Ενεργοί πολίτες, κάτοικοι της περιοχής, εκλεγμένοι ή όχι σε διάφορα συμβούλια χθες το πρωί της Κυριακής έως αργά το μεσημέρι ήταν στο χώρο του Πολιτιστικού Κυττάρου όπου η Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης Έβρου κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού επέλεξε να κάνει μια ακόμη ενημέρωση.

Νόνα Μιχαλούδη

«Ως άνθρωπος που έχει εργαστεί στο δήμο Μαρώνειας Σαπών και ούσα Θρακιώτισσα δεν θα μπορούσα να αδιαφορήσω και να μην ευαισθητοποιηθώ για το τόσο σημαντικό ζήτημα.» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής  η κα Νόνα Μιχαλούδη. Στους αγώνες που έκανε η διανομαρχιακή όλα αυτά τα χρόνια ήταν κι εκείνη παρούσα. «Ενδιαφερόμουν ως ενεργή πολίτης και αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε όλοι. Ζούμε στη Θράκη, πρέπει να διαφυλάξουμε τη φύση μας, το χρυσό, που είναι η γη και το νερό.» τόνισε

Έφη Καραπούλη

«Η σημερινή εκδήλωση στέλνει το μήνυμα της αφύπνισης της επαγρύπνησης και κυρίως της ευαισθητοποίησης των νέων παιδιών, τα οποία δυστυχώς απουσιάζουν και τα οποία περισσότερο από όλους εμάς τα αφορά.» δήλωσε η κα Έφη Καραπούλη, εκπαιδευτικός και μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής τόνισε πως « Πρέπει να είμαστε δυναμικοί και σαν δάσκαλοι στο καθημερινό μας περιβάλλον και να δώσουμε τα μηνύματα και τις αρχές, ηθικές και κοινωνικές και περιβαλλοντικές που πρέπει στα παιδιά μας. Κάνουμε τόσα προγράμματα και τελικά είναι όλα αυτά αναποτελεσματικά αν δεν ξεσηκώσουν τα παιδιά μας.» τόνισε. Σύμφωνα με την κα Καραπούλη λίγο πολύ οι επιπτώσεις είναι γνωστές. «Δεν είμαστε ανενημέρωτοι . Εκείνο που πρέπει να ανησυχεί όλους είναι η αδράνεια του κόσμου. Σ’ αυτή την αίθουσα που ούτε η μισή δεν έχει γεμίσει ανακυκλώνουμε τα ίδια πράγματα, λέμε τα γνωστά τετριμμένα, αλλά ο κόσμος δεν είναι εδώ και ο κόσμος δεν δίνει ένα ηχηρό παρόν.»

Νίκος Μπεναβίδης

Ο Νίκος Μπεναβίδης, τραπεζικός με καταγωγή από τον Έβρενο υποστήριξε από την πλευρά του μιλώντας στο μικρόφωνο της ΕΡΤ Κομοτηνής ότι πρέπει να συνεχίζεται το ενδιαφέρον γύρω από αυτή την υπόθεση γιατί κρίνεται και κρύβεται ένα κομμάτι του μέλλοντος μας. «Δεν γνωρίζω τα ακριβή στοιχεία της επένδυσης δεν λέω εύκολα ούτε ναι ούτε όχι. Κάποια στιγμή η εταιρεία θα πρέπει να μας παρουσιάσει τι ακριβώς θέλει. Μέχρι στιγμής εγώ λέω ότι δεν έχει καταγραφεί επαρκώς.»

Σωκράτης Γρηγορόπουλος

Καλύτερα ενημερωμένος ο κος Σωκράτης Γρηγορόπουλος, χρόνια ενεργός στην Οικολογική Ομάδα Ροδόπης σημείωσε πως « δεν είναι μόνο το κυάνιο» κι ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ένα βουνό να το σκάψουμε, να το πάρουμε από εδώ, να το κάνουμε σκόνη και να τη μεταφέρουμε παραπέρα. Ξέρετε τι θα γίνει στην γύρω περιοχή; Μόνο αυτό αν κάνουμε, τίποτα άλλο. Θα καταστραφούν τα γεωργικά προϊόντα, θα αλλάξει η μορφολογία, θα κοπεί όλο το δάσος. Μόνο αυτό. Το κυάνιο είναι το κερασάκι στην τούρτα και από τη στιγμή που δεν υπάρχει διεθνώς άλλη μέθοδος διότι αν υπήρχε η εταιρεία θα την είχε φέρει. Δεν υπάρχει άλλη μέθοδος και αφού δεν υπάρχει γιατί το συζητάμε είκοσι χρόνια τώρα;» αναρωτήθηκε και τόνισε « Έχουμε πει και γραπτώς παλιότερα ότι η γεωμορφολογία της περιοχής μας και η τοποθεσία της περιοχής, μας σπρώχνει, θέλουμε δεν θέλουμε σε δύο τομείς για την ανάπτυξή στον πρωτογενή τομέα και στις τριτογενής υπηρεσίες, στον τουρισμό. Στο πρωτογενή τομέα μπαίνουν νέοι άνθρωποι ,εξελίσσονται οι καλλιέργειες, πάμε καλά. Τώρα πρέπει να κάνουμε προσπάθειες στον τουρισμό και μάλιστα στον οικοτουρισμό. Έχουμε ένα περιβάλλον που πρέπει να το αξιοποιήσουμε όσο δεν αξιοποιούμε τον οικοτουρισμό, τόσο θα έρχεται κάθε τυχάρπαστος να λέει ότι θα κάνουμε μια επένδυση. Δυστυχώς αυτή είναι πραγματικότητα, διότι αν ήταν όλα καλά, ποιος θα δεχόταν καν να συζητήσει να γκρεμίσουμε ένα βουνό ολόκληρο ; Κανένας.»

Σύμφωνα τέλος με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης, τον κο Αλέκο Τσαπέκο οι παρενέργειες από όλη αυτή την ενέργεια, αν υλοποιηθεί  η επένδυση, είναι πολύ μεγάλες. «Προτιμώ τα 40 εκατομμύρια της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Τουρκίας των πολιτών να έρχονται εδώ για τουρισμό, να αγαπούν τον τόπο μας, παρά να λένε μακριά από εδώ. Θα συμπλήρωνα στην αφίσα της εκδήλωσης που λέει ότι: «Ο χρυσός της Θράκης είναι η γη και το νερό» ότι είναι και οι άνθρωποι της!»
Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: