κάποιων ανθρώπινων κυρίως πληροφοριών γύρω από τη ζωή και το έργο του Μοναχού Αρσενίου, πληροφορίες μέσα από το βλέμμα των ανθρώπων που τον έζησαν. Δεν μπορούν οι άνθρωποι να γράψουν εύκολα για Αγίους, τουλάχιστον, όμως, τα βασικά χαρακτηριστικά του πρέπει να προλάβουμε να τα αποτυπώσουμε γιατί ένας μετά τον άλλον, όσοι τον έζησαν και τον γνώρισαν, φεύγουν. » σημειώνει ο ίδιος που τον πρωτογνώρισε στα 25 του χρόνια και ήταν από εκείνους που ήταν κοντά του στις τελευταίους του ώρες.
Σύμφωνα με τον κο Σαμουρκασίδη η βασική αρετή του Αθανάσιου Βίστα, μετέπειτα Μοναχού Αρσενίου ήταν η απλότητα και η ταπείνωση του, παρά το γεγονός ότι προερχόταν από μια πλούσια οικογένεια ζούσε με πάρα πολύ απλό τρόπο, φορώντας απλά ρούχα. «Ό,τι του περίσσευε κι ό,τι δεν του περίσσευε ακόμη το διέθετε για να στηρίξει τους ανθρώπους που είχαν ανάγκη, αφανείς και περιφρονημένους ανθρώπους, ανθρώπους όλων των ηλικιών. Η αγάπη , η απλότητα και η ταπείνωση του ήταν τα βασικά του στοιχεία και για την πίστη μας αυτά είναι τα βασικά στοιχεία που καταξιώνουν έναν Άγιο.» Όπως τονίζει, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 14 χρόνια από την εκδημία του, δεν αναδείχθηκε όσο έπρεπε. « Επειδή πέρασε πλέον στην αιωνιότητα και δεν έχει πολύ νόημα ο χρόνος, πρέπει να αναδείξουμε την παρουσία του, το έργο του. Θα είναι ένα ερέθισμα η έκδοση αυτή για τους ανθρώπους που δεν το γνώρισαν. Θα ακολουθήσει και δεύτερο έργο, πληρέστερο.»
Μιλώντας για εκείνον τονίζει πως ήταν ένας πάρα πολύ μορφωμένος άνθρωπος. «θεολόγος, φιλόλογος και στοχαστής πολύ μεγάλος, δεν υπήρχε αναπάντητο ερώτημα για εκείνον. Ζούσε απλά και φτωχικά , ζούσε με μεγάλη ταπείνωση και με πολύ αγάπη. Το βασικό του στοιχείο ήταν η αγάπη, δεν άκουγες ποτέ κακό λόγο από το στόμα του, δεν κατέκρινε κανέναν , ήταν άνθρωπος της προσευχής.» Επίσης, προσθέτει πως ήταν ένας άνθρωπος με ευρύτατη γνώση, ανθρώπινη και φιλολογική. «Έλεγε να είμαστε απλοί, ταπεινοί, άνθρωποι της προσευχής. Έπρεπε να τον ζήσει κανείς πολύ καθημερινά για να τον κατανοήσει. Αν τον προσέγγιζες επιπόλαια, δεν καταλάβαινες τι θησαυρός ήταν. Η Σάλπη είχε έναν θησαυρό.»
Απευθύνει κάλεσμα στους ανθρώπους που τον γνώρισαν να προσφέρουν τη δική τους μαρτυρία. «Όσοι έχουν στοιχεία για εκείνον, ας ενημερώσουν τον Πατέρα Βαλάντη ή τα αδέρφια του για να καταγράφουν οι πληροφορίες τους. Μέσα από τις αφηγήσεις των ανθρώπων που τον έζησαν θα βγει η ποιότητα, το ήθος και η αγιότητα αυτού του ανθρώπου. Όταν μιλάμε για Αγιότητα, κάποιοι φοβούνται ότι είναι κάτι απλησίαστο που ξεφεύγει από τα μέτρα μας, ενώ είναι απλή εντολή του Θεού: «Άγιοι γίνεστε» ή για άλλους μπορεί να περικλείει ένα στοιχείο ειρωνείας. Ο πατέρας Αρσένιος έζησε ως άγιος από την πρώτη μέχρι την τελευταία του μέρα.»
Όπως τονίζει ο κος Σαμουρκασίδης ο Μοναχός Αρσένιος ήταν εκείνος που «έδεσε» την Κομοτηνή με το Άγιο Όρος, με έναν τρόπο θαυμαστό, καθημερινό και στο τέλος αφιερώθηκε και ο ίδιος. «Είχε επιρροή και σε μη χριστιανούς, άνθρωποι μουσουλμάνοι εξαιτίας του έγιναν χριστιανοί. Αφιέρωσε όλη του την ύπαρξη στο Θεό. Έχει μεγάλη ανάγκη η εποχή μας από Αγίους.»
Τέλος, δεν παραλείπει να καταθέσει την αναφορά του Γέροντα Παϊσιου σε εκείνον, καθώς, όπως λέγεται, ήταν πολύ γνωστοί και φίλοι,«Είχε πει κάποτε σε μια ομάδα προσκυνητών από την περιοχή μας: «Είστε από την Κομοτηνή; Μα γιατί έρχεστε εδώ σε εμένα; Εκεί έχετε έναν Άγγελο, έναν Άγιο, τον θεολόγο Αθανάσιο Βίστα.» Όντως ήταν ένας Άγγελος, αλλά με ανθρώπινη μορφή.»
Φώτο:Συγγενείς, συγχωριανοί και φίλοι τίμησαν τη μνήμη του ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: