Κομοτηνή: Ένας ξεχωριστός συλλέκτης νομισμάτων

Array

Σε ηλικία δώδεκα ετών ο κ. Τριαντάφυλλος Κουρτίδης από τον Πολύσιτο Ξάνθης έδωσε τις μπίλιες του για να πάρει ένα παλιό νόμισμα. Αυτό ήταν! Το «τσίμπημα» που ένιωσε στην καρδιά του τότε το νιώθει κάθε φορά που πιάνει ένα σπάνιο νόμισμα στα χέρια του, ένα καινούργιο απόκτημα της πλούσιας συλλογής. Τόσο πλούσιας που εκτίθεται στο Μουσείο που έχει δημιουργήσει στο πατρικό του σπίτι στον Πολύσιτο της Ξάνθης. Μουσείο Νομισμάτων και Γραμμοφώνων. Η συλλογή του περιλαμβάνει όλα τα νομίσματα κυκλοφορίας του Ελληνικού Κράτους από ιδρύσεως του μέχρι και σήμερα.

400 και πλέον νομίσματα στη συλλογή του

«Χρειάστηκε πολύς κόπος, προσπάθεια, δυσκολίες, οικονομικές αλλά και εντοπισμού για να τα καταφέρω» δηλώνει ο κ. Τριαντάφυλλος Κουρτίδης και προσθέτει ότι ο ίδιος είναι συλλέκτης νεοελληνικού νομίσματος κυκλοφορίας, δηλαδή νομίσματα που κόπηκαν και κυκλοφόρησαν από τα χρόνια του Καποδίστρια μέχρι το 2. 000. «Έχω όλη τη συλλογή του ελληνικού κράτους.» δηλώνει με καμάρι σημειώνοντας πως πρόκειται για 400 και πλέον νομίσματα.

Σχολεία, σύλλογοι,φορείς ή και μεμονωμένοι πολίτες επισκέπτονται το Μουσείο του εντελώς δωρεάν. «Όποιος κι αν έρθει είναι δωρεάν» διευκρινίζει, παρά το γεγονός ότι το μόνο που εισέπραξε από τους υπευθύνους στην προσπάθεια δημιουργίας του ήταν «Θα» και «Θά». Εκείνος δεν το έβαλε κάτω, σιγά – σιγά το έκανε μόνος του και το άνοιξε στον κόσμο. «Όποιος θέλει, μπορεί να έρθει και να τα δει.»

Αγωγή του Κολοκοτρώνη και 45 γραμμόφωνα

Εκτός από τα νομίσματα και κάποια εκθέματα έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον, όπως η αγωγή του γιου του Κολοκοτρώνη, του Ιωάννη . Η μήνυση σε μια ξαδέρφη του για κτηματικές διαφορές που υπέβαλε το 1853. Εκτίθεται στο μουσείο, όπως και μια μηχανή του καφέ από την Σμύρνη του 1907 ή οι μήτρες και τα προπλάσματα νομισμάτων. Ακόμη και προϊστορικές πέτρες της παλαιολιθικής, μεσολιθικής και νεολιθικής εποχής. Ξεχωριστή θέση στο μουσείο έχουν και τα 45 γραμμόφωνα. «Εγώ είμαι ερωτευμένος με το νόμισμα. Τα γραμμόφωνα ήταν συλλογή φίλου μου που απεβίωσε. Η οικογένειά του μου τα πούλησε και τα εκθέτω κι αυτά». Έχει ταξιδέψει ψάχνοντας νομίσματα στο Βελιγράδι, στη Γερμανία, στη Βουλγαρία . Κοινό μυστικό όλων των συλλεκτών, όπως αποκαλύπτει, είναι η φράση «αν για ένα αντικείμενο είσαι 50% 50% να το πάρεις ή να μην το πάρεις, καλύτερα να μην το πάρεις», πρακτική που την ακολουθεί πιστά με αποτέλεσμα να έχει αποφύγει τις λάθος αγορές.

Σπάνια και όμορφα

Ένα τριαντάδραχμο του 1963, που κόπηκε και κυκλοφόρησε για τα εκατό χρόνια του Γκλύξμπουργκ με τα πέντε κεφάλια από την μια πλευρά και τον χάρτη της χώρας από την άλλη θεωρείται το πιο όμορφο νόμισμα. Ένα 40δραχμό του 1852 θεωρείται σπάνιο, καθώς βγήκαν οκτώ κομμάτια, ή το μοναδικό τάλιρο του 1846, μοναδικό στον κόσμο, βρέθηκε στα ξύλινα πατώματα του παλιού Νομισματοκοπείου. Κάθε νόμισμα και μια ξεχωριστή ιστορία.
Φώτο:Τριαντάφυλλος Κουρτίδης Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος