Ο Κώστας Παπανικολάου είναι ελληνό-Αμερικάνος, σκηνοθέτης του Frozen Ambrosia, μιας εταιρείας παραγωγής ταινιών Βουνού. «Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νέα Υόρκη , αλλά έχω ζήσει στην Καλιφόρνια 25 χρόνια. Στην Καλιφόρνια όλοι δουλεύουν στις ταινίες. Όταν ήμουν στο Πανεπιστήμιο, πριν 20 χρόνια, ξεκίνησα κι εγώ αυτή τη δουλειά. Γύρω στο 2012 έμαθα ότι η Ελλάδα έχει ένα πολύ καλό χειμώνα κι έτσι ξεκίνησαν όλα. Η ειδικότητα μου είναι ταινίες των βουνών, ταινίες του σκι και του Snowboard» δηλώνει ο ίδιος και θυμάται ακόμη εκείνη την πρώτη  προβολή μιας ταινίας του  στο Πανεπιστήμιο και την αντίδραση του κοινού. «Η σχέση αυτή μου άρεσε , έτσι, από εκεί και πέρα όλη η ζωή μου ήταν βίντεο και ταινίες.»

Ο αγαπημένος του σκηνοθέτης είναι Άλφρεντ Χίτσκοκ, «είναι μάστορας παντού» λέει χαρακτηριστικά ο νεαρός σκηνοθέτης – παραγωγός με πατέρα Έλληνα και μητέρα Ελληνοαμερικανίδα. «Η καταγωγή μου είναι από την Πελοπόννησο και ερχόμουν κάθε καλοκαίρι για διακοπές για να επισκεφτώ τους παππούδες, αλλά τώρα έρχομαι μόνο το χειμώνα. Τελείωσα με το καλοκαίρι στην Ελλάδα . Ο χειμώνας είναι μοναδικός στη χώρα αυτή.»

Όπως λέει οι Αμερικανοί σκέφτονται ότι η Ελλάδα είναι μια μεγάλη παραλία, δεν ξέρουν ότι έχει και βουνά. «Η Ελλάδα, όμως, είναι μια ορεινή χώρα με θάλασσα γύρω –γύρω, η κουλτούρα της Ελλάδας, ο πολιτισμός είναι μια ορεινή κουλτούρα» σημειώνει κι εξηγεί ότι στόχος του ίδιου και των συνεργατών του είναι να διαδώσουν αυτό το μήνυμα στους ξένους και στους Έλληνες. «Νομίζω ότι οι Έλληνες εδώ στην Ελλάδα δεν γνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι μια ορεινή χώρα. Νομίζουν ότι όλα είναι καλοκαιρινός τουρισμός, έχουν ξεχάσει ότι οι ρίζες, η κληρονομιά της Ελλάδας είναι στα βουνά.»
Φώτο: Κώστας Παπανικολάου ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: