Κομοτηνή: Ένας γιατρός του ΕΣΥ στην Παιδιατρική Κλινική

Array

Στην μοναδική παιδιατρική κλινική της Ροδόπης, σ’ αυτή του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής απασχολείται μόλις ένας γιατρός του ΕΣΥ, η διευθύντρια, η κα Ελένη Καρανικολάου. Καταφέρνει και λειτουργεί με τη στήριξη και την παρουσία των γιατρών των Κέντρων Υγείας που έρχονται και εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες και τις εφημερίες της Κλινικής. Απαραίτητη θεωρείται η πρόσληψη κι άλλων τριών γιατρών. «Τα κρεβάτια έχουν μειωθεί, δώδεκα μόλις κλίνες, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα το χειμώνα» δηλώνει η κα Καρανικολάου.

Ενημερωτικές εκδηλώσεις με στόχο την πρόληψη

Κομοτηνή: Ένας γιατρός του ΕΣΥ στην Παιδιατρική ΚλινικήΣημαντική είναι η προσπάθεια που υλοποιείται με στόχο την πρόληψη με την πραγματοποίηση ενημερωτικών ομιλιών για την άθληση, την προστασία από τον ήλιο, τον μητρικό θηλασμό, την προσαρμογή των μαθητών στο σχολείο. Πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι αρκετοί από τους γονείς, κυρίως Ρομά δεν μιλούν τα ελληνικά. «Δεν μας καταλαβαίνουν. Οι Ρομά είναι υπάκουοι, ωστόσο, υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας. Δεν βλέπουμε βελτίωση στην εκμάθηση της ελληνικής. Από αυτή την πληθυσμιακή ομάδα είναι μεγαλύτερη η πρόσβαση στο Νοσοκομείο» εξηγεί η κα Καρανικολάου.

Αντιεμβολιαστικό κίνημα και στη Ροδόπη

Κομοτηνή: Ένας γιατρός του ΕΣΥ στην Παιδιατρική ΚλινικήΚενό παρατηρείται στους εμβολιασμούς, όχι μόνο στα παιδιά των Ρομά. Σύμφωνα με την διευθύντρια της Παιδιατρικής υπάρχει ένα αντιεμβολιαστικό κίνημα που κάνει την εμφάνισή του και στην περιοχή της Ροδόπης. Ήδη έχουν καταγραφεί θάνατοι, γιατί δεν είχαν γίνει εμβόλια για  Ιλαρά, σε Ρουμανία και Ιταλία. «Είναι πολύ έντονο το αντι-εμβολιαστικό κίνημα και οφείλεται καθαρά σε έλλειψη ενημέρωσης. Η παραπληροφόρηση παρασέρνει πολλούς γονείς» δηλώνει η κα Καρανικολάου. Παράλληλα, σημειώνει πως πραγματοποιούνται εμβολιασμοί στο Νοσοκομείο δύο φορές την εβδομάδα εντελώς δωρεάν με την λίστα των υποψηφίων προς εμβολιασμό να ξεπερνά τους δύο μήνες.

Πολλές λοιμώξεις, χιλιάδες εξετάσεις

Το φετινό χειμώνα λόγω των πολλών λοιμώξεων η κίνηση στην Παιδιατρική Κλινική ήταν πολύ μεγάλη. Ενδεικτικό είναι ότι από τις Πρώτες Βοήθειες πέρασαν 8.000 μικροί ασθενείς και από τα εξωτερικά ιατρεία 4.000 . Το έργο των ιατρών της Παιδιατρικής Κλινικής επιφορτίζεται και λόγω της Μαιευτικής Κλινικής. Εκεί γεννιούνται 300-350 παιδιά το χρόνο τα οποία παρακολουθούνται σε καθημερινή βάση από τον Παιδίατρο.

Η κρίση άλλαξε συνήθειες

Όσον αφορά στα «σημάδια» της κρίσης, όπως παρατηρεί η κα Καρανικολάου, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας οι γονείς αργούν να φέρουν το παιδί στο γιατρό, δεν πηγαίνουν στον ιδιώτη γιατρό ή θα πάνε λιγότερες φορές. «Τα εμβόλια θα ζητήσουν να τα γράψουν αργότερα. Παρακαλάνε να αφήσουν και το άλλο παιδί, όταν είναι δύο αδέρφια και το ένα είναι άρρωστο, για να έχουν παρέα λένε, αλλά στο τέλος διαπιστώνεις ότι υπάρχουν κοινωνικοί λόγοι που το κάνουν αυτό».
Φώτο: Η Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής κα Ε. Καρανικολάου  Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος