Κομοτηνή: Ένας Ξυλαγανιώτης, εστιάτορας στο Παρίσι

Μαγειρεύει και σερβίρει μουσακά, παστίτσιο, γιουβέτσι, κοκκινιστό και άλλα γευστικά Ελληνικά πιάτα στο κέντρο του Παρισιού . «Κάθε μέρα φτιάχνω τέσσερα πιάτα, το ένα είναι πάντα Ελληνικό. Δουλεύω πιάτα ημέρας Ελληνικά.» δηλώνει ο Γιώργος Τζιβλικάκης και προσθέτει «Οι Γάλλοι είναι λάτρεις της Ελληνικής κουζίνας. Την λατρεύουν. Λατρεύουν και την Κρητική. Έχουν μάθει να τρώνε το φαγητό με ελαιόλαδο, έχουν γίνει πια Έλληνες.»

«Στα ξένα είμαι Έλληνας και στην Ελλάδα ξένος.»
Κομοτηνή:  Ένας Ξυλαγανιώτης, εστιάτορας στο ΠαρίσιΞεκίνησε στα 18 του χρόνια από το Βαφειοχώρι Κιλκίς για σπουδές Κινηματογράφου στη Γαλλία. Η μητέρα του είναι  από την Ξυλαγανή, έτσι δεν έκοψε ποτέ τις σχέσεις του με την Θράκη. «Τα πράγματα ήρθαν τελείως διαφορετικά από ότι περίμενα και βρέθηκα να είμαι εστιάτορας στο Παρίσι.» δηλώνει  με το όνειρο της σκηνοθεσίας να έχει αφεθεί ήδη πίσω. Τώρα, μετρά  34 χρόνια στο Παρίσι, έχοντας αποκτήσει μια εμπειρία ζωής, όπως σημειώνει. «Εκεί ωρίμασα, εκεί μεγάλωσα, εκεί φτιάχτηκα. Αλλά είμαι πάντα «Ο Γιώργος, ο Έλληνας » στο Παρίσι και ο «Γιώργος, ο Γάλλος» στην Ελλάδα. Στα ξένα είμαι Έλληνας και στην Ελλάδα ξένος. Αυτός που το είπε κάτι ήξερε.»

«Η Ελλάδα για τους Γάλλους είναι το άλφα και το ωμέγα.
Μιλώντας για την καθημερινότητα στη Γαλλία σημειώνει ότι η ζωή κυλάει σιγά- σιγά με την Γαλλική κοινωνία να αλλάζει. «Δεν είναι αυτή που βρήκα πριν 34 χρόνια. Έγινε πολύ πιο ξενοφοβική. Όχι σε σχέση με τους Έλληνες, αλλά γενικά. Έσφιξαν πολύ τα πράγματα, έσφιξε η οικονομία, ό,τι φτιάχνουν θα τους έρθει μπούμερανγκ. Η Γαλλική οικονομία δεν έχει να τα δώσει, καθώς χρειάζονται όλο και πιο πολλά, και κάποια στιγμή θα “κολλήσει, όπως συνέβη και στην Ελλάδα.» προβλέπει. Παράλληλα, κοιτώντας την Ελλάδα από μακριά σχολιάζει «Τώρα λένε ότι «Η Ελλάδα πάει καλύτερα», ότι «η Ελλάδα σηκώνει κεφάλι», αλλά εγώ δεν το βλέπω κάθε φορά που έρχομαι. Πιστεύω ότι προσπαθούν να περάσουν μηνύματα στο λαό τους λέγοντας πως «αν κάνετε κι εσείς ό,τι κάνουν οι Έλληνες η οικονομίας μας θα πάει καλύτερα». Δεν βλέπω πώς μια οικονομία που «σφάζει» το λαό της, τον γονατίζει, θα πάρει μπροστά. Η Ελλάδα είναι πειραματόζωο θέλουν να δουν τις αντοχές ενός λαού σε μέτρα. Αυτό πιστεύω. Αν θέλανε, θα την είχαν βγάλει από τα μνημόνια καιρό πριν.»

«Η Ελλάδα για τους Γάλλους είναι το άλφα και το ωμέγα.»
Όσον αφορά στην γνώμη που έχουν οι Γάλλοι για την Ελλάδα και τους Έλληνες ο Γιώργος Τζιβλικάκης δηλώνει πως «Η Ελλάδα για τους Γάλλους είναι το άλφα και το ωμέγα. Ξέρουν, παραδέχονται και εκτιμούν ότι τα πάντα έχουν ξεκινήσει από εδώ. Μας αγαπούν και μας λατρεύουν. Είμαι 34 χρόνια εκεί και δεν έχω νιώσει ποτέ ρατσισμό σε σχέση με τους Έλληνες ή κακία σε σχέση με τους Έλληνες. Και έρχονται πάντα στη χώρα μας για διακοπές. 9 στους 10 Γάλλους έρχονται στην Ελλάδα. Είναι πολύ φιλέλληνες.»

Μετανάστευση νέων: Σαν την Ελλάδα δεν υπάρχει
Τα τελευταία χρόνια παρατηρεί πολλούς νέους να καταφθάνουν από την Ελλάδα με σκοπό να ζήσουν και να εργαστούν στη Γαλλία. «Πάρα πολλοί νέοι. Δεν περνά μέρα που να μην μου ζητήσει κάποιος να βρω δουλειά για κάποιον γνωστό του. Είναι κι εκεί πολύ δύσκολα. Δεν υπάρχουν δουλειές, ούτε για τους Γάλλους. Φτάνουν πολλοί ξένοι στην Γαλλία.» δηλώνει και προτρέπει τους Έλληνες να κάνουν υπομονή και κουράγιο. «Και έξω να πάει κανείς, δεν είναι τόσο απλά. Εδώ υπάρχει μια χώρα, μια οικογένεια, μια αλληλεγγύη. Σε όποια χώρα του κόσμου να πάτε αυτά δεν πρόκειται να τα βρείτε πουθενά. Έχουμε κάτι που δεν το έχει κανείς άλλος λαός, την αλληλεγγύη, την οικογένεια. Εκεί θα είσαι ξένος μέσα στους ξένους. Σαν την Ελλάδα δεν υπάρχει πουθενά.»
Φώτο: Ο κος Γιώργος Τζιβλικάκης με την οικογένεια και συγγενείς του Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος